Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2008-09
FLF Alm.del
Offentligt
Kontrol af vandindhold ikyllingefilet.- projektnummer 2008-20-64-00804/2009-20-64-00001
Susanne Rasmussen MolboeFødevareregion Nordi samarbejde medStinne von Seelen Havn6. Kontor Mørkhøj
Denne side udfyldes af 6. kontor.KolofontitelKolofonundertitel
2
Indhold12345677.17.28Indledning ........................................................................................................4Regler og aktionsgrænser ..............................................................................4Prøvemateriale.................................................................................................6Prøvemodtagelse og -forberedelse................................................................7Analysemetoder...............................................................................................7Kvalitetssikring................................................................................................9Resultater.........................................................................................................9Ferske kyllinger............................................................................................................. 9Neutralt marinerede kyllinger ................................................................................... 10Sammendrag og konklusion ........................................................................10
Bilag 1: AnalyseresultaterBilag 2: Vand – protein forholdBilag 3,1: Kyllingeprocent beregningBilag 3,2: Kyllingeprocent afvigelse fra deklareret kyllingeprocentBilag 3,3: Kyllingeprocent afvigelse fra dekl. Inkl. glasering
1215171922
3
1
Indledning
Kommissionen opfordrede i 2005 medlemslandene til at foretage analyser af vandindholdet iferske og tilberedte kyllingefileter, idet analyser i flere lande afslørede et væsentligt antalfjerkræprodukter, der var tilsat for meget vand/hydrolyseret protein anvendt som vandbin-dingsmiddel i produkter, der blev solgt som fersk fjerkrækød eller som tilberedninger heraf.Dette var baggrunden for et CKL-projekt på området i 2005/2006, hvor det viste sig, at næ-sten en fjerdedel af prøverne var deklareret med et for lavt indhold af kylling.I henhold til fællesskabslovgivningen er det ikke tilladt at sælge fjerkrækød som fersk, hvisvandindholdet i kødet overskrider de grænseværdier der er fastsat i handelsnormerne for fjer-krækød. Det er ej heller tilladt at sælge tilberedt fjerkrækød med varebetegnelser som jf.ovennævnte handelsnormer er forbeholdt fersk fjerkrækød, med mindre disse betegnelsersuppleres med en passende beskrivelse af den behandling kødet har undergået, jf. mærknings-reglerne. For tilberedt kød gælder det desuden, at kødindholdet skal mængdeangives i over-ensstemmelse med den faktiske mængde kød.Formålet med dette projekt er at følge op på resultaterne af projektet i 2006, med henblik på atkontrollere at bestemmelserne vedrørende vandindhold i fjerkrækød overholdes.Analysearbejdet er udført i 2008 af laboranterne: Alice Andersen, Anne Lise Kallin Jensen,Anette Rasmussen, Eva Groth, Jannie Svostrup Clausen, Mette Bisgaard Jensen og ingeniørSusanne Rasmussen Molboe.
2
Regler og aktionsgrænser1) Kommissionens henstilling af 1. marts 2005 om et koordineret program for offentligfødevarekontrol i 2005, nr. 1, litra C, nr. 7, bilag III og bilag V2) Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 853/2004 af 29. april 2004 omsærlige hygiejnebestemmelser for animalske fødevarer, bilag III, afsnit II, kap. VII3) Kommissionens forordning (EF) nr. 543/2008 af 16. juni 2008 om gennemførelsesbe-stemmelser til Rådets forordning (EF) nr. 1234/2007 for så vidt angår handelsnormerfor fjerkrækød, artikel 1, stk. 2, litra k, artikel 4, artikel 5, stk. 2 og bilag VIII.4) Bekendtgørelse nr. 1308 af 14. december 2005 om mærkning m.v. af fødevarer, §16.5) Bekendtgørelse nr. 1308 af 14. december 2005 om mærkning m.v. af fødevarer, §10,stk. 1, pkt. 4 jf. §28, stk. 2
Ad. 1:Formålet med Kommissionens henstilling er at kontrollere en korrekt anvendelse af vandbin-dingsmidler i kølet og frosset fjerkrækød (kyllingebryst) samt i frosne tilberedninger af fjer-kræ (kyllingebryst) med henblik på at fremme forbrugerbeskyttelsen og efterprøve, at produk-
terne mærkes korrekt. Der er beskrevet hvordan analyseresultater noteres samt hvilken analy-seprocedure der skal benyttes. Beregningsmetoden er også beskrevet.Vand/protein forholdet:Forholdet vand/protein er 3,28 for kyllingebryst uden ben og skindog uden tilsat vand: ved 2% optaget vand (grænsen for kyllingebryst uden ben og skind) erdette forhold 3,40.Indholdet af kylling:Apparent samlet indhold af kylling = (samlet nitrogen/3,85*100) + fedt3,85 = nitrogenfaktorenTilsat kollagen:Den procentdel nitrogen i en prøve der hidrører fra kollagen, beregnes ud fra hydroxyprolinetefter følgende ligning:Kollagennitrogen = overskydende hydroxyprolin * 1,28En prøve vurderes at indeholde hydrolyseret protein af kollagen, hvis det bestemte indhold afhydroxyprolin overstiger den mængde, der normalt forbindes med magert kyllingebryst =0,08 g /100g. ( The Analyst, 200, 125, 1359-1366).Er det fundne indhold af hydroxyprolin over 0,08 fratrækkes det i proteinen.Tilsat vand:% tilsat vand = 100 – (apparent samlet indhold af kylling + aske + kulhydrat).Måleusikkerhed:Den gennemsnitlige måleusikkerhed ved bestemmelse af indhold af kylling vurderes til knap3% indhold af kylling med en konfidensgrænse på 95%. Prøver kan således betragtes somværende fejlbeskrevet, hvis det bestemte kødindhold afviger mere end 5% fra den angivnemængde.Ad. 2:Bestemmelsen i hygiejneforordningen for animalske fødevarer foreskriver, at fjerkrækød, somer behandlet med vandbindingsmidler, ikke må markedsføres som fersk kød, men skal mar-kedsføres som tilberedt kød.Ad. 3:I forordningen om handelsnormer for fjerkrækød beskrives hvad der kan betegnes som enkyllingebrystfilet og at kyllingepakningerne skal være mærket sidste anvendelsesdato, pris ogslagteriets eller opskæringsvirksomhedens autorisationsnummer m.v..I bilag 8 beskrives hvordan det samlede vandindhold i fjerkræudskæringer bestemmes vedkemisk test.
