Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2008-09
FLF Alm.del
Offentligt
701057_0001.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 19. juni 2009Sagsnr.: 16497
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 17. juni 2009stillet følgende spørgsmål nr. 403 (Alm. del) som hermed besvares. Spørgsmålet erstillet efter ønske fra Benny Engelbrecht (S).

Spørgsmål 403:

”Vil ministeren oplyse, hvorvidt produkter der indeholder Chia-frø ved markedsføringvil skulle mærkes med en advarsel for allergikere, som foreslået af ansøgeren, som deter refereret i EFSA’s udtalelse af 13. marts 2009 side 20, jf. FLF alm. del – bilag 304?”

Svar:

Forslaget til novel food godkendelse indeholder ikke bestemmelser om, at chia-frø skalmærkes med en advarsel for allergikere. Chia-frø vil dermed falde ind under degenerelle allergenmærkningsregler af fødevarer, som er fastsat i mærkningsdirektivet.Udgangspunktet er, at man som allergiker selv skal holde øje med, om en fødevareindeholder ingredienser, man ikke kan tåle. Det vil fremgå af ingredienslisten ellermærkningen i øvrigt, at fødevaren indeholder chia-frø.For at gøre det lettere for personer med fødevareallergi at læse varedeklarationerne, erder derudover fastsat bestemmelser om, at de mest almindelige allergifremkaldendeingredienser altid skal fremhæves. De mest almindelige allergifremkaldendeingredienser er opført på allergen-listen i mærkningsdirektivet. Chia-frø er ikke opførtpå denne liste, men listen skal ifølge de generelle mærkningsregler systematisk tages optil revision og skal om nødvendigt ajourføres på grundlag af den seneste videnskabeligeviden. Såfremt det viser sig nødvendigt, vil Chia-frø således kunne tilføjes på listen.
Eva Kjer Hansen
/Caroline D. Nordentoft