Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2008-09
FLF Alm.del
Offentligt
737462_0001.png
737462_0002.png
737462_0003.png
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og FiskeriDen 8. september 2009Sagsnummer: 17359
Endelig tale til åbent samråd den 8. september2009 i Folketingets udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri vedrørende brændemærkningaf heste(det talte ord gælder)

Samrådsspørgsmål BY:

”Hvilke initiativer vil ministeren tage for at sikre, at heste i Danmarkidentificeres ved anvendelse chipmærke, og at de danske myndigheder ikkefremover tillader brændemærkning af heste?”.

Samrådsspørgsmål BZ:

Ministeren
bedes redegøre for de hensyn, der ligger til grund for beslutningen
om at tillade brændemærkning af heste i Danmark.”
1

Svar:

- Udvalget har kaldt mig i samråd for at redegøre for, hvilkeinitiativer jeg vil tage for at sikre, at heste i Danmarkidentificeres ved et chipmærke, og at danske myndighederikke fremover tillader brændemærkning af heste.
- Udvalget har endvidere bedt mig redegøre for de hensyn,der ligger til grund for at tillade, at et brændemærke fortsatkan anvendes som identifikationsmærkning af heste.- Da de to samrådsspørgsmål behandler samme emne, viljeg besvare dem samlet.- Alle heste skal mærkes og forsynes med et hestepassåledes, at de altid kan identificeres.- En væsentlig årsag til behovet for sikker identifikation, erhensynet til fødevaresikkerheden. Det er således tilladt atgive heste lægemidler, som det er forbudt at anvende tilfødevareproducerende dyr.
- Det er derfor nødvendigt at kunne identificere de heste, derer behandlet med disse lægemidler, så hestene kanudelukkes fra fødekæden. Dette fremgår af EU-forordningen om identifikation af enhovede dyr, somtrådte i kraft 1. juli i år, men med en overgangsperiodesom rækker frem til 31/12-2009.2
- Fordi chipmærkning er relativt nyt, har forordningen åbnetmulighed for alternative identifikationsmetoder for etmindre antal heste. I Danmark har blandt andetbrændemærkning hidtil været anvendt sommærkningsmetode efter ønske fra visse avlsforbund, somtradionelt har anvendt denne identifikationsmetode.Dyreværnsrådet har flere gange vurderet, atbrændemærkning ikke er i strid med dyreværnsloven.En tilsvarende mulighed for at anvende brændemærkningsom alternativ mærkningsmetode findes i fx Tyskland.
Men nu er det sådan, at Fødevarestyrelsen lyset af den nyeforordning arbejder på en bekendtgørelse om hvordanhesteejere skal forholde sig for at få deres hestidentitetsmærket. Og jeg har tænkt mig at det skal fremgåaf bekendtgørelsen, at chipmærkning fremover vil væreden eneste mærkningsmetode ved registrering af heste iDanmark i henhold til forordningen.
Så skal jeg nævne i forhold til Kristen Touborgsbegrundelse for at stille spørgsmålet om at sørge forchipmærkning af alle heste og derigennem forbydebrændemærkning, at et dansk krav om chipmærkning ikkedermed udelukker, at heste bliver brændemærket.
3