5
Antages det, at den ved tilberedningen teknisk uudgåelige vandoptagelse er lig med 2% (luft-køling), 4% (luftspraykøling) eller 6% (neddypningskøling) er det højest tilladtevand/proteinindhold for kyllingebrystfilet (uden skind) bestemt efter denne metode: 3,40.Ad. 4:§ 16 i mærkningsbekendtgørelsen lyder: Varebetegnelsen skal omfatte eller ledsages af enoplysning om fødevarens fysiske tilstand eller den særlige behandling, som fødevaren harværet underkastet (f.eks. i pulverform, frysetørret, koncentreret, røget), hvis en udeladelse afsærlig oplysning herom vil kunne skabe tvivl hos køberen.Ad. 5:Ifølge §10, stk. 2, punkt 4 i mærkningsbekendtgørelsen skal færdigpakkede fødevarer mærkesmed mængdeangivelse af ingredienser i de tilfælde, der er nævnt i §28, blandt andet hvis in-grediensen fremhæves i mærkningen ved ord, billeder eller anden grafisk fremstilling.
3
Prøvemateriale
Der er i alt udtaget 65 prøver af dansk produceret kyllingebryst uden skind og ben. Heraf var17 ferske kyllinger og 48 neutral marinerede kyllinger.Der blev modtaget mellem 3 og 21 kyllingefileter fra 6 forskellige slagterier.
SlagterierLantmännen, Danpo, AarsLantmännen, Danpo, GiveRose Poultry, BrovstRose Poultry, VinderupScanpo A/S, HerlufmagleNr. Søby kød en gros, ÅrslevI alt modtaget
I alt modtaget21414203365
Ferske635317
Neutralmarineret1541115348
Der er modtaget 8 stk. engrospakninger (1 fersk og 7 neutral marineret), 16 stk. detailpaknin-ger ferske og 41 stk. detailpakninger neutralmarineret.
6
4
Prøvemodtagelse og -forberedelse
Prøvemodtagelse:Ved modtagelse af prøven checkes tilstand, holdbarhed og forsendelsestemperatur. Det under-søges, om emballagen er intakt. Næringsdeklaration og øvrige informationer på emballagennoteres og der tages en kopi af emballagen.Prøveforberedelse:Frosne prøver optøs i køleskab natten over. Prøverne homogeniseres, idet det sikres at altvand medtages. Af engros pakninger homogeniseres 2 kg mens der af detailpakninger homo-geniseres 5 stk. kyllingebryst af hver prøve.Ved frosne prøver hvor der er synlig udtræk af is/væde, homogeniseres hele prøven da derellers kan komme misvisende resultater. Hvis der er vandsugende materiale under prøven,skal dette vrides for vand og vandet medtages i prøven.Det homogeniserede materiale fyldes i et passende antal poser, mærkes tydeligt med prøve-nummer og opbevares på frost til prøven skal analyseres.Alle prøver er analyseret for følgende parametre:Nitrogen (protein)FedtTørstof (vand)AskeHydroxyprolinKulhydrat, total (beregning)Kylling% (beregnet)Overskydende hydroxyprolin (beregnet)Vand/proteinforhold (beregnet)Når prøverne er færdiganalyserede, foretages en vurdering af, om resultaterne overholder lov-givningen. Ved overskridelse noteres dette på analyseattesten der derefter sendes ud til denprøveudtagende region.
5
Analysemetoder
Prøverne er analyseret efter følgende metoder:Nitrogen/Protein:Analysemetode: AM0241,Nitrogen bestemning i livsmedel och fodermedel efter Kjeldahl.LIMS-kode: NEKJE01.01 eller NEPRO01.01
7
Metodeprincip:Prøven foraskes med koncentreret svovlsyre tilsat kaliumsulfat og kobbersul-fat. Det dannede ammonium destilleres af som ammoniak ved hjælp af natriumhydroxidop-løsning og opsamles i borsyre, hvorefter prøvens nitrogenindhold bestemmes ved titreringmed saltsyre.Fedt:Analysemetode: AF213.1,Fedt. Fedtbestemmelse i fødevarer.LIMS-kode: NEFED03.01Metodeprincip:Den homogeniserede prøve koges med saltsyre og filtreres gennem et filter iSoxCap beholder eller evt. manuelt. Filterkagen samt filtrerpapir tørres og ekstraheres medpetroleumsether/diethylether i et Soxtec apparat.Til fedtsyrebestemmelse udtages en delmængde til methylering. Til fedtbestemmelse afdam-pes opløsningsmidlet, efterladende ekstraheret, opløseligt materiale, som bestemmes ved vej-ning efter tørring. Herved forstås indholdet af fedt.Tørstof:Analysemetode: AV015.2,Tørstof. Bestemmelse af tørstof i kød og kødprodukter.LIMS-kode: NETØR03.01Metodeprincip:Ved vandbestemmelse tørres prøven ved 102-105�C i 16-18 timer.Aske:Analysemetode: AM012.2,Gravimetrisk bestemmelse i levnedsmidler.LIMS-kode: NEASK02.01Metodeprincip:Prøven foraskes i muffelovn ved 550�C til konstant vægt, om nødvendigt ef-ter forudgående tørring.Hydroxyprolin:Analysemetode: N3122 Kolorimetrisk metode til bestemmelse af hydroxyprolin i kød og kød-produkter. (NMKL-AOAC 990.26, 1993 modificeret)LIMS-kode: NEPRO02.01 Hydroxyprolin i kød NMKL-AOACMetodeprincip:Hydroxyprolin hydrolyseres i svovlsur opløsning ved 105 �C og oxideres medchloramin-T til pyrrol. Efterfølgende dannes en rødviolet farve ved reaktion med 4-dimethylaminobenzaldehyd, som bestemmes kvantitativt i et spektrofotometer ved 558 nm.Hydroxyprolinindholdet beregnes udfra en lineær standardkurve.Der omregnes fra indhold af hydroxyprolin til kollagen ved at gange med 8.
