Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2008-09
FLF Alm.del
Offentligt
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 14. november 2008Sagsnr.: 9848
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 22. oktober2008 (Alm. del - spørgsmål S 36) udbedt sig min besvarelse af følgende spørgsmål, stil-let af Per Clausen (EL):Spørgsmål 36:
”Ministeren bedes kommentere de økonomiske vismænds indlæg i Politiken den 16.oktober 2008: ”Hovedløst at skrotte brakmarker”.Svar:
Som svar på spørgsmålet vil jeg henvise til mit indlæg, bragt i Politiken den 26. oktober2008:”Jeg har altid haft stor respekt for de økonomiske vismænd. Deres opgave erat sætte fingeren på ømme punkter og anvise gode reformforslag. Det har dekonsekvent gjort på skatteområdet, på uddannelsesområdet og på arbejdsmar-kedsområdet, uanset om politikerne efterfølgende har hældt dem ned ad bræt-tet som »politisk tonedøve«. Deres analyser har under alle omstændighederværet interessanteDesværre er jeg ikke voldsomt imponeret af deres klumme om braklægning iPolitiken 16. oktober. Vismændene giver en udmærket redegørelse for, hvor-dan braklægningen blev del af EU's fælles landbrugspolitik. Ikke for at gavnenaturen, ikke for at befordre god landbrugspraksis, men for at begrænse pro-duktionen af korn. Brakken blev således indført for at lappe på de uønskedekonsekvenser af EU's landbrugsstøtte.Vismændene indrømmer, at suspenderingen af braklægningen »i og for sig« erlogisk. Men de påpeger, at braklægning, i løbet af de seneste 15 år, er bleveten del af den danske miljøpolitik. Det er i og for sig rigtigt nok. Men det er daen underlig måde at fremme natur på. Hvorfor fremme natur hist og pist, vedtilfældighedernes spil, ad bagvejen, gennem en produktionsbegrænsende ord-ning? Hvorfor ikke fremme naturen mere målrettet ved at udpege de arealer,
der har særlige værdier, og betale for at bevare dem? Se, det ville have væreten fornuftig konklusion fra vismændene. Realiteten er, at de braklagte jorder iDanmark typisk har været dem, som landmændene syntes var de mindst værdi-fulde. Derfor er braklægningen ikke noget fornuftigt instrument til at priorite-re Danmarks naturværdier. Udgangspunktet bør være, at de politiske beslut-ningstagere udpeger de mest interessante naturtyper og derefter afsætter debeløb, der skal til for at beskytte dem.Vismændenes mest direkte kritik går på, at regeringen burde have gennemførten forudgående grundig samfundsøkonomisk analyse forud for ophævelsen afbrakken. Gerne for min skyld. Problemet var bare, at vi var nødt til at handlehurtigt, hvis vi ville prøve at kompensere for de miljømæssige konsekvenser afophævelsen af braklægningen.”
Med venlig hilsen
Eva Kjer Hansen
/Lars O. Hansen
2