Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2008-09
FLF Alm.del
Offentligt
737278_0001.png
737278_0002.png
737278_0003.png
737278_0004.png
737278_0005.png
737278_0006.png
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og FiskeriDen 8. september 2009
TALE TIL SAMRÅD DEN 8. SEPTEMBER 2009 IFOLKETINGETS UDVALG FOR FØDEVARER; LANDBRUGOG FISKERI(Det talte ord gælder)
Spørgsmål BR”Ministeren bedes redegøre for Fødevarestyrelsens rapport fraVeterinærrejseholdet, som viser, at 21% af 200 dyrlæger har overtrådtloven bl.a. ved lemfældig medicinudlevering, manglende ellermangelfulde rapporter samt, at de lovpligtige kontrolbesøg ikke eroverholdt. Desuden bedes ministeren oplyse, hvilke tiltag ministerenmener er påkrævet for at komme disse faglige svigt til livs?”Indledning- Jeg vil gerne takke for muligheden for at orientere ud-valget om kontrollen med de danske dyrlæger.- Dyrlægerne er nøglepersonen i forbindelse med land-brugets adgang til medicin, og samtidig et vigtigt bin-deled i forhold til myndighedernes kontrol med syg-domme og medicinforbrug i besætningerne.- Denne dobbelte rolle stiller naturligvis store krav tildyrlægen, og med det store ansvar følger også en ræk-ke forpligtelser, bl.a. underkastelse af jævnlige kon-trolbesøg.- De kontrolresultater, som jeg i det følgende vil refereretil, stammer fra Fødevarestyrelsens årsrapport omkontrol med veterinære lægemidler i 2007 og 2008.
- Jeg vil disponere min besvarelse af udvalgetsspørgsmål sådan, at jeg først vil beskrive, hvordankontrollen af dyrlæger udføres. Herefter gennemgårjeg resultaterne af de seneste års kontrol af dyrlægerne,og afslutningsvis vil jeg kort beskrive de initiativer,der følger af veterinærforliget.Kontrol af dyrlæger- Kontrollen med medicinanvendelse i besætninger oghos dyrlæger varetages primært af en særlig enhed iFødevarestyrelsen, nemlig Medicinrejseholdet – somnu er en del af Veterinærrejseholdet.- Rejseholdet blev oprettet i 2003 og består affuldtidsansatte dyrlæger og jurister. Teamet harløbende fået udvidet deres opgaver og kompetencer,bl.a. på baggrund af ny lovgivning om distribution afveterinærmedicin.- I forbindelse med den nye lovgivning blev blandtandet medicinkontrollen omlagt fra en risikobaseretudpegning af 40 dyrlæger om året til, at allestordyrspraktiserende dyrlæger kontrolleres hvertandet år. Det betyder, at der nu hvert år kontrolleres200 dyrlæger.- Hertil kommer, at det med veterinærforliget blevbesluttet, at samtlige ca. 400 stordyrspraktiserendedyrlæger fremover vil få besøg af
Veterinærrejseholdet mindst én gang årligt, fordikontrollen udvides til at dække dyrlægens forpligtelseri forhold til dyrevelfærd.- Udover at kontrollere dyrlægens overholdelse aflovgivningen udfører Veterinærrejseholdet ogsåsupervision, som er mere vejledende.- Under supervisionsdelen bliver dyrlægens anvendelseaf antibiotika diskuteret og evalueret. Det drøftes bl.a.,om dyrlægen kan ordinere andre typer af antibiotika,som indebærer mindre risiko for resistensudvikling.- Veterinærrejseholdet har særlig fokus på dyrlæger,som ordinerer store mængder antibiotika, og på debesætninger, der ofte skifter dyrlæge. Enkeltedyrlæger sættes under skærpet tilsyn, det vil sige, atde er underlagt en hyppigere kontrol, der bl.a. skalvise, om de retter op på de kritisable forhold.- Veterinærrejseholdets erfaringer viser, at dyrlægernegenerelt er positive over for supervisionsdelen.Erfaringerne viser også, at mange dyrlæger ændrervaner med hensyn til ordination af antibiotika efterVeterinærrejseholdets besøg.
Overtrædelser og sanktioner- Vi har altså øget antallet af kontrolbesøg og målrettetVeterinærrejseholdets indsats. Men hvad viserrapporten så om dyrlægernes praksis?
- Jo, først og fremmest er antallet af overtrædelser, dergiver anledning til sanktioner i form af bøder ogdomme, faldende gennem de seneste år.- I 2005 blev 48 % af de kontrollerede dyrlægersanktioneret med bøde eller dom. Dette tal var i 2007faldet til 28 % af dyrlægerne mod 21 % i 2008.Fødevarestyrelsen har desuden oplyst mig, at heltfriske tal viser, at kun 13% af de dyrlæger, somVeterinærrejseholdet kontrollerede i 1. halvår af 2009,har fået en sanktion.- Da kontrollen som nævnt er blevet omlagt i sammeperiode, kan kontrolresultaterne ikke heltsammenlignes, men jeg synes, at der er en tydeligfaldende tendens, og at udviklingen går i den rigtigeretning.- Når det er sagt, mener jeg fortsat, at det erutilfredsstillende, at 21% af dyrlægerne ikkeoverholder lovgivningen.- Som rapporten påpeger er der ikke tale om sanktioneroverfor petitesser, men overtrædelser der bl.a. skyldesmanglende eller mangelfulde medicinoptegnelser oganvisninger ved anvendelse og udlevering afreceptpligtige lægemidler og mangelfuld opfyldelse afdokumentationskrav.- En af de væsentligste overtrædelser, sommyndighederne konstaterer er, at dyrlægerne ikke
gennemfører alle de lovpligtigesundhedsrådgivningsbesøg. Rådgivningsbesøgenedanner den faglige baggrund for dyrlægernesordination af antibiotika og anden medicin til sygedyr.- Disse besøg er af stor betydning for, at vi undgårmedicinrester i vore fødevarer og er medvirkende til atforhindre en stigning i antibiotikaresistensen, derforskal de også prioriteres fra dyrlægernes side.
VeterinærforligetRapporten bekræfter altså, at der stadig er områder attage fat på.- I regi af veterinærforliget bliver der introduceretyderligere initiativer til at overvågeantibiotikaforbruget samtidig med, at der i forbindelsemed konceptet for obligatoriskesundhedsrådgivningsaftaler indføres enincitamentsstruktur, der motiverer til at overholdelovgivningen.- Medicinforbruget bliver i den forbindelse en vigtignøgleparameter i overvågningen af besætningernessundhed og dyrevelfærd. Så jo bedre styr dyrlæge oglandmand har på besætningens medicinforbrug, jofærre offentlige kontrolbesøg.- Som jeg allerede har nævnt, medførerVeterinærforliget også, at alle dyrlæger, som har
hovedbeskæftigelse inden for kvæg og svin, fremovervil få besøg af Veterinærrejseholdet mindst en gangårligt, fordi kontrollen udvides til at dække dyrlægensforpligtigelser i forhold til dyrevelfærd.
Afslutning- Det er positivt, at der er færre overtrædelser end hidtil.- Vi har strammet op for kontrollen og supervisionen,og det er der kommet en positiv udvikling ud af. Jeghar noteret mig, at dyrlægernes egen fagligeorganisation opfordrer til, at det høje antallovovertrædelser bringes ned.- Jeg vil på baggrund af rapporten kontakteDyrlægeforeningen for at høre, hvordan de vilmedvirke til at sikre, at flere dyrlæger fremadrettetoverholder reglerne.