Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2008-09
FLF Alm.del
Offentligt
725260_0001.png
725260_0002.png
Netværket – Gratis skolefrugt til alle børn senest i 2012Kræftens BekæmpelseDokumentation og ForebyggelseStrandboulevarden 492100 København Ø
København, den 14. september2009Sagsnr.: 9305

Ny skolefrugtordning med støtte fra EU

I brev af 26. August 2009 giver netværket bag ”Gratis skolefrugt til alle børn i 2012”udtryk for utilfredshed med den kommende EU skolefrugtordning. I mener ikke, atomkring 13 mio. kr. fra EU til skolefrugt er tilstrækkeligt. Og I mener ikke, atforældrene bør medfinansiere frugt til deres børn.Det er jeg uenig i.Først og fremmest mener jeg, at det grundlæggende er forældrenes ansvar at sørge for, atderes børn får noget sundt at spise. Det er forældrenes opgave at prioritere den sundemad i hverdagen og sikre, at deres børn så tidligt som muligt lærer, hvad der er sundt ogmindre sundt. Derfor er det også forældrene, der skal betale for deres børns mad – ogsånår det gælder frugten i skolen. Sådan er det allerede i dag, og sådan bør det fortsat være.Myndighederne, kommunerne og skolernes opgave er derimod at støtte op omforældrene gennem øget oplysning og ved at skabe nogle sunde rammer de steder, børnog unge færdes uden for hjemmet. Netop det kan en EU skolefrugtordning være med til.Danmark får til dette skoleår for første gang omkring 13 mio. kr. i støtte fra EU tiletablering af en national skolefrugtordning. Det betyder, at næsten 200 000 danskeskolebørn kan få gavn af støtten til frugt i løbet af skoledagen. Det synes jeg, at vi skalglæde os over. Og det samme tror jeg, at rigtig mange skoler, forældre og elever vil gøre.Fødevareministeriet har allerede modtaget henvendelser fra en række skoler, kommunerog leverandører, som gerne vil deltage i ordningen. Den lokale opbakning eraltafgørende for, hvorvidt en skolefrugtordning bliver en succes. Derfor er det positivt,at de centrale aktører allerede efterspørger ordningen og giver udtryk for deres interesse.
Jeg tror på, at den kommende EU skolefrugtordning kan medvirke til at skabe sundererammer for danske skolebørn. Og jeg håber, at både forældre, lærere og elever vil tageden nye ordning til sig, så det sunde valg bliver nemmere i dagligdagen.
Med venlig hilsen
Eva Kjer Hansen
2