Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2008-09
FLF Alm.del
Offentligt
Pesticider og GenteknologiJ.nr. MST-605-00188Ref. Anfje
Notat vedr. alm. del spørgsmål 335 om rapport om økologiske plantebeskyttelsesmidler stil-
let af Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri.
MST Notat
I nedenstående tabel fremgår EU- og national status for stofferne nævnt iRapport om økologiskeplantebeskyttelsesmidler i økologisk produktion af frugt, bær og grøntsager i Danmark (2005)ogdet fremgår, hvorvidt produkterne er søgt godkendt i Danmark, og endelig om de indgår i økologi-forordningen, og dermed er tilladt anvendt i økologisk planteavl.Alle plantebeskyttelsesmidler, der var på markedet i EU medlemslande før EU godkendelsesord-ningen trådte i kraft i 1991 er i løbet af de seneste år blevet risikovurderet i EU. Den sidste � af denlange liste af stoffer (kaldet 4. liste stofferne) består af mikroorganismer, planteekstrakter m.fl. Vur-deringen af disse har fundet sted i løbet af de seneste par år. En række af de stoffer, som er anførti rapporten fra Økologisk Landsforening, var blandt de stoffer der indgik i EU's 4. liste.En del af de firmaer, som oprindelig havde anmeldt disse stoffer til Kommissionen, fremsendte -mod forventning - alligevel ingen ansøgning. Andre fremsendte ukomplette ansøgninger eller påanden måde ansøgninger, som ikke indeholdt tilstrækkelig data, til at der kunne foretage en EU-risikovurdering. Mange af disse ansøgere har derfor trukket deres ansøgning tilbage. Nogle firmaerhar dog udtrykt ønske om at genfremsende deres ansøgning i en ny og forbedret version i løbet afde kommende år. De produkter, der er baseret på aktivstoffer, der indgår i ansøgninger, som firma-erne har trukket tilbage, må ikke markedsføres i EU efter den 31. december 2011 og kan dermedkun markedsføres i ca. 2½ år endnu. En lang række 4. liste stoffer er dog optaget på bilag I til di-rektiv 91/414.En række plantebeskyttelsesmidler baseret på mikroorganismer samt enkelte kemiske plantebe-skyttelsesmidler må markedsføres og anvendes til økologisk avl i Danmark. Dog er kun få af demrelevante for frugtavlen. Her kan nævnes et mikrobiologisk produkt mod æbleviklerens larve, svovltil bekæmpelse af svampesygdomme samt paraffinolie og insektsæbe til skadegørende mider oginsekter.
Tabel med de aktivstoffer der er nævnt iRapport om økologiske plantebeskyttelsesmidler i økolo-gisk produktion af frugt, bær og grøntsager i Danmark (2005)Aktivstof
Stoffet indgår i øko-
logiforordningen
889/2008 (+)
eller indgår ikke (-)
---++++----Status i EU og i Danmark
HvedemelSkummetmælkspulverSennepspulverTimmian-olieSalvie-olieOregano-olieSojaolieSukkerKaliumkloridCalciumkloridBagepulver (natrium-bikarbonat/ natrium-hydrogen-karbonat)Læsket kalk(Calciumhydroxid/hydratkalk)Rapsolie
Er ikke optaget på bilag I til direktiv 91/414 oger ikke søgt godkendt i Danmark.
+
+
Neem (Azadirachtin)
+
Optages på bilag I pr. 1. september 2009.Der er enkelte produkter indeholdende rapsoliei kombination med pyrethrin I og II der er god-kendt som insekticid i fx korn. Der er ikke søgtom godkendelse af midler hvor rapsolie indgårsom eneste aktivstof.Miljøstyrelsen modtog i december 2007 en an-søgning om godkendelse af planteudtræk franeem planten (aktivstof Azadirachtin). Mendesværre har ansøgningen ikke indeholdt denødvendige data og blev derfor afvist i foråret2008. Endvidere har Miljøstyrelsen oplyst, atfirmaet bag EU ansøgningen har trukket deresansøgning tilbage. Det betyder, at produkterbaseret på neem snart skal trækkes af marke-det i alle EU lande. Sidste frist for at give natio-nale godkendelser var i december 2008. An-vendelsen af de godkendte midler i samtlige EUmedlemslande skal udfases senest den31. december 2011.
2
Kvassia
+
Firmaet, der oprindelig havde ansøgt om opta-gelse af kvassia på bilag I, har trukket ansøg-ningen tilbage og samme regler gælder som forNeem (Azadirachtin). Udfasning i EU senest31. december 2011.I forbindelse med 4. liste revurderingen var deringen ansøgere der søgte stoffet optaget påbilag I. Midlet har tidligere været søgt godkendti Danmark men kunne ikke godkendes pga.miljømæssige risiko.Firmaet der oprindelig havde ansøgt om opta-gelse af svovlkalk på bilag I har trukket ansøg-ningen tilbage og samme regler gælder som forNeem (Azadirachtin) og kvassia. Udfasning iEU senest 31. december 2011.Feromoner der anvendes til andet end monite-ring er godkendelsespligtige. Miljøstyrelsen hari august 2008 modtaget en ansøgning om god-kendelse af et feromon til bekæmpelse af æb-levikleren i æble- og pæreavl. Denne vil blivevurderet indenfor den fastsatte sagsbehand-lingstid på 2 år.Der er tale om et blandingsprodukt der indehol-der en lang række mikroorganismer og deresmetabolitter. Sådanne midler er ikke søgt opta-get på bilag I og ikke søgt godkendt i Danmark.
Kogesalt (Natriumklo-rid)
-
Svovlkalk
+
Feromonforvirring
+
Kompostudtræk/ kom-post-the
-
3