Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2008-09
FLF Alm.del
Offentligt
723724_0001.png
723724_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, 10. september 2009Sagsnr.: 17304 / 537889
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 19. august 2009stillet følgende spørgsmål nr. 444 (Alm. del) som hermed besvares.

Spørgsmål 444:

Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 10/8-09 vedrørende torsk i Kattegat, fraGreenpeace, jf. FLF alm. del - bilag 359.

Svar:

Det er myndighedernes opgave at afgøre, hvor der må fiskes og hvor der ikke må fiskes.Myndighederne kan sikre en sammenhæng i reguleringsforanstaltninger på havet. Det erikke en opgave for NGO’er. Greenpeace aktionen er selvtægt, som jeg ikke har forståel-se for.Mht. lovligheden af aktionen fra Greenpeace kan jeg oplyse, at Hallands Länsstyrelsesbedømmelse af aktionen blev påklaget af det svenske Naturvårdsverk til den svenskemiljødomstol. Miljødomstolen har endnu ikke truffet afgørelse i sagen, men de svenskemyndigheder har oplyst at det ventes at ske i september måned.Jeg vil gøre opmærksom på at det var den svenske minister og mig, der i 2008 – som enekstraordinær foranstaltning udover den fælles fiskeripolitik – tog initiativ til at beskyttetorsken i Kattegat ved at lukke et område for fiskeri. Den aftale står jeg ved. Det, somjeg har givet udtryk for over for Sverige, er, at det ikke giver mening, at Danmark ogSverige har indgået en aftale om at lukke områder for fiskeri i Kattegat for at skåne be-standene, hvis organisationer samtidig bedriver selvtægt og lukker andre områder forfiskeri.For så vidt angår beskyttelsen af Natura 2000 områder kan jeg oplyse, at Danmark følgerplanen for gennemførelsen af Natura 2000 direktiverne. Fødevareministeriet er i en lø-
bende og tæt dialog med Miljøministeriet, der er ressortmyndighed, om udmøntningen afde kommende Natura 2000-planer, der har berøring med fiskeriinteresser.Jeg har i øvrigt holdt møde med Greenpeace den 25. august 2009, hvor vi drøftede hvor-ledes miljø- og bæredygtighedshensyn i højere grad kan afspejles i den fælles fiskeripo-litik.I brevet omtaler Greenpeace også sagen om dumpning af havnesediment i Kattegat fraden svenske kommune, Falkenberg. Sverige er udmærket klar over den danske hold-ning, idet vi fra dansk side, straks vi blev bekendt med sagen, har gjort de svenske myn-digheder opmærksomme på, at det er uacceptabelt at dumpe havnesediment i områder,hvor det kan skade både miljø og fiskeri. De svenske myndigheder har oplyst, at afgø-relsen om dumpning af havnesediment fra Falkenberg kommune er påklaget til densvenske miljødomstol. I afventning af domstolens udtalelse er det ikke tilladt at dumpehavnesedimentet.
Eva Kjer Hansen
/Jakob Munkhøj Nielsen
2