Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2008-09
FLF Alm.del
Offentligt
750368_0001.png
750368_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, 2. november 2009Sagsnr.: 678Dok.nr.: 9697
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 02.10.2009 stilletfølgende spørgsmål nr. 508 (Alm. del) som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet afformanden på udvalgets vegne.

Spørgsmål 508:

”Vil ministeren i forlængelse af besvarelse af FLF alm. del - samrådsspm. BÆ,BØ og BÅ om DTU Fødevareinstituttet den 30. september 2009 oversende enbeskrivelse af opgaveudviklingen af myndighedsberedskabet, herunder bevillingog antal af årsværk til opgaveløsningen, i perioden 2001-2009?”

Svar:

Som nævnt under samrådet blev både Fødevareudvalget og Finansudvalget orienteretom konsekvenserne af tilpasningen i 2005 for de berørte faglige områder som følge af etoparbejdet underskud i det daværende Danmarks Fødevareforskning. Jeg kan blandtandet henvise til familie- og forbrugerministerens besvarelse af spørgsmål nr. 70 alm.del af 3. maj 2005 og aktstykke nr. 155 af 1. juni 2005../.På Finansloven 2006 blev der tilført midler til Danmarks Fødevareforskning medhenblik på at sikre institutionens opgavevaretagelse. Siden Fødevareministeriet overtogansvaret for bevillingen har den været underlagt de 2 pct. besparelser som alle andrestatslige institutioner og andre generelle statslige besparelser såsom indkøbsbesparelse.Fra 2009 og følgende år er bevillingen nedsat med 3,6 mio. kr. som følge af enomprioritering af tilbageføringen af de grønne afgifter. Samtidig er DTU’s forpligtelse iforhold til erhvervsrettede projekter reduceret. Der er også fra og med 2008 sket enflytning af 0,9 mio. kr. af de tilbageførte midler til Fødevarestyrelsen. Der henvises tilvedlagte regneark, som viser udviklingen for Fødevareministeriets bevillinger til detsom nu hører under DTU’s forskningsbaserede myndighedsbetjening inden for
fødevare- og veterinærområdet. Der er ingen særskilte opgørelser for forskningsbaseretmyndighedsbetjening inden for fødevaretoksikologi på finansloven.Spørgsmålet om udviklingen i årsværk til rådgivning inden for fødevaretoksikologi harjeg videresendt til DTU, idet Fødevareministeriet ikke længere har det ledelsesmæssigeansvar og prioriteringen af årsværk hører ikke længere under Fødevareministeriet. IFødevareministeriets aftale med DTU er der lagt vægt på ydelsernes kvalitet, omfang ogrettidighed. DTU har oplyst, at en simpel udlægning af årsværksudviklingen finansieretaf Fødevareministeriet til det fødevaretoksikologiske område går fra 12,5 årsværk i2001 til 9,7 årsværk i 2009. Tallene er dog ikke direkte sammenlignelige pga. ændringeri snitflader og organisation.Afslutningsvis kan jeg gentage min oplysning fra samrådet om, at Fødevareministerieter tilfreds med de nuværende ydelser, men at der på sigt kan blive behov for en skarpereprioritering inden for aftalen eller en anden løsning. Det skal ses i lyset af entilkendegivelse fra DTU om, at det med den nuværende finansieringsstruktur kan blivevanskeligt at opretholde nuværende aktivitetsniveau i aftalen med Fødevareministeriet.DTU og Fødevareministeriet er i gang med en nærmere dialog om de økonomiskemuligheder for at løse de betydelige udfordringer samfundet står over for inden for defaglige områder, som aftalen omfatter.
Eva Kjer Hansen
/Annette Abildskov
2