Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2008-09
FLF Alm.del
Offentligt
737281_0001.png
737281_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 1. oktober 2009Sagsnr.: 17677
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 10.9.2009 stilletfølgende spørgsmål nr. 468 (Alm. del) som hermed besvares.

Spørgsmål 468:

”Hvilke initiativer agter ministeren at tage for at nedbringe forbruget afbredspektret antibiotika?”

Svar:

Danmark har igennem mange år har haft fokus på landbrugets anvendelse af antibiotika,herunder navnlig de bredspektrede antibiotika. Overvågningsprogrammerne Vetstat ogDANMAP sikrer den fornødne monitorering, og behandlingsvejledninger i kombinationmed supervision sikrer, at dyrlægerne ordinerer antibiotika under hensyn til mulighedenfor resistensudvikling. Danmark var desuden det første land til at indføre forbud modantibiotiske vækstfremmere. Disse tiltag har medført, at vi i en internationalsammenligning har et lavt antibiotikaforbrug og en lav og kendt forekomst af resistens.Det er samtidig vigtigt at understrege, at syge dyr naturligvis skal behandles - også medantibiotika, hvis det vurderes nødvendigt. Alle er enige om, at smalspektrede antibiotikaer at foretrække til behandling af både mennesker og dyr. Men der ersygdomssituationer, hvor det er nødvendigt at anvende bredspektrede antibiotika for atkunne sikre helbredelse.Med hensyn til den seneste udvikling i brugen af bredspektret antibiotika konkluderersåvel DANMAP 2008 rapporten samt Vetstat tal for første halvår af 2009, at det går iden rigtige retning med hensyn til brug af de mest kritiske, bredspektrede antibiotika;fluorokinoloner og cephalosporiner. Samlet set udgør disse antibiotika også megetbegrænsede mængder af det samlede veterinære antibiotikaforbrug.
Med hensyn til andre, mindre kritisk vigtige typer af bredspektrede antibiotika, fxtetracykliner, viser de seneste tal, at der er sket en stigning i forbruget.Fødevarestyrelsen har på den baggrund oplyst, at styrelsen i dette efterår iværksætterfølgende tiltag, som skal understøtte, at bredspektrede antibiotika alene ordineres til desygdomstilfælde, hvor smalspektrede antibiotika ikke kan sikre helbredelse af dyrene,samt at stigningen i antibiotikaforbruget knækkes:Målrettet supervision og kontrol af de dyrlæger, som udskriver antibiotika til debesætninger med højest antibiotikaforbrugAfklaring af mulige årsager til stigningen i antibiotikaforbruget i samarbejdemed landbrugserhvervet og Dyrlægeforeningen.Opfølgning på den videre udvikling i antibiotikaforbruget måned for måned,foreløbig for resten af 2009.
Jeg har endvidere anmodet Fødevarestyrelsen om en rapport over udviklingen iantibiotikaforbruget i resten af 2009, så yderligere tiltag kan iværksættes, hvisantibiotikaforbruget mod forventning stadig stiger.Med mere langsigtet effekt er der i regi af Veterinærforliget besluttet følgendeinitiativer, der implementeres løbende gennem de kommende år:Antibiotikaforbrug bliver en vigtig nøgleparameter i fødevaremyndighedernesovervågning af besætningernes sundhed og dyrevelfærd.Målrettet kontrol i de besætninger, som har et afvigende antibiotikaforbrug.Halvårlig afrapportering til Folketingets Fødevareudvalg over udvikling iantibiotikaforbruget.
Eva Kjer Hansen
/Heidi Søltoft
2