Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2008-09
FLF Alm.del
Offentligt
Kontrol af vandindhold i kyllingefiletCKL-projekt 2005-20-64-00410IndledningAnalyser i flere EU-medlemsstater har afsløret et væsentligt antal fjerkræprodukter, der er tilsat formeget vand/hydrolyseret protein anvendt som vandbindingsmiddel i produkter, der sælges somfersk fjerkrækød eller som tilberedninger heraf. Kommissionen har derfor den 1. marts 2005påpeget behovet for et koordineret program for offentlig fødevarekontrol , Kommissionenshenstilling 2005/175/EF. Formålet hermed er at vurdere sikkerheden ved samt kvaliteten ogmærkningen af fjerkrækød efter anvendelse af vandbindingsmidler. I Danmark blev en sådankontrol gennemført i et CKL-projekt, som blev udført i perioden 1. oktober 2005 til 1. april 2006.LovgivningFerske kølede og frosne kyllingefileter er dækket af handelsnormerne for fjerkrækød. Der er idefinitionerne af, hvad fersk, kølet/frosset fjerkrækød er, angivet følgende i artikel 2, stk. 1, i Rådetsforordning 1906/901: "fjerkrækød egnet til konsum, der ikke har undergået nogen behandlingbortset fra kuldebehandling." Er der tilsat ingredienser (incl. vand) over det tilladte ifølgehandelsnormerne, er der tale om tilberedt kød. Alle ingredienser skal for disse varer deklareres ioverensstemmelse med de almindelige mærkningsregler og varebetegnelsen skal give indtryk af, atder er tale om en tilberedt vare og ikke en fersk vare. Varebetegnelserne angivet i artikel 1, stk. 1 og2 i forordning 1538/912er forbeholdt fersk (kølet, frosset eller dybfrosset) fjerkrækød, jf. sammeforordnings artikel 3.AnalysearbejdetPrøverne blev udtaget i en grosvirksomheder med og uden tilvirkning, d.v.s. i fjerkræslagterier,opskæringsvirksomheder, frysehuse og virksomheder, der producerer tilberedt fjerkrækød.Der blev analyseret 48 prøver i alt fra fjerkrævirksomheder over hele landet, hvor prøver af såvelfersk, frosset som tilberedt (marinerede) kyllingefileter blev udtaget. Der blev foretaget målinger afhenholdsvis vand, protein, aske, fedt og hydroxyprolin i kyllingeprøverne. På baggrund afresultaterne blev det procentvise indhold af kylling (incl. fedt) i prøverne beregnet og sammenlignetmed det deklarerede indhold. Prøver kan, jf. Kommissionens henstilling 2005/175/EF, betragtessom værende fejlbeskrevet, hvis det målte kødindhold afviger med 5% fra den angivne mængde.ResultaterDe 48 analyserede prøver fordeler sig på 31 ferske, 16 marinerede og 1 frossen kyllingefiletprøver.Ud af de 48 prøver er de 11 deklareret for højt med hensyn til indholdet af kylling. Dette svarer til23%. Afvigelserne for de 11 prøver ligger på 8-26%.De 11 fejlagtigt deklarerede prøver fordeler sig på 6 marinerede og 5 ferske kyllingefiletprøver.Dette svarer til, at 38% af de marinerede fileter, der var udtaget til analyse, var forkert deklareret,og 16% af de ferske fileter, der var udtaget til analyse, der var forkert deklareret.Kontaktperson for yderligere oplysninger:Stinne von Seelen Havn, Fødevarestyrelsen, [email protected]
Rådets forordning (EØF) nr. 1906/90 af 26. juni 1990 om handelsnormer for fjerkrækødKommissionens forordning (EØF) nr. 1538/91 af den 5. juni 1991 om gennemførelsesbestemmelser til Rådetsforordning (EØF) nr. 1906/90 om handelsnormer for fjerkrækød2
1