Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2008-09
FLF Alm.del
Offentligt
743905_0001.png
743905_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 19. oktober 2009Sagsnr.: 1505
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 25.9.2009 stilletfølgende spørgsmål nr. 497 (Alm. del) som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efterønske fra Per Clausen (EL).

Spørgsmål 497:

”Ministeren bedes redegøre for, hvad ministeren vil gøre for at nedbringe den stigendeanvendelse af antibiotika i den danske svineproduktion, som er påvist i en nyundersøgelse fra DTU”.

Svar:

Det er vigtigt at, at syge dyr bliver behandlet – også med antibiotika - såfremt dettevurderes nødvendigt. En stigning i antibiotikaforbruget er derfor som udgangspunkt kunproblematisk, såfremt stigningen ikke kan begrundes veterinærfagligt.De seneste tal fra DTU, Vetstat, over det veterinære medicinforbrug for første halvår af2009 viser en stigning i antibiotikaforbruget til svin på 12 % sammenlignet medtilsvarende periode sidste år. Det stigende forbrug følger en periode med et stagnerendeforbrug. Omtrent halvdelen af denne stigning kan sandsynligvis tilskrives et øget antaldyr i svinebesætningerne, mens årsagerne til den øvrige stigning endnu ikke kendes.Jeg har derfor bedt Fødevarestyrelsen om at afklare – i samarbejde medlandbrugserhvervet og den Danske Dyrlægeforening – mulige årsager til stigningen.Derudover har jeg bedt Fødevarestyrelsen målrette deres indsats således, at det sikres, atforbruget af antibiotika til svin altid er veterinærfagligt begrundet. Fødevarestyrelsenhar på den baggrund oplyst, at styrelsen fra oktober 2009 iværksætter følgende tiltag:Målrettet supervision og kontrol af de dyrlæger, som udskriver antibiotika til debesætninger med højest antibiotikaforbrug
Opfølgning på den videre udvikling i antibiotikaforbruget måned for måned,foreløbig for resten af 2009.Øget og mere formaliseret samarbejde mellem erhvervet, dyrlægerne ogFødevarestyrelsen med henblik på at drøfte antibiotikaudviklingen samtidentificere mulige initiativer og projekter, der kan optimere det fremtidigeantibiotikaforbrug.
På længere sigt er der desuden i regi af Veterinærforliget besluttet følgende initiativer,der vil sikre et forsvarligt forbrug af antibiotika i husdyrproduktionen:Antibiotikaforbrug bliver en vigtig nøgleparameter i fødevaremyndighedernesovervågning af besætningernes sundhed og dyrevelfærd.Målrettet kontrol i de besætninger, som har et afvigende antibiotikaforbrug.Halvårlig afrapportering til Folketingets Fødevareudvalg over udvikling iantibiotikaforbruget.
Eva Kjer Hansen
/Heidi Søltoft
2