Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2008-09
FLF Alm.del
Offentligt
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 8. juli 2009Sagsnr.: 16693
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 3. juli 2009 stilletfølgende spørgsmål nr. 422 (Alm. del) som hermed besvares.
Spørgsmål 422:
”Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 30. juni 2009 fra StopGDA vedrørendeGDA-mærkning, jf. FLF alm. del – bilag 325”Svar:
Regeringen vil arbejde for, at næringsdeklaration opgjort pr. 100 g/ml bliverobligatorisk. En tilpasset GDA-mærkning bør kun være et frivilligt supplement til enobligatorisk næringsdeklaration pr. 100 g/ml. GDA bør forblive som en del afmærkningsforordningen, således at det sikres, at den frivillige brug af GDA finder stedindenfor rammer, der er fastlagt i forordningen.Regeringen lægger vægt på, at næringsdeklarationsoplysningerne gives på en enkel ogensartet måde for at være let genkendelige. Regeringen arbejder derfor for, at allenæringsdeklarationsoplysninger skal angives samme sted på pakningen (ikkenødvendigvis på forsiden).Med hensyn til angivelse af næringsstoffer i forhold til et vejledende dagligt indtagfinder regeringen det vigtigt, at mærkning i forhold til et referenceindtag kun måanvendes inden for klare og specificerede rammer, og at især portionsstørrelser,referenceværdier (pr. dag) og valg af næringsstoffer bygger på et ernæringsfagligtgrundlag for at sikre forbrugerne mod vildledning. Portionsstørrelser bør således værerealistiske, og det bør tydeligt fremgå af mærkningen, hvilken portion der ligger tilgrund for GDA-procenterne. EFSA eller anden sagkundskab bør inddrages i forbindelsemed fastlæggelsen af portionsstørrelser. For så vidt angår referenceværdier bør der tages
udgangspunkt i én gennemsnitlig værdi, og det bør klart fremgå af mærkningen, hvilkenreferenceperson der er udgangspunktet, så forbrugerne kan forholde sig til det. Fleremedlemsstater, herunder Danmark, har anmodet Kommissionen om at bede EFSA omen vurdering af det videnskabelige grundlag for referenceværdierne for GDA. EFSA harpå denne baggrund foretaget en vurdering, og har den 13. marts 2009 konkluderet, atreferenceværdierne for GDA er i overensstemmelse med de generelle kostanbefalinger,idet værdien for kulhydrater dog bør forhøjes lidt.Regeringen vil endvidere arbejde for, at der etableres et fælles europæiskernæringsmærke, som gør det lettere for forbrugerne at træffe det sunde valg. Et fælleseuropæisk ernæringsmærke bør udvikles med udgangspunkt i de erfaringer, der høstesmed Nøglehulsmærket i Sverige, Norge og Danmark.For at få samlet de væsentlige interessenter og eksperter på området omnæringsdeklaration og ernæringsmærkning vil regeringen tage initiativ til at nedsætte entask force med henblik på en teknisk/ faglig drøftelse af disse spørgsmål.Organisationerne bag StopGDA vil blive inviteret til at deltage i arbejdet i denne taskforce.
Eva Kjer Hansen
/ Caroline D. Nordentoft
2