Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2008-09
FLF Alm.del
Offentligt
697819_0001.png
697819_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 10. juni 2009Sagsnr.: 16193
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 18. maj 2009stillet følgende spørgsmål nr. 378 (Alm. del) som hermed besvares.

Spørgsmål 378:

”Vil ministeren sikre, at Plantedirektoratet iværksætter de nødvendige tiltag for at sikrekorrekt anvendelse af renseprocesserne for dioxin?”

Svar:

Jeg har videresendt spørgsmålet til Plantedirektoratet, der har oplyst følgende, som jeghenholder mig til:”Ansvaret for produktet, herunder forarbejdning og efterfølgende overholdelse af dioxingrænseværdierne når produktet sættes på markedet, er virksomhedens. Virksomhedenlever op til ansvaret via deres egenkontrol. Myndighedernes ansvar er, at auditere denneegenkontrol og udtage kontrolprøver.Egenkontrol inkluderer en risikovurdering af de anvendte processer. Eksempelvisoplyser den ene af de fabrikker, der anvender rensning for dioxin, at deresrisikovurdering betyder, at al olie renses for dioxin. Derudover opdeles råvaren vedlosning, så fisk fra Østersøen holdes adskilt fra de andre råvarer igennem processen.Mel fra disse fisk renses altid, mens øvrigt mel analyseres for dioxin og renses, hvisnødvendigt. Den anden virksomhed oplyser, at de råvarer de har vurderet skal renses,primært er brisling fra Østersøen. Disse tiltag tilses af Plantedirektoratet audit ogkontrolprøver.Plantedirektoratet har siden 2006 besøgt de tre fiskemelsvirksomheder tolv gange for atprøvetage deres produkter og auditere. Der er udtaget i alt seksogtyve prøver, hvoraf ni
er analyseret for dioxin. Ingen prøver havde overindhold af dioxin. Den ene virksomheder med fokus på dioxinoprensning auditeret i 2008. Audit gav ikke anledning tilbemærkninger.”
Eva Kjer Hansen
/Kim Holm Boesen
2