Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2008-09
FLF Alm.del
Offentligt
706789_0001.png
706789_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 9. juli 2009Sagsnr.: 16452
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 11. juni 2009stillet følgende spørgsmål nr. 399 (Alm. del) som hermed besvares. Spørgsmålet erstillet efter ønske fra Jørn Dohrmann (DF).

Spørgsmål 399:

”Set i lyset af konstateringen af U-292 hos de to syv-uger gamle spædbørn fra envegetarfamilie allerede i juli 2008 bedes ministeren redegøre for, hvorfor over 95 pct. afde prøver, som Udbrudsgruppen havde udtaget på virksomheder pr. 24. oktober 2008angik svinekød og kødprodukter (jf. FLF alm. del – svar på spørgsmål 5), og omministeren er tilfreds med myndighedernes ensidige og fejlslagne fokus på svinekød iefterforskningen.”

Svar:

Spørgsmålet har været forelagt Fødevarestyrelsen, som oplyser følgende:”Udbrudsgruppen har fulgt udviklingen i udbruddet meget nøje. Data fra patientinter-view, undersøgelse af patienters indkøbsmønster og spisevaner, varigheden af udbrud-det mm. er sammenholdt med viden om, hvor Salmonella Typhimurium oftest findes.Rutineundersøgelser (eksportprøver og besætningsundersøgelser) viser, at den kun erfundet i husdyr (svin og kvæg) og svinekød. Det har medført, at hovedhypotesen omkilden til udbruddet synes at skulle findes blandt varer produceret af svinekød.Der er kun fundet Salmonella U292 i meget få rutineprøver trods et meget stort antalprøver. Derfor er der foretaget en grundig undersøgelse af de spor, der er vurderetplausible at forfølge, samt en tilsvarende grundig undersøgelse af tilhørende relevanteprodukter og virksomheder.
Det er korrekt, at den nøjagtige kilde til udbruddet endnu ikke er fundet, men at betragteefterforskningen som ensidig er ikke korrekt. Udbrudsgruppen har på linie med hoved-hypotesen ved prøveudtagning undersøgt alle plausible forslag til kilder, der er opstået iforbindelse med arbejdet. For blot at nævne nogle få: Grøntsager, olier og mælkepro-dukter. Hertil kommer et større antal hypoteser, der er undersøgt ved hjælp af de epide-miologiske data, som er genereret (interviewdata, dankortoplysninger, oplysninger omproduktion, distributionsmønster og udbud af varer/mærker osv.) i forbindelse medudbrudsefterforskningen.”
Eva Kjer Hansen
/Thomas Elvensø
2