8
6
Kvalitetssikring
Analyserne er udført som enkeltbestemmelser, dog er et passende antal medtaget som dob-beltbestemmelser. Der er for hver analyseserie medtaget to referenceprøver.Den udførte kvalitetssikring er beskrevet i kvalitetssikringsrapporten (Fødevareregion Nordapril 2009). Kvalitetssikringen omfatter dobbeltbestemmelse af prøver, og analyse af referen-ceprøver (husreference og kontrolprøve). For både dobbeltbestemmelser og referenceprøverer der løbende ført kontrolkort.Den gennemførte kvalitetssikring viser, at analysearbejdet er forløbet tilfredsstillende.
77.1
ResultaterFerske kyllinger
Der er i alt udtaget 65 prøver af kyllingebrystfilet. På bilag 1 ses alle analyseresultater
Der er i alt 17 ferske kyllinger fordelt på 5 forskellige slagterier.Vand/protein forholdet.Ved ferske kyllinger undersøges vand/protein forholdet, der max. må være 3,4.Vand/protein forholdet er udregnet for alle prøver, men har kun relevans i de ferske kyllinger.Resultaterne ses på bilag 2.En kyllingebrystfilet prøve ligger på det maksimale vand/protein forhold på 3,4, de øvrigeprøver ligger pænt under forholdet på 3,4.Værdierne er fundet til at ligge mellem 3,04 og 3,34, med et gennemsnit på 3,27.Hydroxyprolin.De ferske kyllingeprøverne er analyseret for hydroxyprolin og der er fundet følgende resulta-ter: gennemsnitligt 0,051 g/100g, maksimalt. 0,060 g/100g og minimalt 0,038 g/100g. Alle deundersøgte ferske kyllingebrystfileter ligger dermed pænt i forhold til den mængde, der nor-malt forbindes med magert kyllingebryst = 0,08 g /100g. Se bilag 3,1 og 3,2Kylling %Kyllingeprocenten er deklareret til 100% på 14 ud af de 17 de ferske prøver, en er deklarerettil 98% og to er ikke deklareret.En prøve ligger 6,6% under det deklarerede og betragtes dermed som fejlbeskrevet, de øvrigeprøver ligger inden for de 5%. Se bilag 3,2
9
7.2
Neutralmarinerede kyllinger
Der er i alt udtaget 48 neutralt marinerede kyllingebrystfileter fordelt på 5 slagterier.HydroxyprolinOgså de neutralmarinerede kylling prøver er analyseret for hydroxyprolin. Der er her fundettre prøver der enten ligger på 0,08 g/100g eller over. For de øvrige prøver der i gennemsnitfundet 0,045 g/100g, maksimalt 0,069 g/100g og minimalt 0,031 g/100g.Se bilag 3,1 og 3,2Kylling %For de frosne neutralmarinerede kyllingeprøver er der oplyst en glaseringsprocent på mellem2 og 4. Der er ved hver enkelt prøve taget højde for dette, ved at trække den aktuelle glase-ringsprocent ud af beregningen. Det er kyllingeprocenten omregnet i forhold til glaserings-procenten der sammenlignes med den oplyste kyllingeprocent.Kyllingeprocenten er oplyst til at ligge mellem 65 og 91%. Der er ved analyse fundet for lavkyllingeprocent på 22 af de 48 af de analyserede neutralmarinerede kyllingebrystfileter.Se bilag 3,3
8
Sammendrag og konklusion
Til dette projekt er der i alt udtaget 65 prøver af kyllingebrystfileter fra 7 slagterier. Prøverneer fordelt på 17 ferske og 48 neutral marinerede.Prøverne er analyseret for følgende parametre:ProteinFedtTørstofAskeHydroxyprolinUd fra ovenstående analyseresultater er udregnet:Vand/protein forholdKyllinge %Det er undersøgt om kyllingeprøverne lever op til de forskriftsmæssigt beskrevne grænser forhydroxyprolin og kyllingeprocent. For de ferske kyllingeprøver også vand/protein forholdetogså undersøgt.
