Folketingets Udvalg for Fødevarer,

Landbrug og Fiskeri

 

København, den 4. november 2008

Sagsnr.: 13720/439119

 

 

 

 

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 10. oktober 2008 (Alm. del - spørgsmål nr. 4) udbedt sig min besvarelse af følgende:

 

Spørgsmål 4:

 

”Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 1/10-08 fra Verdensnaturfonden vedrørende kvoter for Østersøen, jf. FLF alm. del – bilag 9”.

 

Svar:

Verdensnaturfonden har ved brev af 1. oktober 2008 skrevet til mig vedrørende fastsættelsen af næste års kvoter for fiskebestandene i Østersøen.

 

EU´s fiskeriministre har netop på et rådsmøde i Luxembourg den 27. oktober fastsat kvoterne for 2009.

 

Det er meget glædeligt, at torskebestanden i den østlige Østersø er i bedring, og vi har kunnet vedtage en TAC på 44.580 tons i overensstemmelse med ICES´ rådgivning. Jeg noterer mig, at det også er på linje med WWF´s anbefalinger.

 

Den flerårige forvaltningsplan for torskebestandene i Østersøen, som Rådet vedtog i 2007, sikrer en langsigtet bæredygtig udnyttelse af torskebestandene i Østersøen i form af klare regler for fastsættelse af fangstmængder og fiskeriindsats.

 

Ved at følge planens målsætning om, at TAC ikke må variere mere end +/- 15 procent fra år til år, kan vi med den vedtagne 15 procent reduktion af TAC for torsk i den vestlige Østersø også bringe denne bestand indenfor sikre biologiske grænser i løbet af en kortere årrække.

 

WWF anbefaler ligeledes, at TAC for de pelagiske arter fastsættes i overensstemmelse med ICES rådgivning. For silden i den vestlige Østersø blev vedtaget en meget markant reduktion af TAC med 39 procent, der vil sikre en positiv udvikling for bestanden. Det blev samtidig besluttet, at der skal vedtages en forvaltningsplan for denne bestand. Kommissionen fremsatte desuden en erklæring om at udarbejde langsigtede forvaltningsplaner for alle pelagiske arter i Østersøen løbet af 2009.

 

 

WWF nævner desuden behovet for at reducere overkapacitet i medlemslandenes fiskerflåder og sikre sig, at ulovligt fiskeri stoppes gennem et øget regionalt kontrolsamarbejde.

 

Som nævnt ovenfor indeholder forvaltningsplanen for torsk regler vedrørende medlemslandenes fiskeriindsats, og i overensstemmelse med planen blev det på rådsmødet besluttet at reducere antallet af fiskedage med 10 procent i 2009. Dette sker for at sikre, at de fastsatte fangstmængder ikke overskrides.

 

Hvad angår urapporteret fiskeri er såvel Kommissionen som medlemslandene meget opmærksomme på, at dette skal undgås. De problemer vi så i 2007, med et massivt polsk overfiskeri af torsk, er nu løst, og Polen er i færd med at tilbagebetale de overfiskede mængder, ligesom Kommissionen overvåger det polske torskefiskeri nøje. Polen stoppede før sommerferien sit torskefiskeri for 2008, og det vil ikke blive genoptaget i  år.

Endelig kan jeg nævne, at medlemslandene omkring Østersøen er engageret i at udvikle et øget regionalt kontrolsamarbejde, som skal styrke kontrollen i området.

 

 

Eva Kjer Hansen

 

 

/Anne Mette Bæk Jespersen