Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2008-09
FLF Alm.del
Offentligt
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 11. november 2008Sagsnr.: 13685
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 13. oktober2008 (Alm. del - spørgsmål nr. 5) udbedt sig min besvarelse af følgende:Spørgsmål 5:
”Ministeren bedes i forbindelse med overlæge Kåre Mølbaks udtalelser tilradionyhederne den 19. september 2008 om, at der er undersøgt i tusindvis af prøver iforbindelse med den aktuelle salmonella-epidemi oplyse, hvor mange prøver, der erundersøgt i forbindelse med udbruddet, og hvordan prøverne fordeler sig på forskelligetyper fødevarer?”Svar:
Spørgsmålet er blevet forelagt Fødevarestyrelsen, der har oplyst følgende:”Der er i forbindelse med udbruddet undersøgt i alt 3311 prøver pr. 24. oktober 2008.Prøverne stammer fra besøg i private hjem (735 stk.), fra virksomhedsundersøgelser(1934 stk.) og fra undersøgelse af besætninger (642 stk.).De udtagne prøver er et supplement til de prøver, der udtages i forbindelse med denrutinemæssige overvågning og egenkontrol.De 1934 prøver udtaget på virksomhederne er fordelt på prøver af fødevarer (532 stk.)og svaberprøver af inventar og miljø i virksomhederne (1402 stk.). Kun de førstnævnteprøver medregnes i nedenstående tabel:
Virksomhedsunders Besøg i privat
øgelse
hjem
Antal prøver
Antal prøver
Fersk kød, herunderhakket kødSvinekødOksekødFjerkrækødLammekødKødprodukterFrugt og grøntKolonialvarerkrydderierOlier,fedtstofferMayonnaise-salaterAndetMejeriprodukterI alt
200 Svabre af ferskkød
3122792323281019
231227954032810192456211267
308
15
95612735
9532
Hertil kommer, som tidligere nævnt, 1402 svaberprøver af inventar og miljø ivirksomhederne samt 642 prøver i besætningerne.Tabellen opdateres jævnligt, da der løbende udtages nye prøver.”
Eva Kjer Hansen
/Nanna Marklund
2