10
Ferske kyllingebrystfileter.Der er ved analyse for hydroxyprolin i ferske kyllingebryst fileter ikke fundet indhold overden mængde der normalt forbindes med magert kyllingebryst. Dette antyder at der ikke ertilsat hydrolyseret protein som vandbindingsmiddel i de analyserede ferske kyllingebrystfilet-prøver.Ved analyse for kyllingeprocent i de ferske kyllingebrystfileter er der ud af de 15 deklareredeprøver fundet en prøve der ligger udenfor tolerancegrænsen på de 5%. De øvrige prøver over-holder tolerancegrænsen og der er dermed intet der tyder på at de ferske kyllingebrystfileter ertilført vand eller anden ”marinade”.Neutralmarinerede kyllinger.I tre af de neutralmarinerede kyllingebrystfiletprøver er der fundet et indhold af hydroxyprolinder ligger over de 0,08g/100g som normalt forbindes med magert kyllingebryst. De tre prøverstammer fra det samme slagteri Efterfølgende analyser udført af Fødevareregion Nord harvist, at det forhøjede hydroxyprolinindhold stammer fra et pulver (lageblanding), som tilsæt-tes kyllingefileterne og som indeholder gærekstrakt. Der blev ikke konstateret tilstedeværelseaf svineproteiner i pulveret, og der blev heller ikke fundet svineprotein ved fysisk kontrol afvirksomhedens lagre.De øvrige kyllingeprøver ligger pænt under denne værdi med et gennemsnit på 0,045 g/100g.Ud af de 47 deklarerede neutralmarinerede kyllingebrystfileter er der 22 prøver, der liggermere end 5% for lavt i kyllingeprocent i forhold til det deklarerede indhold. Dette svarer til, at47% af de analyserede neutralmarinerede kyllingebrystfileter er deklareret med et for højtkyllingeindhold. Afvigelsen for de 22 prøver ligger mellem 5,14 og 12,6%.Der er stor forskel mellem de forskellige slagterier på, hvor stor afvigelse der er mellem detdeklarerede kyllingeindhold og det fundne indhold. Fra et slagteri er der modtaget 15 prøverog der er ikke fundet nogle negative afvigelser i forhold til det deklarerede.Fra et andet slagteri er der også modtaget 15 prøver, men her ligger det fundne kyllingeind-hold mere end 5% under det deklarerede ved 12 prøver.KonklusionI forhold til CKL-projektet om kontrol af vandindhold i kyllingefilet udført i 2005/2006 er dersket en forbedring i forhold til overholdelse af vandindhold i henhold til handelsnormerne forde ferske kyllinger. Der blev i projekter fra 2005/2006 fundet at 16% af de ferske fileter, dervar udtaget til analyse, indeholdt for meget vand i forhold til det tilladte indhold. I dette pro-jekt er der kun en prøve ud af de 15 deklarerede prøver, der indeholdt for meget vand.For de neutralmarinerede fileter ses der ingen forbedring i forhold til projektet fra 2005/2006.Der blev i det forrige projekt fundet, at 38% af marinerede fileter der var udtaget til kontrol,var forkert deklareret. I dette projekt er det fundet, at 47% af de udtagne neutralmarineredekyllingebrystfileter er forkert deklareret. Dette tal dækker dog over store forskelle mellem deforskellige slagterier, hvor et enkelt slagteri ikke har nogle forkert deklarerede mellem de ud-tagne kyllingefiletprøver og et andet slagteri kun har enkelte, der ikke er forkert deklareret.
11
12
Bilag 1 Analyseresultater.Prøve nr.ProduktFFFFFFFFFFFFFFFFFNMNMNMNMNMNMNMNMNMNMNMVirksomhedByHydroxyprolin Aske0,0500,0460,0540,0510,0570,0570,0380,0460,0600,0530,0510,0500,0550,0580,0410,0570,0450,0690,0590,0620,0410,0410,0490,0480,0550,0450,0430,0471,13621,16211,15541,148751,15731,16571,1291,11771,11621,15561,14091,1121,15731,13961,07461,07171,02081,59461,27091,63571,69141,60171,44091,54381,62141,5951,67031,8639FedtNitrogeng/100gTørstofKulhydrat incl kheksl khEnergi kJ Energi kJ-0,75-0,25-0,28-0,36-0,63-0,29-0,70-1,27-0,84-0,84-0,56-0,45-0,470,00-0,67-0,42-0,620,01-0,61-0,040,100,220,32-0,22-0,43-0,27-0,070,25468,8454,5442,1478,2442,2465,3441,9451,2436,8467,3449,0454,8461,4448,1434,7423,3417,3323,0389,0325,5397,6398,4402,1416,8412,5400,7402,3381,5
0409002143 Filet uden skind0409002144 Filet0409002145 Filet uden skind0409002146 Brystfilet0409002147 Brystfilet0409002148 Brystfilet0409001984 Vare nr. 866942 Kylling0409001990 Vare nr. 220664 kylling0409003363 Tesco Healthy Living, skin0409002252 Brystfilet0409002253 Majs kylling brystfilet0409002255 Brystfilet0409002256 Majskylling filet0409002257 Brystfilet0409004256 Kyllingefilet0409004262 Kyllingebrystfilet filet0409004263 Kyllingbrystfilet0409002139 Marinerat kycklingbrostfile0409002140 Marinerat kycklingbrostfile0409002141 Marinerat kycklingbrostfile0409002142 Kycklingbröstfilé0409002149 Filet0409002150 Filet0409002151 Filet0409002152 Filet0409002153 Filet0409002154 Filet0409002832 Kycklingbröstfile
Lantmännen. Danpo AarsLantmännen. Danpo AarsLantmännen. Danpo AarsLantmännen. Danpo AarsLantmännen. Danpo AarsLantmännen. Danpo AarsRose PoultryBrovstRose PoultryBrovstRose PoultryBrovstRose PoultryVinderupRose PoultryVinderupRose PoultryVinderupRose PoultryVinderupRose PoultryVinderupNr. Søby kød engros ÅrslevBF-OKS A/SHesselagerBF-OKS A/SHesselagerLantmännen. Danpo AarsLantmännen. Danpo AarsLantmännen. Danpo AarsLantmännen. Danpo AarsLantmännen. Danpo AarsLantmännen. Danpo AarsLantmännen. Danpo AarsLantmännen. Danpo AarsLantmännen. Danpo AarsLantmännen. Danpo AarsLantmännen. Danpo Aars
2,14371,796551,59342,345651,54552,081151,55421,49951,394451,81511,4991,74161,33871,77631,07561,25310,77751,12681,58651,20141,55271,33451,39981,59171,56921,35551,48311,4214
3,6655 25,43973,65205 25,52963,60605 25,00863,6837 26,16073,62395 24,72193,6548 25,80123,618 24,59473,7248 24,62843,6253 24,32913,76585 25,66723,7039525,2253,6738 25,36393,876 26,25343,5983 25,40993,7165 24,704153,5472 24,07843,657 24,03172,6466 19,26973,1085 21,68052,6456 19,32993,1858 23,25323,2503 23,46853,246 23,44633,369 23,96963,3363 23,61413,2991 23,30363,26965 23,518653,0553 22,6357
Prøve nr.
