Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2008-09
FLF Alm.del
Offentligt
694169_0001.png
694169_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 28. maj 2009Sagsnr.: 13609
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 29. april 2009stillet følgende spørgsmål nr. 342 (Alm. del) som hermed besvares.

Spørgsmål 342:

”Vil ministeren oplyse, hvad administrationsomkostningerne ved implementeringen afegenkontrolprogrammet i forbindelse med udmøntningen af Veterinærforliget vil blivefor henholdsvis myndigheder, landbruget og dyrlægerne?”

Svar:

Det fremgår af aftalen mellem regeringen og Dansk Folkeparti om finansloven for 2006,at der skal indføres krav om egenkontrol med dyrevelfærd i besætninger.Ved ændring af dyreværnsloven, der blev gennemført med lov nr. 530 af 6. juni 2007med opbakning fra alle folketingets partier, blev der indført hjemmel til, atjustitsministeren kan fastsætte regler om gennemførelse af egenkontrol med dyrevelfærdi landbrugsbesætninger, jf. lovens § 4 b. Formålet med egenkontrollen er at sikre, atreglerne om dyrevelfærd overholdes, og at dette løbende kan dokumenteres gennem defornødne registreringer.Ved L 130 B: Forslag om ændring af lov om dyrlæger (dyrlægers forpligtigelser iforbindelse med egenkontrol med dyrevelfærd i landbrugsbesætninger) vedtaget den 19.maj 2009 ved afstemning nr. 350 ved 3. behandling, blev der indført hjemmel til, atfødevareministeren kan fastsætte regler om dyrlægers forpligtelser i forbindelse medegenkontrol med dyrevelfærd i landbrugsbesætninger, jf. lovens 8 b. Formålet er, atdyrlægen ved besøg i besætningen blandt andet skal rådgive om og følge op på, ombesætningsejeren har etableret og følger et egenkontrolprogram for dyrevelfærd.Endvidere blev der ved § 8 b, stk. 2 givet hjemmel til, at fødevareministeren kanfastsætte regler om, at dyrlægerne afholder de omkostninger, der er forbundet med det
offentliges faktiske udgifter til kontrol med de pågældende dyrlægers auditering afegenkontrollen med dyrevelfærd.Der er i bemærkningerne til forslaget til dyreværnslovens § 4 b forudsat, at deomkostninger, som eventuelt måtte være forbundet med at udføre egenkontrollen, skalafholdes af besætningsejeren. Der er endvidere i bemærkningerne anført, atgennemførelsen af egenkontrol i besætninger vil kunne have visse økonomiske ogadministrative konsekvenser for landbrugsbesætningerne.I bemærkningerne til dyrlægelovens § 8 b fremgår det, at dyrlægers forpligtelser,herunder forpligtelser i forbindelse med egenkontrol med dyrevelfærd i besætninger vilkunne have visse økonomiske og administrative konsekvenser forlandbrugsbesætningerne og dyrlægerne. Det fremgår endvidere af bemærkningerne, atkontrollen med dyrlægers auditering af egenkontrollen med besætningergebyrfinansieres.Da den nærmere udmøntning af egenkontrollen, herunder fastlæggelsen af de specifikkekrav, der skal stilles til egenkontrolprogrammerne, vil blive foretaget afFødevarestyrelsen og Justitsministeriet i forbindelse med udfærdigelsen af deadministrative forskrifter på området, er det imidlertid ikke muligt på nuværendetidspunkt at skønne over de samlede administrative omkostninger for myndigheder,landbruget og dyrlægerne.
Eva Kjer Hansen
/Rikke Thoning
2