Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2008-09
FLF Alm.del
Offentligt
710004_0001.png
710004_0002.png
710004_0003.png
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og FiskeriInstitution: FiskeridirektoratetKontor/initialer:FD2/ULWJSagsnr.:Dato:23. juli 2009
Fiskeridirektoratets bemærkninger til indslaget "Bøde for at krydse usynligehavgrænser".Indslaget "Bøde for at krydse usynlige havgrænser" sendt på TV 2 Nord søndag 5. juli 2009 kl.19.30 drejer sig om en fisker, der uden at melde farvandsskifte til Fiskeridirektoratet, har krydsetfarvandsgrænsen mellem Kattegat og Skagerrak.I indslaget spørges der til, om den pågældende regel, der er overtrådt, ikke er et eksempel på en re-gel, der ingen funktion har og som derfor skal væk.

Indholdet af reglen

Af reglen fremgår det, at der ved enhver udsejling fra et farvandsområde, når et fartøj har redskabermed en maskestørrelse på 90 mm og derover om bord, skal ske anmeldelse til Fiskeridirektoratet.Reglen omtales i indslaget som ny, men den har eksisteret siden januar 2008. Anmeldelsen skal in-deholde meddelelse om den ombordværende mængde af torsk, tunge, rødspætte og den samledevægt af andre arter, der opbevares om bord, samt oplysning om forventet tidspunkt og position forgrænsepassage.Der gælder tre undtagelser til kravet om farvandsskifte. Det ene angår fartøjer, der afsejler fra Ska-gen Havn med henblik på fiskeri i Skagerrak. Disse fartøjer skal ikke melde farvandsskifte, når desejler direkte fra Skagen havn til Skagerrak for at fiske, da Skagen ligger lige ved farvandsgrænsen.Det betyder i sagen fra indslaget, at første gang fartøjet krydser grænsen mellem Kattegat og Skager-rak, er der ikke krav om at indsende farvandsskiftemelding, men det er der krav om de næste tregange.

I indslaget foreslås reglen fjernet

I indslaget foreslås reglen fjernet, da det ikke giver mening at skulle melde farvandsskifte i et fiskeri,hvor kvoten er fælles for Kattegat og Skagerrak. Det nævnes endvidere i indslaget, at jomfruhum-merfiskeriet er et rent fiskeri.Det er korrekt, at der er en samlet kvote for jomfruhummer i Skagerrak og Kattegat (samt Østersøenog Bælterne). Grunden til, at dette fiskeri alligevel falder ind under kravet om at melde farvandsskif-te, er, at der i fiskeriet bruges 90 mm net. Det er samme maskestørrelse, som man bruger i f.eks.torske- og rødspættefiskerierne. Disse to fiskerier har forskellig kvote i hhv. Kattegat og Skagerrak.
Når man bruger 90 mm net, er der mulighed for også at fange torsk og rødspætte, selv om det pri-mære fiskeri er jomfruhummer. På den konkrete fangstrejse, som indslaget omhandler, var der båderødspætte og torsk med i lasten.

Baggrunden for reglen

Der er to grunde til, at man skal melde til Fiskeridirektoratet, inden fartøjet passerer grænsen mellemto farvandeDer er den ovenfor nævnte vedr. kvoteafskrivning. Reglen medvirker til, at Fiskeridirektoratet kankontrollere, at fangsterne afskrives på den rigtige kvote. Da man skal oplyse, hvilke mængder aftorsk, tunge og rødspætte, der er fanget i et bestemt farvand, inden man forlader dette farvand, mi-nimeres risikoen for at kunne afskrive fangster fra et farvand i et andet farvand.Den anden grund til, at der skal meldes farvandsskifte, beror på, at der er et øvre loft for, hvor storfiskeriindsatsen må være i de forskellige farvande. For at Fiskeridirektoratets opgørelse af, hvor storfiskeriindsatsen (kW-dage) har været i de forskellige farvande, bliver så troværdig som mulig, er detvigtigt, at Fiskeridirektoratet kan kontrollere fiskernes logbogsoplysninger om, hvor fiskeriet er fo-regået, med mængdeoplysningerne i farvandsskiftemeldingerne.

Indslagets udsagn vedr. at det er en ny regel, at den er vanskelig at overholde og ”3 sømil”.

I indslaget præsenteres reglen som et nyt og ulogisk regelsæt.Der er ikke tale om nye og strengere regler for fiskeriet i Kattegat sammenlignet med sidste år. Derer omvendt tale om, at regelsættet vedr. fiskeri henover grænsen mellem Kattegat og Skagerrak erlempet. Med henblik på at skåne torsken i Kattegat blev der forud for 2008 indført en regel om, atdet ikke var tilladt på samme fangstrejse at udøve fiskeri i andre farvandsområder end Kattegat.Denne regel betød, at det ikke var muligt at fiske hen over grænsen mellem Kattegat og Skagerrak.Reglen blev fjernet fra Reguleringsbekendtgørelsen fra 1. januar 2009, hvilket betyder, at man nugodt kan fiske henover grænsen, dog skal man melde farvandsskifte.I indslaget nævnes det, at reglen om at melde farvandsskifte er vanskelig at overholde, for hvis fartø-jets trawl skulle sidde fast i f.eks. sten, så kan man ikke nå farvandsgrænsen til det forudanmeldtetidspunkt.I en farvandsskiftemelding skal farvandsføreren oplyse forventet tidspunkt og position for grænse-passagen. Det er ikke tilladt at passere grænsen før den anmeldte tid, men hvis ikke grænsepassageer sket senest 1 time efter det anmeldte tidspunkt, kan der indgives en ny anmeldelse.I indslaget nævnes det, at fiskeren var af den opfattelse, at der gælder en regel om, at hvis man varinden for 3 sømil af farvandsgrænsen mellem Kattegat og Skagerrak, så er det ikke nødvendigt atmelde farvandsskifte.
2
Der aldrig har været en sådan regel. Men det, fiskeren måske har i tankerne, er, at der tidligere hareksisteret en regel vedr. passage af farvandsgrænsen mellem indre farvande og Kattegat, der tillodfartøjer med tilladelse til enten at fiske torsk i Kattegat eller i indre farvande (Østersøen) at overskri-de grænsen til det andet farvand med op til 3 sømil. Imidlertid kunne dette kun tillades efter forud-gående telefonisk godkendelse i Fiskeridirektoratet. Reglen har ikke eksisteret siden 2004.
3