Produkt
VirksomhedLantmännen. DanpoLantmännen. DanpoLantmännen. DanpoLantmännen. DanpoLantmännen. DanpoLantmännen. DanpoLantmännen. DanpoLantmännen. DanpoRose PoultryRose PoultryRose PoultryRose PoultryRose PoultryRose PoultryRose PoultryRose PoultryRose PoultryRose PoultryRose PoultryRose PoultryRose PoultryRose PoultryRose PoultryRose PoultryRose PoultryRose PoultryRose PoultryRose PoultryRose PoultryRose Poultry
ByAarsAarsAarsAarsGiveGiveGiveGiveBrovstBrovstBrovstBrovstBrovstBrovstBrovstBrovstBrovstBrovstBrovstVinderupVinderupVinderupVinderupVinderupVinderupVinderupVinderupVinderupVinderupVinderup
Hydroxyprolin Aske0,0530,0490,0310,0370,0430,0480,0640,0440,0310,0300,0340,0480,0370,0340,0370,0480,0330,0470,0310,0420,0520,0480,0450,0450,0440,0550,0440,0450,0400,0391,90931,63341,68722,0071,97992,0222,24851,93792,0351,96111,76371,41351,63052,01721,44261,46061,58121,91881,8741,71421,71391,53051,46721,7121,79991,63211,77311,61271,39671,5222
Fedt
Nitrogeng/100g
Tørstof
Kulhydrat incl kheksl khEnergi kJ Energi kJ0,430,23-0,100,220,800,440,76-0,03-0,330,09-0,090,66-0,020,110,31-0,020,140,140,43-0,40-0,05-0,45-0,130,350,430,240,400,30-0,310,36370,8349,4359,5363,2358,2369,8358,8371,5322,2310,2325,1368,2311,9271,0344,5342,3323,8318,7285,6349,2338,4349,5339,9394,1395,7383,8383,8374,6404,2407,5
NM0409002833 KycklingbröstfileNM0409002834 Mar. KycklingfiléNM0409002835 InnerfiléerNM0409002836 Kyckling Filéer0409002424 ivars kyllingfilet 900g neutralm NM0409002425 ivars kylling filet 900g neutral m NM0409002426 ivars kyllingfilet 900g neutralm NM0409002427 ivars kyllingfilet 400g neutralm NM0409001996 KycklingbröstfiléNMNM0409002827 KycklingfiléNM0409002828 Kyckling bröstfiléNM0409002829 chicken Breast FilletsNM0409002830 Filets de pouletNM0409002831 KyllingebrystNM0409003364 Tesco, skinless and bonelesNM0409003365 Eldorado, KycklingbrostfileNM0409003366 Farm Frost, Filets de boulet0409003367 EURO-SHOPPER, kycklingfil NMNM0409003368 Marineret kyllingebryst0409002258 Kyllingebrystfilet - marineretNM0409002259 Kyllingebrystfilet - marineretNM0409002260 Kyllingebrystfilet - marineretNM0409002261 Kyllingebrystfilet - marineretNM0409002262 Kyllingebrystfilet naturelmarNM0409002263 Kyllingebrystfilet naturelmarNM0409002264 Kyllingebrystfilet naturelmarNM0409002265 Kyllingebrystfilet neutralmarNM0409002266 Kyllingfilet neutralmarineretNM0409002267 Kyllingfilet neutralmarineretNMNM0409002843 Farmer kylling filet neutralm
1,00051,24920,66471,47231,43281,75521,481,51031,12160,90741,05511,12511,09760,7420,7271,41181,4250,847651,00291,48681,39351,54051,25751,36991,49881,38221,45840,82741,52861,6074
3,072822,5452,8169 20,716753,152 21,94922,86965 21,63832,7438 21,36332,799321,712,7403521,6152,9702 21,98472,6417 19,33922,58855 19,14182,6927 19,55412,9678 21,74682,55305 18,66872,2756 17,08782,939 20,85022,7297 19,91742,5296 18,95372,68145 19,66822,2705 17,492552,7684 20,10072,6999 19,93472,7532 19,82872,7607 19,85113,1769 23,28433,132823,3113,0927 22,58423,0404 22,63523,1895 22,67433,2722 23,070453,2186 23,6026
14
Prøve nr.
ProduktNMNMNMNMNMNMNM
VirksomhedRose PoultryRose PoultryRose PoultryRose PoultryScanpo A/SScanpo A/SScanpo A/S
ByVinderupVinderupVinderupVinderupHerlufmagleHerlufmagleHerlufmagle
Hydroxyprolin Aske0,0380,0420,0460,0490,1040,0830,1021,63581,55421,24551,50492,4152,14722,173
Fedt
Nitrogeng/100g3,12963,320753,34762,70542,5782,93792,7934
Tørstof22,789823,449723,409920,031819,96321,799321,341
Kulhydrat incl kheksl khEnergi kJ Energi kJ0,15-0,39-0,200,690,420,220,45388,5409,4409,2333,5318,7355,5351,0
0409002844 Farmer kylling filet neutralma0409002845 Kyllingebrystfilet naturelma0409002846 Kyllingefilet0409002847 Kyllingebrystfilet marineret0409002042 Kycklingbröstfilé, marinerad0409002201 Kycklingbröstfilé, marinerad0409002202 Löstfryst KycklingbröstfiléF = ferskeNM = neutralmarinerede
1,44411,52781,44620,92861,0191,06961,2568
15
Bilag 2: Vand- protein forholdTørstof
g/100g
25,439725,529625,008626,160724,721925,801224,594724,628424,329125,667225,225025,363926,253425,409924,704224,078424,031719,269721,680519,329923,253223,468523,446323,969623,614123,303623,518722,635722,545020,716821,949221,638321,363321,710021,615021,984719,339219,141819,554121,746818,668717,087820,850219,917418,953719,668217,492620,100719,934719,828719,8511Nitrogen w/protein
g/100g
forhold
3,66553,65213,60613,68373,62403,65483,61803,72483,62533,76593,70403,67383,87603,59833,71653,54723,65702,64663,10852,64563,18583,25033,24603,36903,33633,29913,26973,05533,07282,81693,15202,86972,74382,79932,74042,97022,64172,58862,69272,96782,55312,27562,93902,72972,52962,68152,27052,76842,69992,75322,76073,253,263,333,213,323,253,333,243,343,163,233,253,043,323,243,423,324,884,034,883,853,773,773,613,663,723,744,054,034,503,964,374,594,474,584,204,895,004,784,225,105,834,314,695,134,795,814,624,744,664,65
Prøve nr.
