Folketingets Udvalg for Fødevarer,

Landbrug og Fiskeri

 

København, den 1. december 2008

Sagsnr.: 13962

 

 

 

 

 

 

 

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 5. november 2008 (Alm. del - spørgsmål nr. 48) udbedt sig min besvarelse af følgende:

 

Spørgsmål 48:

 

”Ministeren bedes redegøre for, hvilke forandringer i godkendelsesprocedurerne for GMO-produkter, som ministeren vil arbejde for i EU, og hvordan ministeren forestiller sig, at disse ændrede regler for godkendelse af GMO skal fungere?”

 

Svar:

 

Ifølge forordningen om GM fødevarer og foder (EF nr. 1829/2003) skulle det tage under et år for en komplet GMO-ansøgning at blive risikovurderet og godkendt, men det må konstateres, at godkendelsestiderne hidtil har ligget mellem 17 og 28 måneder. Årsagen hertil er især, at det ikke har været muligt – hverken i Den Stående Komité for Fødevarekæden og Dyresundhed eller Rådet - at skaffe kvalificeret flertal for eller imod en godkendelse, hvorfor GMO’erne i sidste ende godkendes ved en kommissionsbeslutning.

 

Jeg mener, at det på et tidligere tidspunkt må være muligt at opnå et kvalificeret flertal for eller imod en godkendelse. Det er i den forbindelse vigtigt at understrege, at GMO’erne først er vurderet sikre af EFSA, og derfor ikke vurderes at udgøre nogen risiko for mennesker og dyrs sundhed eller miljøet.

 

En vigtig forudsætning for en effektiv godkendelsesprocedure er, at der er opstillet klare retningslinjer for, hvilke krav og procedurer, der stilles i forbindelse med godkendelse af en GMO. Det er samtidig vigtigt, at disse krav og procedurer opfattes som legitime. En række medlemsstater har bl.a. stillet spørgsmålstegn ved EFSAs risikovurderinger. På den baggrund har Kommissionen bedt EFSA om at evaluere og eventuelt revidere deres risikovurderingsvejledning. Jeg synes, at dette er et fornuftigt initiativ og vil forholde mig til en sådan eventuel revideret risikovurderingsvejledning, når den foreligger.

 

Endelig er jeg optaget af, hvorledes spørgsmålet om samfundsmæssig nytteværdi kan indgå i forbindelse med godkendelsesproceduren. Dette er et kompliceret spørgsmål, som kræver at blive afdækket yderligere, herunder hvilke muligheder, der allerede findes indenfor den eksisterende lovgivning.

 

Min ambition er således at sikre en effektiv, gennemsigtig og legitim godkendelse og anvendelse inden for de eksisterende GMO-regler.

 

 

 

Eva Kjer Hansen

 

 

 

 

/Heidi Søltoft