Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2008-09
FLF Alm.del
Offentligt
715808_0001.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 24. August 2009Sagsnr.: 16991
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 27. juli 2009stillet følgende spørgsmål nr. 438 (Alm. del) som hermed besvares. Spørgsmålet erstillet efter ønske fra Benny Engelbrecht (S).

Spørgsmål 438:

”Ministeren bedes oplyse, hvorledes reglerne er for stalddørssalg af æg, og om reglernevanskeliggør eller umuliggør hobbyavleres mulighed for at sælge beskedne mængderæg”.

Svar:

Stalddørssalg af æg er reguleret af en række bestemmelser, der tager sigte på atforebygge og mindske forekomsten af salmonella.Æg må således kun sælges ved stalddøren, hvis dyrene løbende underkasteslaboratoriemæssige salmonellaundersøgelser, og dyrene stammer fra såvel et opdrætsom et rugeri, der er underkastet de lovbundne salmonellaundersøgelser. Endvidere skalrugeæggene stamme fra forældredyr, der også er underkastet den lovbundnesalmonellakontrol.Stalddørssalg af æg fra høns kan derfor kun ske, såfremt de anvendte hønniker såvelsom deres forældre og bedsteforældre allerede er gennemkontrolleret for salmonella.Det kan oplyses, at Fødevarestyrelsen afholder 75 % af udgifterne til de lovbundnesalmonellaundersøgelser, når flokken er registreret med stalddørssalg med op til 500høner. Større producenter afholder selv alle udgifterne.
Eva Kjer Hansen/Thomas Elvensø