040900214304090021440409002145040900214604090021470409002148040900198404090019900409003363040900225204090022530409002255040900225604090022570409004256040900426204090042630409002139040900214004090021410409002142040900214904090021500409002151040900215204090021530409002154040900283204090028330409002834040900283504090028360409002424040900242504090024260409002427040900199604090028270409002828040900282904090028300409002831040900336404090033650409003366040900336704090033680409002258040900225904090022600409002261
Type
KyllingKyllingKyllingKyllingKyllingKyllingKyllingKyllingKyllingKyllingKyllingKyllingKyllingKyllingKyllingKyllingKyllingNeutral marineretNeutral marineretNeutral marineretNeutral marineretNeutral marineretNeutral marineretNeutral marineretNeutral marineretNeutral marineretNeutral marineretNeutral marineretNeutral marineretNeutral marineretNeutral marineretNeutral marineretNeutral marineretNeutral marineretNeutral marineretNeutral marineretNeutral marineretNeutral marineretNeutral marineretNeutral marineretNeutral marineretNeutral marineretNeutral marineretNeutral marineretNeutral marineretNeutral marineretNeutral marineretNeutral marineretNeutral marineretNeutral marineretNeutral marineret
Prøve nr.
04090022620409002263040900226404090022650409002266040900226704090028430409002844040900284504090028460409002847040900204204090022010409002202
Type
Neutral marineretNeutral marineretNeutral marineretNeutral marineretNeutral marineretNeutral marineretNeutral marineretNeutral marineretNeutral marineretNeutral marineretNeutral marineretNeutral marineretNeutral marineretNeutral marineret
Tørstof
g/100g
23,284323,311022,584222,635222,674323,070523,602622,789823,449723,409920,031819,963021,799321,3410
Nitrogen w/protein
g/100g
forhold
3,17693,13283,09273,04043,18953,27223,21863,12963,32083,34762,70542,57802,93792,79343,863,924,014,073,883,763,803,953,693,664,734,974,264,51
18
Bilag 3,1: Kyllinge % beregning.Faktor %N til kød: 3,85Kollagen-
Hydroxy-
Kylling%,
N, over-
Fedt Nitrogen prolin Kylling%
skud
korrigeret N korrigeret
(hvis hydro-xyproling/100g g/100gg/100g (beregnet) g/100gg/100 g>0,08)2,14371,79661,59342,34571,54552,08121,55421,49951,39451,81511,49901,74161,33871,77631,07561,25310,77751,12681,58651,20141,55271,33451,39981,59171,56921,35551,48311,42141,00051,24920,66471,47231,43281,75521,48001,51031,12160,90741,05511,12513,66553,65213,60613,68373,62403,65483,61803,72483,62533,76593,70403,67383,87603,59833,71653,54723,65702,64663,10852,64563,18583,25033,24603,36903,33633,29913,26973,05533,07282,81693,15202,86972,74382,79932,74042,97022,64172,58862,69272,96780,050 97,3515 -0,046 96,6550 -0,054 95,2570 -0,051 98,0262 -0,057 95,6741 -0,057 97,0110 -0,038 95,5282 -0,046 98,2476 -0,060 95,5581 -0,053 99,6294 -0,051 97,7055 -0,050 97,1650 -0,055 102,0140 -0,058 95,2386 -0,041 97,6081 -0,057 93,3882 -0,045 95,7645 -0,069 69,8697 -0,059 82,3268 -0,062 69,9183 -0,041 84,3008 -0,041 85,7579 -0,049 85,7115 -0,048 89,0982 -0,055 88,2263 -0,045 87,0464 -0,043 86,4091 -0,047 80,7798 -0,053 80,8135 -0,049 74,4154 -0,031 82,5348 -0,037 76,0087 -0,043 72,7003 -0,048 74,4643 -0,064 72,6579 -0,044 78,6584 -0,031 69,7372 -0,033 68,1425 -0,034 70,9954 -0,048 78,2108 ---------------------------------------------------------------------------------
0409002143040900214404090021450409002146040900214704090021480409001984040900199004090033630409002252040900225304090022550409002256040900225704090042560409004262040900426304090021390409002140040900214104090021420409002149040900215004090021510409002152040900215304090021540409002832040900283304090028340409002835040900283604090024240409002425040900242604090024270409001996
KyllingKyllingKyllingKyllingKyllingKyllingKyllingKyllingKyllingKyllingKyllingKyllingKyllingKyllingKyllingKyllingKyllingNeutral marineretNeutral marineretNeutral marineretNeutral marineretNeutral marineretNeutral marineretNeutral marineretNeutral marineretNeutral marineretNeutral marineretNeutral marineretNeutral marineretNeutral marineretNeutral marineretNeutral marineretNeutral marineretNeutral marineretNeutral marineretNeutral marineretNeutral marineret
0409002827 Neutral marineret0409002828 Neutral marineret0409002829 Neutral marineret
19
Faktor %N til kød: 3,85Kollagen-
N, over-
Hydroxy-
Kylling%,
skud
korrigeret N korrigeret
Fedt Nitrogen prolin Kylling%
(hvis hydro-xyproling/100g g/100gg/100g (beregnet) g/100gg/100 g>0,08)1,09760,74200,72701,41181,42500,84771,00291,48681,39351,54051,25751,36991,49881,38221,45840,82741,52861,60741,44411,52781,44620,92861,01901,06961,25682,55312,27562,93902,72972,52962,68152,27052,76842,69992,75322,76073,17693,13283,09273,04043,18953,27223,21863,12963,32083,34762,70542,57802,93792,79340,0370,0340,0370,0480,0330,0470,0310,0420,0520,0480,0450,0450,0440,0550,0440,0450,0400,0390,0380,0420,0460,0490,1040,0830,10267,4106 -59,8485 -77,0647 -72,3131 -67,1289 -70,4957 -59,9769 -73,3933 -71,5208 -73,0522 -72,9640 -83,8868 -82,8702 -81,7121 -80,4298 -83,6716 -86,5208 -85,2074 -82,7324 -87,7810 -88,3968 -71,1987 -67,980077,378773,8126----------------------0,03070,00380,02822,54732,93412,7652----------------------67,182177,279073,0812
