Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2008-09
FLF Alm.del
Offentligt
713708_0001.png
713708_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, 13. august 2009Sagsnr.: 17010 / 530259
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 30. juli 2009 stil-let følgende spørgsmål nr. 441 (Alm. del) som hermed besvares. Spørgsmålet er stilletefter ønske fra Benny Engelbrecht.

Spørgsmål 441:

Ministeren bedes vurdere årsagerne til at de faldende afregningspriser til fiskerne, hvorfiskerne i dag får 40 pct. mindre for de landede fisk end samme tidspunkt sidste år, ikkeslår igennem som faldende priser hos forbrugerne.

Svar:

Den nuværende markedssituation for fisk er præget af finanskrisen og faldende efter-spørgsel, hvilket blandt andet har forårsaget lavere priser for fisk. Jeg er klar over, atfiskerne undrer sig over, at de faldende priser for fisk på fiskeauktionerne ikke viser sig iprisen på fisken hos fiskehandleren. Jeg er også bekendt med, at hele branchen er i dia-log om den nuværende markedssituation, og at man i den forbindelse ser på prissætnin-gen på fisk.Jeg mener grundlæggende, at det er markedskræfterne, der bør fastlægge priser – ogsåpå fisk. I fri konkurrence vil forbrugernes eget frie valg afgøre, om de vil betale den på-gældende pris for fisken, og falder efterspørgslen, er det op til fiskehandlerne at sætteprisen derefter. Jeg mener ikke, det er en opgave for politikere at blande sig i denne pris-sætning.Et er prisudviklingen her og nu, men det er også vigtigt at have de mere langsigtedemuligheder for at forbedre prissætningen af danske fisk for øje. Kravet til, at fiskerietskal være bæredygtigt, og at det skal kunne dokumenteres er øget ganske væsentligt deseneste år. Det er flot, at Danmarks Fiskeriforening har igangsat en målrettet indsats forat få certificeret dansk fiskeri. Fødevareministeriets støtte til at opbygge effektive spor-barhedssystemer og dokumentation af dansk fiskeri ser jeg som en del af den markeds-indsats, der skal sikre dansk fisk en positiv prismargin på de internationale markeder.
Jeg ved, at fiskebranchen arbejder sammen om koordination af den samlede markedsfø-ringsindsats. Det samarbejde synes jeg er rigtig fint. Det er godt, at vi fra Fødevaremini-steriets side kan støtte disse initiativer med midler fra Fiskerifonden. Fødevareministeri-et har gennem de senere år støttet initiativer til fremme af forbruget af fisk. Det er ek-sempelvis sket gennem kampagner som ”Fisk 2 gange om ugen” samt med støtte til fx”Fiskens Dag” og ”Pinsefisk”.
Eva Kjer Hansen
/Jakob Munkhøj Nielsen
2