Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2008-09
FLF Alm.del
Offentligt
709986_0001.png
709986_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 30. juli 2009Sagsnr.: 16782 / 529492
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 8. juli 2009 stilletfølgende spørgsmål nr. 429 (Alm. del) som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efterønske fra Bjarne Laustsen.

Spørgsmål 429:

Eftersom ministeren har igangsat et regelforenklingsarbejde, bedes ministeren i denforbindelse oplyse, hvor mange regler regeringen har fjernet siden regeringsskiftet i2001, og hvor mange nye regler der er kommet til på fiskeriområdet.

Svar:

Det væsentligste danske regelsæt står i den årlige reguleringsbekendtgørelse. Denne be-kendtgørelse gennemgås grundigt hvert år sammen med Erhvervsfiskeriudvalget før denudstedes sidst på året. Regelsættet har i tidens løb undergået store forandringer også iretning af forenkling. Den for den store del af erhvervet væsentligste er indførslen af denye reguleringer med kvoteandele, som den enkelte fartøjsejer selv kan tilrettelægge sitfiskeri ud fra.Både med indførslen af kvoteandele i en række sildefiskerier i 2003, i makrelfiskeriet i2006 og ved indførelsen af Ny Regulering i 2007 skete der en forenkling i måden at re-gulere fiskeriet i Danmark. Fiskerireguleringen blev i disse år ændret fra at være baseretpå rationsfiskeri med korte rationsperioder med hyppigt skiftende rationer til et fiskeri,hvor det enkelte fartøj har en årsmængde. Da fiskeriet blev reguleret som rationsfiskeriudsendte Fiskeridirektoratet hyppigt regler om, hvor meget der måtte fiskes i en nærme-re bestemt kortere periode. Med den nye regulering får fiskeren ved årets start udmeldten årsmængde, som han selv kan bestemme, hvornår han vil fiske. De mindre aktivefartøjer, der fortsat fisker i et rationsfiskeri, fik længere rationsperioder.
Af bestemmelser, der er fjernet fra reguleringen i løbet af det seneste år, kan følgendenævnes:Forbud mod på samme fangstrejse at udøve fiskeri i andre farvandsområder endKattegat.Auktionspligten for torsk fra Nordsøen og KattegatTo års binding på tonnage ved overførsel af FKA (forenkling i forhold til over-drageligheden af rettigheder).Forenkling af de regler, der gælder MAF-fartøjerne.Når der udfærdiges regler på fiskeriområdet, skal der tages hensyn til, hvad der skal be-skyttes. Der er i fiskeriforvaltningen en løbende forpligtelse til at tage beskyttelseshen-syn. Disse hensyn udvikler sig i takt med ændringer i fiskebestandene og forholdene idet omgivende miljø.I forlængelse af dette kan som eksempel på nye bestemmelser, der er kommet ind i regu-leringen, nævnes de regler, der angår bevaring af naturtyper samt vilde dyr og planter (jf.Natura 2000, habitatområder og vandplaner). Bestemmelserne findes i fiskeriloven§10a-10j (Lovbekendtgørelse nr. 978 af 26. september 2008).Et andet eksempel på et nyt regelsæt vedrører ålefiskeriet. Reglerne er indført til beskyt-telse af den europæiske ål.
Eva Kjer Hansen/Jakob Munkhøj Nielsen
2