0409002830040900283104090033640409003365040900336604090033670409003368040900225804090022590409002260040900226104090022620409002263040900226404090022650409002266040900226704090028430409002844040900284504090028460409002847040900204204090022010409002202
Neutral marineretNeutral marineretNeutral marineretNeutral marineretNeutral marineretNeutral marineretNeutral marineretNeutral marineretNeutral marineretNeutral marineretNeutral marineretNeutral marineretNeutral marineretNeutral marineretNeutral marineretNeutral marineretNeutral marineretNeutral marineretNeutral marineretNeutral marineretNeutral marineretNeutral marineretNeutral marineretNeutral marineretNeutral marineret
20
Bilag 3,2: Kylling % afvigelse fra deklareret kyllinge %.Faktor %N til kød: 3,85Afvigelse
Hydroxy-
Deklareret deklareret -
Fedt Nitrogen prolin Kylling% kylling%
beregnet
g/100g g/100g04090021430409002144040900214504090021460409002147040900214804090019840409001990040900336304090022520409002253040900225504090022560409002257040900425604090042620409004263040900213904090021400409002141040900214204090021490409002150Filet uden skindFiletFilet uden skindBrystfiletBrystfiletBrystfiletVare nr. 866942 KyllingVare nr. 220664 kyllingTesco Healthy Living, skinless and boneless chicken breast filletsBrystfiletMajs kylling brystfiletBrystfiletMajskylling filetBrystfiletKyllingefiletKyllingebrystfilet filetKyllingbrystfiletMarinerat kycklingbrostfileMarinerat kycklingbrostfileMarinerat kycklingbrostfileKycklingbröstfiléFiletFilet2,14371,79661,59342,34571,54552,08121,55421,49951,39451,81511,49901,74161,33871,77631,07561,25310,77751,12681,58651,20141,55271,33451,39983,66553,65213,60613,68373,62403,65483,61803,72483,62533,76593,70403,67383,87603,59833,71653,54723,65702,64663,10852,64563,18583,25033,2460g/100g (beregnet)0,0500,0460,0540,0510,0570,0570,0380,0460,0600,0530,0510,0500,0550,0580,0410,0570,0450,0690,0590,0620,0410,0410,04997,496,795,398,095,797,095,598,295,699,697,797,2102,095,297,693,495,869,982,369,984,385,885,7g/100g100100100100100100g/100 g-2,6-3,3-4,7-2,0-4,3-3,0
98100100100100100100100100656565808790
-2,4-0,4-2,3-2,82,0-4,8-2,4-6,6-4,24,917,34,94,3-1,2-4,3
Faktor %N til kød: 3,85Afvigelse
Hydroxy-
Deklareret deklareret -
Fedt Nitrogen prolin Kylling% kylling%
beregnet
g/100g g/100g0409002151040900215204090021530409002154040900283204090028330409002834040900283504090028360409002424040900242504090024260409002427040900199604090028270409002828040900282904090028300409002831040900336404090033650409003366040900336704090033680409002258FiletFiletFiletFiletKycklingbröstfileKycklingbröstfileMar. KycklingfiléInnerfiléerKyckling Filéerivars kyllingfilet 900g neutralmarineretivars kylling filet 900g neutral marineretivars kyllingfilet 900g neutral marineretivars kyllingfilet 400g neutral marineretKycklingbröstfiléKycklingfiléKyckling bröstfiléchicken Breast FilletsFilets de pouletKyllingebrystTesco, skinless and boneless chicken breast filletsEldorado, KycklingbrostfileFarm Frost, Filets de bouletEURO-SHOPPER, kycklingfile` chicken filletsMarineret kyllingebrystKyllingebrystfilet - marineret1,59171,56921,35551,48311,42141,00051,24920,66471,47231,43281,75521,48001,51031,12160,90741,05511,12511,09760,74200,72701,41181,42500,84771,00291,48683,36903,33633,29913,26973,05533,07282,81693,15202,86972,74382,79932,74042,97022,64172,58862,69272,96782,55312,27562,93902,72972,52962,68152,27052,7684g/100g (beregnet)0,0480,0550,0450,0430,0470,0530,0490,0310,0370,0430,0480,0640,0440,0310,0330,0340,0480,0370,0340,0370,0480,0330,0470,0310,04289,188,287,086,480,880,874,482,576,072,774,572,778,769,768,171,078,267,459,877,172,367,170,560,073,4g/100g878790908080658080808080808080808080848080806580g/100 g2,11,2-3,0-3,60,80,89,42,5-4,0-7,3-5,5-7,3-1,3-10,3-11,9-9,0-1,8-12,6-6,9-7,7-12,9-9,5-5,0-6,6
22
Faktor %N til kød: 3,85Afvigelse
Hydroxy-
Deklareret deklareret -
Fedt Nitrogen prolin Kylling% kylling%
beregnet
g/100g g/100g04090022590409002260040900226104090022620409002263040900226404090022650409002266040900226704090028430409002844040900284504090028460409002847040900204204090022010409002202Kyllingebrystfilet - marineretKyllingebrystfilet - marineretKyllingebrystfilet - marineretKyllingebrystfilet naturelmarineretKyllingebrystfilet naturelmarineretKyllingebrystfilet naturelmarineretKyllingebrystfilet neutralmarineretKyllingfilet neutralmarineretKyllingfilet neutralmarineretFarmer kylling filet neutralmarineretFarmer kylling filet neutralmarineretKyllingebrystfilet naturelmarineretKyllingefiletKyllingebrystfilet marineretKycklingbröstfilé, marineradKycklingbröstfilé, marineradLöstfryst Kycklingbröstfilé1,39351,54051,25751,36991,49881,38221,45840,82741,52861,60741,44411,52781,44620,92861,01901,06961,25682,69992,75322,76073,17693,13283,09273,04043,18953,27223,21863,12963,32083,34762,70542,57802,93792,7934g/100g (beregnet)0,0520,0480,0450,0450,0440,0550,0440,0450,0400,0390,0380,0420,0460,0490,1040,0830,10271,573,173,083,982,981,780,483,786,585,282,787,888,471,267,277,373,1g/100g8080809191919191919191919080659080g/100 g-8,5-6,9-7,0-7,1-8,1-9,3-10,6-7,3-4,5-5,8-8,3-3,2-1,6-8,82,2-12,7-6,9
rød kursiv skrift= korrigeret kylling%
23
Bilag 3,3: Kyllinge % afvigelse fra deklareret kyllinge % inkl. glasering.
