Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2008-09
FLF Alm.del
Offentligt
736306_0001.png
736306_0002.png
736306_0003.png
736306_0004.png
FolketingetUdvalget for Fødevarer, Landbrug og FiskeriChristiansborg1240 København K
Civil- og Politiafdelingen
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
28. september 2009DyrevelfærdskontoretInge Birgitte Møberg2009-151-0310IBM40507
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 450 (Alm. del), som Udval-get for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har stillet til justitsministeren den27. august 2009.
Brian Mikkelsen/Cristina A. Gulisano
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 450 fra Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

(Alm. del):

”Ministeren

bedes kommentere henvendelsen fra Landbrugog Fødevarer den 26/8-09 vedrørende mærkning af heste, jf.FLF alm. del - bilag 367?”

Svar:

1.

Landbrug & Fødevarer anfører i henvendelsen til udvalget, at brænde-og chipmærkning kun er forbundet med et kortvarigt ubehag for hesten.Endvidere opregner organisationen en række fordele ved brændemærk-ning frem for mærkning med chip.Landbrug & Fødevarer kommenterer desuden en afhandling fra en speci-alestuderende på Københavns Universitet, der har sammenlignet bræn-demærkning og chipmærkning af heste indbyrdes med henblik på en vur-dering af smerte og vævsbeskadigelse, og organisationen påpeger i denforbindelse, at konklusionerne i afhandlingen er lavet på baggrund af enundersøgelse af et meget begrænset antal heste.

2.

Som jeg bl.a. redegjorde for under samrådet i Udvalget for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri den 27. august 2009 om brændemærkning af heste,har Dyreværnsrådet behandlet spørgsmålet om brændemærkning fleregange. Dyreværnsrådet behandlede problemstillingen senest i oktober2008, hvor rådet besvarede en henvendelse fra Dyrenes Beskyttelse omden afhandling, som Landbrug & Fødevarer har henvist til i sin henven-delse til udvalget. Efter Dyrenes Beskyttelses opfattelse er der med af-handlingen fremkommet den savnede dokumentation for, at heste er ud-sat for lidelse ved brændemærkning.Dyreværnsrådet anførte i sit svar til Dyrenes Beskyttelse, at resultaternefra den eksperimentelle del af afhandlingen, som alene omhandlede syvvoksne heste, efter rådets opfattelse viste, at selve brændemærkningen erforbundet med en vis, akut smerte, som er større end den smerte, der erforbundet med chipmærkning. Der blev ikke fundet tegn på smerte i denefterfølgende periode ved hverken brænde- eller chipmærkning og helleringen langtidseffekter.Dyreværnsrådet fandt på den baggrund, at afhandlingen understøtter rå-dets tidligere antagelse om, at mærkningen er forbundet med en vis gradaf smerte, men ikke varigt mén eller væsentlig ulempe. Rådet er derfor2
fortsat af den opfattelse, at der ikke foreligger den fornødne dokumenta-tion for, at brændemærkning af heste er forbundet med varigt mén ogvæsentlig ulempe, hvorfor denne praksis ikke er i strid med dyreværnslo-ven.Det fremgik imidlertid samtidig af svaret, at Dyreværnsrådet fortsat er afden opfattelse, at brændemærkning af heste ikke bør foretages, idet iden-tifikationsmærkning i stedet bør ske ved chipmærkning.

3.

Som oplyst under det nævnte samråd blev der i EU i juni 2008 vedta-get en ny kommissionsforordning i juni 2008 vedrørende metoder tilidentifikation af enhovede dyr. Ministeriet for Fødevarer, Landbrug ogFiskeri er ansvarlig for implementeringen af forordningen i Danmark oghar overladt til Fødevarestyrelsen at forestå det egentlige arbejde hermed.Til brug for samrådet blev der derfor via Ministeriet for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri indhentet en udtalelse fra Fødevarestyrelsen omindholdet af forordningen og om, hvordan forordningen er tænkt imple-menteret.Af udtalelsen fra Fødevarestyrelsen fremgik, at alle dyr af hesteslægtenifølge forordningen skal tildeles et pas og et livslangt identifikations-nummer. Dyrene skal endvidere mærkes og registreres i en central data-base. Udgangspunktet efter forordningen er, at mærkning skal ske medchip, men der er mulighed for, at medlemslandene kan tillade, at hesteneidentificeres efter passende alternative identifikationsmetoder, som f.eks.brændemærkning. Det er imidlertid et krav, at medlemslandene sørgerfor, at der for hovedparten af dyrene ikke anvendes alternative metodersom eneste middel til kontrol af dyrenes identitet.Endvidere fremgik det af udtalelsen, at chipmærkning er det identifikati-onssystem, der bedst tilgodeser kravet om entydig identifikation, men atdet i Danmark fortsat burde være tilladt for visse avlsforbund, der traditi-onelt har foretaget brændemærkning, at anvende brændemærkning somalternativ metode til chipmærkning, når det er i overensstemmelse meddyreværnsloven.

4.

Bl.a. på den baggrund tilkendegav jeg på samrådet den 27. august2009, at hvis brændemærkning af heste skulle udfases i Danmark, burdedet efter min opfattelse ske via den oven for nævnte forordning om me-3
toder til identifikation af enhovede dyr, og at jeg derfor ikke havdeumiddelbare planer om at forbyde brændemærkning.

5.

Ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri har efterfølgende den 8.september 2009 under et samråd i Udvalget for Fødevarer, Landbrug ogFiskeri om brændemærkning af heste tilkendegivet, at forordningen vilblive implementeret i dansk ret ved en bekendtgørelse, der fastsætter, atchipmærkning skal være den eneste mærkningsmetode i henhold til for-ordningen, og at alle heste, der registreres i Danmark, skal chipmærkes.Ministeren vil således ikke benytte den undtagelse til at tillade alternativemærkningsmetoder, som forordningen giver mulighed for.Ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri har samtidig under samrå-det givet udtryk for, at udstedelsen af bekendtgørelsen vedrørende chip-mærkning ikke vil udelukke, at heste bliver brændemærket. Det nye re-gelsæt vil således blot sikre, at chipmærkning bliver den eneste mærk-ningsmetode ved registrering af heste i Danmark i henhold til forordnin-gen.

6.

Som det fremgår, vil den bekendtgørelse, som ministeren for fødeva-rer, landbrug og fiskeri agter at udstede, ikke fuldt ud afskaffe mulighe-den for at brændemærke heste i Danmark.Det er bl.a. i lyset af den seneste tids offentlige debat om spørgsmåletmin opfattelse, at det i alle tilfælde bør være udelukket at foretage bræn-demærkning af heste i Danmark.Jeg agter derfor med hjemmel i dyreværnsloven at udstede en bekendtgø-relse, som skal supplere ministeren for fødevarer, landbrug og fiskerisnævnte bekendtgørelse, og som sammen med sidstnævnte bekendtgørelsevil indebære et totalt forbud mod at brændemærke heste i Danmark. Etudkast til Justitsministeriets bekendtgørelse om forbud mod brænde-mærkning af heste vil blive sendt i høring i løbet af kort tid.
4