Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2008-09
FLF Alm.del
Offentligt
697804_0001.png
697804_0002.png
697804_0003.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 10. juni 2009Sagsnr.: 16352
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 15. maj 2009stillet følgende spørgsmål nr. 375 (Alm. del) som hermed besvares.

Spørgsmål 375:

”Vil ministeren i forlængelse af besvarelse af FLF alm. Del – samrådsspørgsmål AÆom rådsmøde (landbrug og fiskeri) den 23. og 24. april 2009 redegøre mere uddybendefor de af Kommissionen påtænkte forbedringer af EU’s foderstoflovgivning påbaggrund af vedtagelse af retningslinjer om mere smidige tilladelsesprocedurer ogoplyse den danske holdning hertil?”

Svar:

Fra Plantedirektoratet har jeg modtaget nedenstående bidrag, som jeg henholder mig til:”Ifølge Kommissionens strategi for en bæredygtig fremtid for akvakultursektoren1vilKommissionen i overensstemmelse med sin politik, som foreskriver et højtforbrugerbeskyttelsesniveau, bidrage til at fremme udviklingen af akvakulturindustrienved at forbedre EU’s retsforskrifter om foder og ved at:
Meddelelse fra Kommissionen til Europa-Parlamentet og Rådet: En bæredygtig fremtid forakvakultursektoren. Ny Fremdrift til strategien for bæredygtig udvikling af europæisk akvakultur.KOM(2009) 162 endelig, 8.4.2009.
1
Sørge for bedre adgang til de nødvendige tilsætningsstoffer til fiskefoder, navnligpå grundlag af de retningslinjer for gnidningsløse godkendelsesprocedurer forfodertilsætningstoffer, der blev vedtaget i maj 2008.
Sørge for, at forslaget om en revision af forordningen om animalske biproduktervedtages, således at det sikres, at vanddyr fodres med foder, der er fremstillet afvanddyr, og at der samtidig træffes foranstaltninger til at hindre, at fisk fodresmed foder fremstillet af artsfæller.
Foderlovgivning genereltAf den række forordninger, der blev planlagt på foderområdet i Hvidbogen omFødevaresikkerhed i 2000, er den sidste om markedsføring og anvendelse af fodervedtaget i Parlamentet i februar 2009 og forventes snarest vedtaget i Rådet.
Forordningen om markedsføring og anvendelse af foder opdaterer og modernisererbestemmelserne om markedsføring og anvendelse af foder. For eksempel kan detnævnes, at visse produkter, der er beregnet til at tilføre protein eller kvælstof, ikkelængere skal godkendes, men overholde de generelle krav til foder, herunder at de ikkemå være til skade for dyrs eller menneskers sundhed. Det er også en forbedring, at derskal udarbejdes kodekser for god mærkningspraksis og retningslinier for, hvordan manskelner mellem fodermidler, fodertilsætningsstoffer og veterinære lægemidler.Forordningen gør foderstofreglerne klarere og enklere uden at det går ud oversikkerheden.
Godkendelse af tilsætningsstofferDen forordning, der regulerer godkendelsesprocedurer for fodertilsætningsstoffer,herunder den formelle ansøgningsprocedure, indeholder en række afsnit om smidigeregodkendelsesprocedurer2. Det drejer sig om:
Tilsætningsstoffer, der allerede er godkendt til andre arter, for eksempel en andenfisk.
Kommissionens forordning (EF) Nr. 429/2008. af 25. april 2008 om gennemførelsesbestemmelser tilEuropa-Parlamentets og Rådets forordning Nr. 1831/2003 for så vidt angår udarbejdelse og indgivelse afansøgninger samt vurdering og godkendelse af fodertilsætningsstoffer, offentliggjort den 22. maj 2008.
2
2
Tilsætningsstoffer til dyr, der ikke indgår i fødevarekæden.Tilsætningsstoffer, der allerede er godkendt til fødevarer.Ændring og forlængelser af godkendelser.
De smidigere procedurer kan gøre godkendelse af tilsætningsstoffer nemmere uden detgår ud over sikkerheden, fordi man kan bruge oplysninger fra f.eks. tidligeregodkendelser.
BiproduktforordningenPå baggrund af en forespørgsel fra Danmark i 2007 har Kommissionen oplyst, at bådeakvakulturfisk og vilde fisk må fodres med andre fisk, så længe der ikke er tale omsamme art. Dette forventes præciseret i den kommende implementeringsforordning tilbiproduktforordningen.
Danmarks positionDanmark støtter forslaget om forordningen om markedsføring og anvendelse af foder, jf.samlenotat oversendt den 6. november 2008. Danmark stemte for forslaget omgodkendelsesprocedure af fodertilsætningsstoffer, der er af meget teknisk karakter ogderfor ikke har været vurderet som væsentligt og dermed er oversendt til FolketingetsUdvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri alene til orientering. Fra dansk side arbejderman for den i afsnittet ovenfor nævnte forbedring af biproduktforordningen. Der erendnu ikke fremlagt et forslag.
Eva Kjer Hansen
/Charlotte Ahrendt Steen
3