Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2008-09
FLF Alm.del
Offentligt
732059_0001.png
732059_0002.png
FolketingetUdvalget for Fødevarer, Landbrug og FiskeriChristiansborg1240 København K
Civil- og Politiafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
23. september 2009Dyrevelfærdskontoret2009-151-0308MJO41526
Hermed sendes endelig besvarelse af spørgsmål nr. 449 (Alm. del), somUdvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har stillet til justitsministe-ren den 21. august 2009. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra BjarneLaustsen (S).
Brian Mikkelsen/Cristina A. Gulisano
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 449 fra Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

(Alm. del):

”Ministeren

bedes redegøre for, hvilke initiativer ministerenagter at tage for at sikre, at danske forbrugere oplyses til-strækkeligt om, hvorfra fjer og dum kommer, og under hvilkebetingelser dyrene er plukket.”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen indhentet en udtalelse fraØkonomi- og Erhvervsministeriet, der har oplyst følgende:”Det er vigtigt, at forbrugerne har adgang til relevant forbrugerin-formation, så de kan træffe et kvalificeret forbrugsvalg. Herved sik-res det, at forbrugerne kan udfylde deres rolle som aktør på marke-det og påvirke udbudet af varer og tjenesteydelser. Relevant for-brugerinformation kan i den forbindelse være oplysninger om dy-reetiske spørgsmål, fx dyrevelfærd.Det må imidlertid være op til efterspørgslen på markedet, om derskal etableres en mærkningsordning vedrørende dyrevelfærd.Mærkningsordninger bør herudover udvikles i et tæt samspil mel-lem de erhvervsdrivende og forbrugerne.Til brug for at udvikle private mærkningsordninger er der udarbej-det en vejledende kodeks for god mærkning. Formålet med kodek-sen er, at det både skal sikre relevant, entydig, sammenlignelig ogikke vildledende mærkning. Kodeksen skal ses som en hjælp til atudforme gode og brugbare mærkningsordninger. Kodeksen kan an-vendes som en overordnet ”tjekliste” både i forbindelse med denløbende udvikling af eksisterende mærkningsordninger og i forbin-delse med etablering af nye mærkningsordninger.”
2