Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2008-09
FLF Alm.del
Offentligt
694219_0001.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 28. maj 2009Sagsnr.: 16077
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 4. maj 2009 stilletfølgende spørgsmål nr. 356 (Alm. del) som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efterønske fra Jørn Dohrmann (DF).

Spørgsmål 356:

”Ministeren bedes redegøre for, om fundet af salmonella U-292 hos spædbørn i envegetarfamilie har afstedkommet, at udbrudsgruppen følger en anden strategi iefterforskningen, og om der nu udtages prøver af andre varegrupper end svinekød?”

Svar:

Det er rigtigt, at den stærkeste hypotese om kilde til udbruddet er svinekød ellersvinekødsprodukter, og at der er udtaget mange prøver til undersøgelse fra dennegruppe fødevarer.Fundet af Salmonella U292 hos spædbørn i en vegetarfamilie har været behandlet afUdbrudsgruppen og har indgået i det hypotesearbejde, der løbende er i gang.Der er således foruden svinekød og svinekødsprodukter udtaget og undersøgt prøver afblandt andet virksomhedsmiljø, besætninger samt en række andre fødevarer som fx.krydderier, morgenmadsprodukter, mayonnaiseprodukter, tørvarer, mælkeprodukter,fjerkræprodukter, oksekødsprodukter, grøntsager, olie og fedtstoffer fra private hjem ogvirksomheder. Disse prøver er blandt andet udtaget på baggrund af interviewunder-søgelser, efterforskning og sammenligning af fødevareindtag ved fællesarrangementer,hvor mindre grupper af patienter har deltaget, samt kendskab til produktionsbetingelserog distributionsmønstre for fødevarer sammenholdt med udbruddets demografi.
Eva Kjer Hansen/Thomas Elvensø