Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2008-09
FLF Alm.del
Offentligt
694182_0001.png
694182_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 28. maj 2009Sagsnr.: 16216/505175
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 11. maj 2009 stil-let følgende spørgsmål nr. 359 (Alm. del) som hermed besvares. Spørgsmålet er stilletefter ønske fra Jørn Dohrmann.

Spørgsmål 359:

”Vil ministeren oplyse, hvad ministeren mener om at indføre told på muslinger fra Chilefor at undgå den dumpning af prisen på danske muslinger, der finder sted for øjeblik-ket?”

Svar:

Danmark er forpligtet af EU-Chile associeringsaftalens bestemmelser, herunder ogsåmed hensyn til tolddelen. Fra dansk side støttes frihandelsaftaler generelt som en del afregeringens handelsliberale linje.Hvis det viser sig, at der er tale om dumping af muslinger fra Chile, kan den europæiskeindustri indlede en undersøgelse, hvori en række parametre undersøges for så vidt angårdumping og subsidier med henblik på at påvise påstanden. Viser undersøgelsen at un-derstøtte formodningen om dumping/subsidier, vil EU have mulighed for at indlede enanti-dumping eller antisubsidie sag i henhold til Associeringsaftalens artikel 78. Denærmere regler for at indlede en sag kan bl.a. drøftes med den europæiske branchefor-ening og Erhvervs- og Byggestyrelsen.Jeg vil i øvrigt nævne regeringens arbejde med at forbedre økonomien i muslinge- ogøstersfiskeriet. Det er netop besluttet at indføre mulighed for ejerskifte, sammenlægnin-ger og overdragelighed af muslinge- og østerstilladelser i lighed med de muligheder, dereksisterer i andet fiskeri. Det indebærer, at muslinge- og østersfiskeriet nu nemmere kantilpasse sig strukturændringer, samtidig med at miljøhensynet fastholdes.
Regelsættet om såkaldte fartøjstilladelsesandele (FTA) i muslinge- og østersfiskerietindføres efter ønske fra erhvervet, som har efterlyst muligheden for at kunne tilpasse sigde økonomiske vilkår og andre rammevilkår, herunder de krav der stilles af hensyn tilmiljøet.
Eva Kjer Hansen
/Jakob Munkhøj Nielsen
2