Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2008-09
FLF Alm.del
Offentligt
709991_0001.png
709991_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 30. Juli 2009Sagsnr.: 16780
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 7. juli 2009 stilletfølgende spørgsmål nr. 425 (Alm. del) som hermed besvares.

Spørgsmål 425:

”Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 7. juli 2009 fra Kræftens Bekæmpelse,Forbrugerrådet, Hjerteforeningen og Diabetesforeningen, jf. FLF alm. del - bilag 333.”

Svar:

De ernæringsprofiler, som Kræftens Bekæmpelse, Forbrugerrådet, Hjerteforeningen ogDiabetesforeningen har henvendt sig til Fødevareudvalget om den 7. juli 2009, erknyttet til anprisningsforordningen.Ernæringsprofilerne skal beskytte forbrugerne mod vildledning ved at hindre, atfødevarer fremhæves som særligt gavnlige for sundheden, hvis de samtidig har ennegativ indflydelse på sundheden på grund af deres næringsindhold.Ernæringsprofilerne vil således ved at fastsætte generelle kriterier for det maksimaleindhold af en række udvalgte næringsstoffer - fx for indholdet af mættet fedt, sukker ogsalt – afgøre, om en given fødevare kan anvende en ernærings- eller sundhedsanprisningog fremhæves som sundt, fx på grund af dets indhold af kalk.Det fremgår af anprisningsforordningen, at Kommissionen skal udarbejde et forslag omernæringsprofiler, og at dette forslag vil skulle vedtages i komitéprocedure. Ifølgeforordningen skulle Kommissionen senest den 19. januar 2009 have fremlagt et forslagom ernæringsprofiler. Kommissionens forslag er imidlertid blevet forsinket.
Det dokument af 17. marts 2009, som omtales i henvendelsen fra de fire organisationer,er et internt arbejdsdokument, der cirkulerer i Kommissionen i forbindelse med enigangværende intern høring.Der foreligger endnu ikke noget officielt forslag fra Kommissionen omernæringsprofiler, hvorfor der ikke har været taget initiativ til at orientereFødevareudvalget eller til at indhente et mandat. Dette vil naturligvis ske, nårKommissionen fremlægger et officielt forslag.Jeg kan oplyse, at der fra dansk side – allerede under forhandlingerne omanprisningsforordningen – er lagt betydelig vægt på ernæringsprofilernes storebetydning. Ernæringsprofilerne bør således baseres på anerkendt viden om ernæring ogsundhed, og på den rådgivning, som Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet(EFSA) har givet om fastsættelsen af ernæringsprofilerne.
Eva Kjer Hansen
/ Caroline D. Nordentoft
2