Prøve nr.
04090021430409002144040900214504090021460409002147040900214804090019840409001990040900336304090022520409002253040900225504090022560409002257040900425604090042620409004263040900213904090021400409002141040900214204090021490409002150040900215104090021520409002153040900215404090028320409002833040900283404090028350409002836040900242404090024250409002426040900242704090019960409002827040900282804090028290409002830040900283104090033640409003365040900336604090033671
VirksomhedFFFFFFFFFFFFFFFFFNMNMNMNMNMNMNMNMNMNMNMNMNMNMNMNMNMNMNMNMNMNMNMNMNMNMNMNMNMLantmännen. DanpoLantmännen. DanpoLantmännen. DanpoLantmännen. DanpoLantmännen. DanpoLantmännen. DanpoRose PoultryRose PoultryRose PoultryRose PoultryRose PoultryRose PoultryRose PoultryRose PoultryNr. Søby kød engrosBF-OKS A/SBF-OKS A/SLantmännen. DanpoLantmännen. DanpoLantmännen. DanpoLantmännen. DanpoLantmännen. DanpoLantmännen. DanpoLantmännen. DanpoLantmännen. DanpoLantmännen. DanpoLantmännen. DanpoLantmännen. DanpoLantmännen. DanpoLantmännen. DanpoLantmännen. DanpoLantmännen. DanpoLantmännen. DanpoLantmännen. DanpoLantmännen. DanpoLantmännen. DanpoRose PoultryRose PoultryRose PoultryRose PoultryRose PoultryRose PoultryRose PoultryRose PoultryRose PoultryRose Poultry
ByAarsAarsAarsAarsAarsAarsBrovstBrovstBrovstVinderupVinderupVinderupVinderupVinderupÅrslevHesselagerHesselagerAarsAarsAarsAarsAarsAarsAarsAarsAarsAarsAarsAarsAarsAarsAarsGiveGiveGiveGiveBrovstBrovstBrovstBrovstBrovstBrovstBrovstBrovstBrovstBrovst
Kylling Kylling Kylling Afvigelse Afvigelse
%
%
%
g
g
glaserings%O -BO-G(beregnet) glasering oplystkkkkkkkkkkkkk97,496,795,398,095,797,095,598,295,699,697,797,2102,095,297,693,495,869,982,369,984,385,885,789,188,287,086,480,880,874,482,576,072,774,572,778,769,768,171,078,267,459,877,172,367,170,5100100100100100100-2,6-3,3-4,7-2,0-4,3-3,0
3333kkkkkk333333333
71,9784,8072,0286,83
83,2083,2476,6585,0178,2974,9076,7074,8081,00
9810010010010010010010010065656580879087879090808065808080808080808080808084808080
2442
78,6175,2169,8171,91
-2,4-0,4-2,3-2,82,0-4,8-2,4-6,6-4,24,917,34,94,3-1,2-4,32,11,2-3,0-3,60,80,89,42,5-4,0-7,3-5,5-7,3-1,3-10,3-11,9-9,0-1,8-12,659,8-6,9-7,7-12,9-9,5
6,9719,807,026,83
3,203,2411,655,01-1,71-5,1-4,05-5,210,23
-5,39-4,79-10,19-8,09
Tallene for Danpo i Give er ændret i forhold til slutrapport om kontrol af vandindhold i kyllingefilet offentliggjortden 4. juni 2009, idet virksomheden i første omgang havde oplyst en forkert glaceringsprocent.
0409003368 NM Rose Poultry0409002258 NM Rose Poultry0409002259 NM Rose PoultryPrøve nr.
0409002260040900226104090022620409002263040900226404090022650409002266040900226704090028430409002844040900284504090028460409002847040900204204090022010409002202NMNMNMNMNMNMNMNMNMNMNMNMNMNMNMNMVirksomhedRose PoultryRose PoultryRose PoultryRose PoultryRose PoultryRose PoultryRose PoultryRose PoultryRose PoultryRose PoultryRose PoultryRose PoultryRose PoultryScanpo A/SScanpo A/SScanpo A/S
BrovstVinderupVinderup
422
60,073,471,5
62,3874,8672,95
658080
-5,0-6,6-8,5
-2,62-5,14-7,05
Kylling Kylling Kylling Afvigelse Afvigelse
%
%
%
g
g
Byglaserings%O -BO-G(beregnet) glasering oplystVinderup273,1 74,5180-6,9-5,49Vinderup273,0 74,4280-7,0-5,58Vinderupk83,991-7,1Vinderupk82,991-8,1Vinderupk81,791-9,3Vinderupk80,491-10,6Vinderupk83,791-7,3Vinderupk86,591-4,5Vinderupk85,291-5,8Vinderupk82,791-8,3Vinderupk87,891-3,2Vinderup288,4 90,1690-1,60,16Vinderup271,2 72,6280-8,8-7,38Herlufmagle 2-468,0 70,02653,05,02Herlufmagle 2-477,4 79,7090-12,6-10,30Herlufmagle 2-473,8 76,0380-6,2-3,97
k = køletO - B = Oplyst kyllinge% - beregnet kyllinge%O - G = Oplyst kyllinge% - Beregnet kyllinge% under hensyn til glaserings%Hvis glaserings % er oplyst som 2-4% er der i beregningen brugt 3% glasering.
25