Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2008-09
FLF Alm.del
Offentligt
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og FiskeriFødevarestyrelsen, 6. kontor/SVSHDen 18. juni 2009
Samråd i Fødevareudvalget den 24.juni 2009 om neutralmarineret kødSpørgsmålene er stillet efter ønske fra BennyEngelbrecht (S)
TALEPUNKTSpørgsmål BI: ”Ministeren bedes redegøre forFødevarestyrelsens kontroller af det såkaldt neutral marineredekød efter offentliggørelsen af ”Slutrapport om kontrol afvandindhold i kyllingefilet”.”
Det talte ord gælder
Svar:- Fødevarestyrelsens undersøgelse viser, at næstenhalvdelen af alle neutralmarinerede prøver erdeklareret forkert – en situation, jeg finder heltuacceptabel. Der er tydeligvis behov for størrebevågenhed på området nu og fremover.
- Vi vil derfor skærpe kontrollen, specielt med deproducenter, hvor der er konstateretuoverensstemmelser med mærkningsreglerne og jeghar en klar forventning om, at de får styr på derestilsætning af vand. I modsat fald vil Fødevarestyrelsen
følge op med bøder til virksomhederne og yderligereopfølgende kontrolbesøg.
- De virksomheder, der havde for meget vand ikyllingerne i forbindelse med projektet, har sidenændret på deres recepter og procedurer forneutralmarinering. Fødevarestyrelsens efterfølgendekontrol har vist, at virksomhederne har fået godt styrpå det.
- Alligevel har Fødevarestyrelsen vurderet, at det ernødvendigt med en øget kontrol af området i enperiode på de to [Rose Poultry] virksomheder, der stårfor størstedelen af overtrædelserne i forbindelse medprojektet.
- Fødevareregion Nord har derfor udarbejdet enkontrolplan for den kommende tid.
- Herudover vil Fødevarestyrelsen fortsat fokusere på,at de tilsynsførende hos virksomheder, der fremstillerneutralmarinerede kyllingeprodukter og lignende, eropmærksomme på problemet og instrueret om atanvende sanktioner, som er tilstrækkelige til atafskrække virksomhederne fra at snyde eller sjuskemed vandindholdet i deres produkter.
Spørgsmål BJ: ”Ministeren bedes redegøre for, om hun finder,
at fastlagte grænseværdier for indholdet af marinade i
slutprodukter kan være en vej til at sikre bedre forhold
omkring anvendelsen af den såkaldte neutrale
marineringsteknik.”
Det talte ord gælder
Svar:
- Jeg mener ikke, det er nogen hensigtsmæssig løsningat regulere vandtilsætning i marinerede produkter vialovgivningen. Det må være producenternes ansvar atfastsætte et passende vandindhold – og sørge for, atdet stemmer med det deklarerede.
- Desuden mener jeg ikke, det vil gøre nogen forskel iforhold til problemet med, at virksomhederne kommerfor meget vand i kødet. Selvom der fandtes fastlagtegrænseværdier, vil virksomhederne stadig kunnesnyde eller sjuske med vandtilsætningen.
- For mig er det afgørende, at mærkningsreglerne sikrer,at forbrugeren altid vil kunne læse sig frem til, hvormeget vand der er tilsat produktet og dermed havemuligheden for at fravælge det, hvis man mener, atvandindholdet er for højt.
- Det vigtige i denne sammenhæng er kontrollen af, atmærkningsreglerne på området bliver overholdt – detvil sige, at produktet svarer til, hvad forbrugeren kanlæse ud af mærkningen.
Spørgsmål BK: ”Ministeren bedes redegøre for, om hun fortsat
finder, at anvendelsen af udtrykket neutral marinade er korrekt
og en fuldstændig forbrugervejledning, eller om der med fordel
kan findes et andet og mere dækkende udtryk for kød, der
maskinelt pumpes med lage typisk blandet af vand, salt og
proteiner.”
Det talte ord gælder
Svar:
- Som jeg tidligere har sagt, er udtrykket”neutralmarineret” en betegnelse, som er indarbejdetaf erhvervet for mange år siden. Betegnelsen antyder,at kødet er blevet behandlet med neutralmarinadebestående af vand, sukker, salt, proteiner m.v.
- De generelle mærkningsregler sikrer, at forbrugerenfår de nødvendige oplysninger om ingredienserne iproduktet samt at det fremgår af varebetegnelsen, atproduktet har fået en behandling, d.v.s. er tilsat neutralmarinade. Disse oplysninger er efter min mening heltafgørende, for at forbrugeren kan træffe et oplyst valg.
- Selve udtrykket ”neutralmarinering” er efterFødevarestyrelsens opfattelse ikke vildledende.”Neutralmarineret” er i øvrigt et udtryk, der også ermeget udbredt i andre lande for samme typerprodukter, f.eks. ”neutral marinated” på engelsk og”neutral mariniert” på tysk.
- På Fødevarestyrelsens hjemmeside findes der desudenen udførlig beskrivelse af, hvad forskellen er på ferskog marineret kød samt hvad en neutralmarinering er.
Spørgsmål BL: ”Ministeren bedes redegøre for, hvilke
initiativer hun vil foretage sig, efter at det står klart, at
overskridelserne af vandindhold i det såkaldt
neutralmarinerede kyllingekød er steget fra cirka � af alle
prøver i 2006 til cirka ½ af alle prøver i 2009.”
Det talte ord gælder
Svar:
- Først vil jeg gerne komme med en korrektion til denævnte antal overtrædelser. Hvis man ser isoleret påde neutralmarinerede prøver, er procenten af prøvermed overtrædelser 46 % i 2009 og 38 % i 2006.
- Ikke desto mindre viser tallene tydeligt, at det her er etproblemområde, som vi skal holde skærpet kontrolmed og udstede bøder, hvis ikke virksomhederne fårstyr på, hvor meget vand de kommer i kødet.
- Som jeg allerede har nævnt, vil jeg bedeFødevarestyrelsen om at føre en skærpet kontrol påområdet, specielt på de virksomheder hvor der erkonstateret problemer. Virksomhederne skal selvbetale for kontrollen, så de kommer også til at mærkedet den vej rundt.
-
På lang sigt kan flere opfølgende kontrolprojekterkomme på tale.