Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2008-09
FLF Alm.del
Offentligt
709897_0001.png
709897_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 30. Juli 2009Sagsnr.: 16875
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 9. juli 2009 stilletfølgende spørgsmål nr. 432 (Alm. del) som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efterønske fra Benny Engelbrecht (S).

Spørgsmål 432:

”Ministeren bedes udarbejde og tilsende udvalget en samlet oversigt over tilladteønologiske metoder med angivelse af potentielle miljømæssige og sundhedsmæssigeproblemstillinger relateret til disse.”

Svar:

De tilladte ønologiske metoder fremgår af bilag XVa til Rådets forordning (EF) nr.1234/20071og bilag I til ønologiforordningen2. En kopi af disse bilag er vedlagt.Godkendelsen af ønologiske metoder sker i Kommissionens forskriftskomité for vin,bortset fra metoder til forhøjelse af alkoholindholdet (tilsætning af sukker ellerkoncentreret druemost) samt syring og afsyring af vin. Disse metoder fastsættes afRådet.Ved godkendelse af ønologiske metoder tages udgangspunkt i de ønologiskefremgangsmåder, der er anbefalet og offentliggjort af Den InternationaleVinorganisation (OIV), og der skal tages hensyn til beskyttelsen af menneskers sundhedog miljøet.
./.
Rådets forordning (EF) nr. 491/2009 af 25. maj 2009 om ændring af forordning (EF) nr. 1234/2007 omen fælles markedsordning for landbrugsprodukter og om særlige bestemmelser for visselandbrugsprodukter (»fusionsmarkedsordningen«).Kommissionens forordning (EF) nr. xx af […] om gennemførelsesbestemmelser til Rådets forordning(EF) nr. 479/2008 for så vidt angår kategorier af vinavlsprodukter, ønologiske fremgangsmåder ogrestriktioner i forbindelse hermed. Endnu ikke publiceret.2
1
I forbindelse med forslag til godkendelse af nye ønologiske metoder baseres den danskeholdning på ekspertvurderinger fra Fødevareinstituttet, DTU, hvor dette er relevant.
Eva Kjer Hansen
/ Caroline D. Nordentoft
2