Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2008-09
FLF Alm.del
Offentligt
FolketingetUdvalget for Fødevarer, Landbrug og FiskeriChristiansborg1240 København K
Civil- og Politiafdelingen
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
8. oktober 2009DyrevelfærdskontoretInge Birgitte Møberg2009-151-0316IBM40548
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 479 (Alm. del), som Udval-get for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har stillet til justitsministeren den15. september 2009. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Bjarne Laust-sen (S).
Brian Mikkelsen/Cristina A. Gulisano
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 479 fra Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
(Alm. del):
”Ministeren bedes redegøre for slagtemetoderne for karakul-og swakaralam.”Svar:
Justitsministeriet kan oplyse, at skind fra karakullam anvendes til pels-værk, bl.a. under betegnelsen persianerpels. Skind fra de namibiske kara-kullam sælges dog typisk under den særlige betegnelse swakara-skind,hvilket er en forkortelse for South West African Karakul.Som det fremgår af Justitsministeriets besvarelse af 18. juni 2009 afspørgsmål nr. 676 (Alm. del) fra Retsudvalget, har Dansk Pelsdyravler-forening oplyst, at en stor del af persianerpelsene, der sælges til detail-leddet i Danmark, må formodes at være produceret af råvarer fra Afgha-nistan, Namibia eller Usbekistan.Endvidere fremgår det af besvarelsen, at Udenrigsministeriet har oplyst,at ministeriet ikke generelt har kendskab til produktionsmetoder i enkelt-lande. Det gælder for både opdræt af får og produktion af pelse, men og-så for produktionsmetoder i andre erhvervsgrene. Udenrigsministeriet erderfor heller ikke bekendt med aflivningsmetoder for får.Danmark har ikke repræsentationer i Namibia og Usbekistan, og tilstede-værelsen i Afghanistan har som hovedformål at understøtte den danskeindsats for fremme af et stabilt Afghanistan. I ingen af de tre lande vilUdenrigsministeriet derfor umiddelbart og uden ekstraomkostninger værei stand til at afdække produktions- og slagtemetoder for får.Udenrigsministeriet har i perioden 1/3 2004-31/3 2007 gennem danskeog lokale organisationer ydet ca. 4 mio. kr. i støtte til afghanske fårepro-ducenter. Formålet med projektet var at forbedre afghanske landmændsmuligheder for på bæredygtig vis at ernære sig ved fåreopdræt. Projektethar haft fokus på at forbedre og øge produktionen af Karakul fåreracen idet nordlige Afghanistan. Det er sket gennem etableringen af facilitetertil at bekæmpe sygdomme, forbedre fodring og opdræt samt gennem etfokus på forarbejdning af fåreskindene, hvilket har sigtet mod at højnestandarden af skindene, således at de kan sælges for en højere pris påverdensmarkedet. Projektbeskrivelsen har ikke forholdt sig til den måde,2
hvorpå dyrene aflives.Europa-Kommissionen har under den 8. Europæiske Udviklingsfond(som Danmark bidrager til med ca. 2. pct. af de samlede midler) støttetudarbejdelsen af en ”Code of practice for the care and handling of kara-kul sheep in Namibia”. Code af practice er udarbejdet i henhold til OIEretningslinjer for dyrevelfærd (OIE er en international organisation, sombl.a. fastsætter standarder på dyresundhedsområdet i forhold til WTO). Ihenhold til normal praksis følger Danmark ikke enkeltprojekter støttet afden Europæiske Udviklingsfond.
3