Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2008-09
FLF Alm.del
Offentligt
706787_0001.png
706787_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 9. juli 2009Sagsnr.: 16452
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 11. juni 2009stillet følgende spørgsmål nr. 398 (Alm. del) som hermed besvares. Spørgsmålet erstillet efter ønske fra Jørn Dohrmann (DF).

Spørgsmål 398:

”Af ministerens svar af 11. november (FLF alm. del – svar på spørgsmål 6) synes atfremgå, at der ingen vegetarer var blandt de konstaterede tilfælde af U-292. Ministerenbedes derfor angive baggrunden for, at man ikke oplyste om konstateringen af U-292hos de to syv-uger gamle spædbørn fra en vegetarfamilie fra juli 2008, samt om hunfinder, at Statens Serum Institut har leveret et retvisende og dækkende svar på detpågældende spørgsmål.”

Svar:

Spørgsmålet har været forelagt Fødevarestyrelsen, som oplyser følgende:”Som angivet i svaret til spørgsmål 6 af 11. november 2008, er det ikke alle personer,der er fundet positive for Salmonella U292, der er interviewet. Dette gælder fxforældrene til tvillingerne, som er undersøgt og fundet smittet med Salmonella U292 ijuli måned 2008. Laboratoriedata indeholder imidlertid ikke oplysninger om patientensspisemønster. Spisemønsteret hos patienterne og dermed også denne familie bliver førstkendt ved interview. At der var tale om en vegetarfamilie var ikke kendt på tidspunktetfor afgivelse af svaret på spørgsmål 6, idet familien først er interviewet i februar 2009.Svaret afgivet af Statens Serum Institut på spørgsmål 6 af 11. november 2008 findesfyldestgørende og retvisende, idet der er afgivet oplysning om, at antallet af inter-viewede personer ikke er identisk med antallet af patienter.
Havde familien været interviewet allerede før november 2008, ville tvillingerne allige-vel ikke være blevet betragtet som vegetarer i denne sammenhæng, fordi spædbørn iden alder udelukkende indtager modermælk eller modermælkserstatning og ikkebetragtes som vegetarer, før de når den alder, hvor de begynder at indtage fast føde, ogpå hvilket tidspunkt kød fravælges i deres kost. De adskiller sig derfor ikke fra andrebørn i samme aldersgruppe. Endvidere håndteres spædbørn meget af andre voksne(forældre, bedsteforældre, venner, bekendte osv.), og de kan være mere modtagelige forsmitte. Der er derfor sandsynligt, at tvillingerne er smittet ved personkontakt og ikke viaen fødevare.”
Eva Kjer Hansen
/Thomas Elvensø
2