Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2008-09
FLF Alm.del
Offentligt
710009_0001.png
710009_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 30. Juli 2009Sagsnr.: 16963
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 22. juli 2009stillet følgende spørgsmål nr. 436 (Alm. del) som hermed besvares. Spørgsmålet erstillet efter ønske fra Per Clausen (EL).

Spørgsmål 436:

”Ministeren bedes redegøre for, hvordan ministeren konkret vil sikre, at anprisninger afprodukter med umættet fedt ikke kommer til at fremstå som en anbefaling af atindtagelse af umættet fedt i sig selv er sundhedsgavnligt.”

Svar:

Indtagelse af umættet fedt spiller en vigtig ernæringsmæssig rolle i kosten i stedet formættet fedt, som befolkningen som helhed spiser for meget af. Derudover er visseumættede fedtsyrer livsnødvendige.Formålet med at fremhæve indhold af umættet fedt er at give forbrugeren oplysning omen gavnlig fedtkvalitet, hvilket kan være nyttigt for forbrugeren til at kunne foretage etsundere valg.Ernæringsanprisninger om umættet fedt må dog ikke føre til et øget totalt fedtindtag hosforbrugeren. Anprisningsforordningens generelle principper og betingelser er med til atsikre, at forbrugerne ikke bliver vildledt. Eksempelvis må anprisninger ikke tilskynde tileller billige overdrevent brug af en fødevare.Det er endvidere vigtigt at understrege, at hverken anprisninger eller næringsdeklarationaf fødevarer kan eller skal erstatte de generelle kostråd til befolkningen. Formidlingenaf de officielle kostråd, herunder anbefalingen om at spare på fedtet i kosten, er derforfortsat yderst relevant. I en sund kost bør højst 30 % af energien komme fra fedt.
Jeg vil endelig bemærke, at anprisningsreglerne skal evalueres senest i 2013.Kommissionen skal i den forbindelse komme med en rapport om udviklingen afmarkedet for anpriste fødevarer og om forbrugernes forståelse af anprisninger.Rapporten skal også omfatte en evaluering af anprisningsreglernes indvirkning påkostvalget samt den potentielle indvirkning på forekomsten af fedme og ikke-smitsomme sygdomme.Jeg har derfor en forventning om, at hvis det viser sig, at visse anprisninger mod dereshensigt har en negativ effekt på sundheden, vil dette give anledning til at ændrereglerne. Dette gælder også for anprisninger af umættet fedt.
Eva Kjer Hansen
/ Caroline D. Nordentoft
2