Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2008-09
FLF Alm.del
Offentligt
677784_0001.png
677784_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 4. maj 2009Sagsnr.: 15537
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 20. april 2009stillet følgende spørgsmål nr. 332 (Alm. del) som hermed besvares. Spørgsmålet erstillet efter ønske fra Jørn Dohrmann.

Spørgsmål 332:

” Vil ministeren i forlængelse af svaret på FLF alm. del – spørgsmål 290 redegøre mereuddybende for mindreindtægterne fra de gebyrfinansierede aktiviteter på ca. 12 mio.kr.?”

Svar:

Mindreindtægterne fra de gebyrfinansierede aktiviteter kan primært tilskrives et lavereaktivitetsniveau på gebyrordningen ”Ekstra kontrol i detailvirksomheder” i forhold tildet budgetterede. Mindreindtægterne svarer her til ca. 12 mio. kr., der modsvares afmindreudgifter på ca. 10 mio. kr. Hertil kommer mindre afvigelser på andregebyrordninger.Gebyrordningen ”Ekstra kontrol i detailvirksomheder” omfatter blandt andetgebyrbelagte kontrolbesøg i detailvirksomheder, der følger af en indskærpelse givet pået tidligere kontrolbesøg. Kravet om gebyrbetaling af opfølgende kontrolbesøg blevvedtaget med Fødevareforliget og er indført med virkning fra 2008.Årsagen til budgetafvigelsen på gebyrordningen ”Ekstra kontrol i detailvirksomheder”skal primært findes i, at der i 2008 blev udført færre opfølgende kontrolbesøg endbudgetteret, idet antallet af givne indskærpelser på ordinære kontrolbesøg også varlavere end budgetteret.
Omfanget af opfølgende kontrolbesøg er vanskeligt at forudse, idet antallet afhænger afvirksomhedernes adfærd.Der er endvidere en vis tidsforskydning i udførelsen af opfølgende kontrolbesøg, idetdisse i 2008 skulle udføres inden for tre måneder efter det tilsyn, der udløsteindskærpelsen. De kontrolbesøg, hvor der blev givet en indskærpelse i de sidste tremåneder i 2008, udløste således et opfølgende kontrolbesøg, som ikke nødvendigvisblev udført som forudsat i 2008, men i starten af 2009.
Eva Kjer Hansen
/Rikke Thoning
2