Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2008-09
FLF Alm.del
Offentligt
687516_0001.png
687516_0002.png
J.nr. MST-605-00188Den 18. maj 2009

Miljøministerens svar på spørgsmål nr. 335 (alm. del) stillet af Folke-

tingets udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri. Spørgsmålet er stil-

let efter ønske fra Pia Olsen Dyhr (SF).

Spørgsmål:

Ministeren bedes kommentere "Rapport om økologiskeplantebeskyttelsesmidler i økologisk produktion af frugt, bær og grøntsager iDanmark. Projekt udført af Økologisk Landsforening, Branchen for Frugt-Grønt- og Bæravlere med støtte fra GAU. 2005"

Svar:

Jeg har stor forståelse for, at der er behov for alternative plantebeskyttel-sesmidler til den økologiske produktion af frugt, bær og grøntsager.Det nugældende EU direktiv for markedsføring af plantebeskyttelsesmidler(Direktiv 91/414/EØF) er blevet revideret, og EU's ministerråd skal i junimåned stemme om en ny pesticidforordning, som forventes at træde i kraftprimo 2011. Heri indgår fire væsentlige ændringer i forhold til den n væren-de regulering af området, som er relevante for de økologiske frugtavlere.1. Der etableres en kategori af lavrisiko stoffer. Hvis stofferne på bag-grund af en sædvanlig EU vurdering placeres i kategorien lavrisikostoffer, er der for de formulerede produkter et krav om en korteregodkendelsesprocedure i de enkelte medlemslande sammenlignetmed produkter der ikke får betegnelsen lavrisiko. Desuden gives engodkendelse for en længere periode.2. Der etableres endvidere en kategori af basisstoffer. Midler der mar-kedsføres som fx fødevarer (skummetmælkspulver, hvedemel, sen-nepspulver mv.) kan optages på denne liste over basismidler. I såfald bortfalder kravet om at midlerne skal vurderes og godkendesnationalt før de må anvendes på plantebeskyttelsesmidler. Dettekræver imidlertid at der er tale om produkter der markedsføres tilanden anvendelse, fx som fødevare. Hvis midlerne markedsføressom plantebeskyttelsesmidler og ikke som fx fødevarer, skal de vur-deres og godkendes efter særlige regler.3. Der etableres en pligt til gensidig anerkendelse af godkendelser gi-vet i andre medlemslande indenfor samme zone. Ansøgere kandermed søge om gensidig anerkendelse af midler, der er godkendt iet andet land indenfor den nordlige zone.
Miljøministeriet • Højbro Plads 4 • 1200 København KTlf. 72 54 60 00 • Fax 33 32 22 27 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mim.dk
4. Med forordningen reduceres vurderingsperioden for både EU vu de-ringer og de efterfølgende nationale vurderinger og godkendelser.Dermed kommer produkterne hurtigere på markedet.Økologiforordningen (889/2008) angiver hvilke plantebeskyttelsesmidler dermå anvendes i økologisk jordbrug. Men for at man i hvert enkelt medlems-land kan anvende disse plantebeskyttelsesmidler i økologisk avl, er det heltafgørende, at de enkelte produkter forinden er risikovurderet og godkendt afde nationale myndigheder, dvs. Miljøstyrelsen. Miljøstyrelsen kan derfor kunvurdere og evt. godkende midler hvis styrelsen modtager ansøgninger.Størsteparten af de produkttyper, der indgår iRapport om økologiske plan-tebeskyttelsesmidler i økologisk produktion af frugt, bær og grøntsager iDanmark (2005),er ikke søgt godkendt i Danmark.I vedhæftede notat fremgår supplerende bemærkninger fra Miljøstyrelsen.
2