Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2008-09
FLF Alm.del
Offentligt
697788_0001.png
697788_0002.png
697788_0003.png
Bilag 2Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og FiskeriDen 29. april 2009
TALE TIL SAMRÅD 6. MAJ 2009SPØRGSMÅL AÅ(Det talte ord gælder)Spørgsmål AÅ”Vil ministeren ophæve bekendtgørelsen fra februar 2009, der tillader eksport af dioxinlaks tiltredjelande med henvisning til Plantedirektoratet, som netop har tilbagekaldt en tilladelse til eksport afdioxinholdigt fiskemel, jf. FLF alm. del – bilag 240?”.
Svar på AÅ
Reglerne- Fødevarestyrelsen har med en ny bekendtgørelse fra 9.februar 2009 åbnet for muligheden for, at storeøstersølaks på over 5,5 kg kan eksporteres til 3. lande.Disse laks har et indhold af dioxin, som er højere endEU’s grænseværdier, så disse laks kan ikkemarkedsføres i EU.
Eksport af østersølaks- En eksport til et tredje land er kun mulig, såfremtmodtagerlandets myndigheder udsteder en erklæringom, at de gerne vil modtage laksen vel vidende, at
1
indholdet er for højt i forhold til EU’s regler. Uden ensådan erklæring er der ingen eksport.
- Jeg ved, at erhvervet i øjeblikket arbejder på at få enaftale med Ukraine og USA. Indtil videre er der dogendnu ingen aftaler, og der er endnu ikke – så vidt jeger informeret - eksporteret nogen store østersølaks.
Eksport af foder- For foder er det en helt anden sag. Her er det EUreglerne for foder, som direkte indeholder et forbudmod eksport til tredje lande, såfremt EU reglerne ikkeer overholdt.
- Fødevarer og foder er ikke direkte sammenlignelige.Dioxiner er sundhedsskadelige for både mennesker ogdyr, men mennesker spiser en mere varieret kost enddyr. Slagtedyr har ofte en meget ensidig kost, ogindholdet i foderet er derfor mere kritisk end indholdeti fødevarer.
- Dette afspejles i EU-grænseværdierne, idetgrænseværdierne for foder er sat lavere endgrænseværdierne i fødevarer.
- Dioxin i foder ophobes i dyrernes fedtvæv og ender ifødevarer, der produceres fra dyrerne. Dioxinholdigt2
foder vil således kunne give en meget omfattende ogspredt forurening af fødevarer. Dioxinforurenet foderhar således også været kilden i de fødevareskandaler,der har været på grund af dioxin.
- Det er også baggrunden for, at reglerne for eksport affødevarer og foder ikke er ens. Der er EU regler påhele området, men for fødevarer giver reglernemulighed for eksport til 3. lande, selv om fødevarenhar højere indhold af dioxin end EU-grænseværdientillader. Dette er ikke tilfældet for foder.
Sammenfattende/konklusion- Der er således ikke basis for at ophævebekendtgørelsen, som tillader eksport af storeøstersølaks.
3