Folketingets Udvalg for Fødevarer,

Landbrug og Fiskeri

 

København, den 11. november 2008

Sagsnr.: 13488

 

 

 

 

 

 

 

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 21. oktober 2008 (Alm. del - spørgsmål nr. 33) udbedt sig min besvarelse af følgende:

 

Spørgsmål 33:

 

”Ministeren bedes i forlængelse af sit svar på FLF alm. del - spørgsmål 493 (2007-08, 2. samling) oplyse, hvordan hun vil sikre, at forbrugerne orienteres om de forskelle, der er mellem forskellige fiskearter afhængig af deres opvækstvilkår?”

 

Svar:

 

Jeg vil indledningsvist gerne pointere, at både fed og mager fisk bidrager til at nedsætte risikoen for hjerte-kar-sygdomme, da der udover fedtsyrerne er andre indholdsstoffer i fisk, der virker sygdomsforebyggende. Det anbefales forbrugerne at spise 200-300 gram fisk om ugen og at variere mellem fed og mager fisk. Samtidig anbefales det at spise forskellige fiskearter, da de indeholder forskellige mængder af de sundhedsfremmende næringsstoffer. Selvom indhold af omega-3 fedtsyrer varierer i opdrætsfisk afhængig af det anvendte foder og fiskenes opvækstvilkår i øvrigt, så er det stadigt sundt at spise fisk.

 

De danske forbrugere spiser for lidt fisk i forhold til det anbefalede. Det er derfor vigtigt, at ernæringsoplysningen først og fremmest har fokus på at få forbrugerne til at spise mere fisk. Men Fødevarestyrelsen er opmærksomme på problematikken om, at opdrætsfisk kan indeholde mindre af de sunde fiskeolier end de tilsvarende vilde fisk, og holder sig orienteret om de undersøgelser, som DTU Aqua og akvakulturerhvervet arbejder med.

 

Som en del af Fødevarestyrelsens ernæringsoplysning orienteres forbrugerne om anbefalingerne for fisk som en væsentlig del af de 8 kostråd. Det sker på hjemmesiden www.altomkost.dk samt i forskellige publikationer til blandt andet gravide og ældre.

 

Også Fiskebranchens Oplysningsudvalg gør en stor indsats for at få forbrugerne til at spise mere fisk. Som en del af kampagnen ”2 gange om ugen” har Fiskebranchens Oplysningsudvalg åbnet hjemmesiden www.2gangeomugen.dk, hvor forbrugerne ligeledes kan finde mange informationer om fisk.

 

Det er min opfattelse, at der skal være den korrekte og afbalancerede viden til rådighed for befolkningen. Hvilket betyder, at der på hjemmesiden www.altomkost.dk skal informeres om, at der er forskelle i indholdet af de sunde fedtsyrer imellem de enkelte fiskearter, og at dette kan påvirkes af fangst og opdrætsvilkår.

 

Vi skal sørge for, at budskabet om, at det er sundt at spise fisk står klart, fordi den sundhedsmæssige fordel herved langt overstiger eventuelle ulemper. Den variation og andre forhold, der skyldes forskellige opdrætsforhold, fangststeder, forureninger og andet, skal overvåges og tages med i rådgivningen, når det overskygger fordelene.

 

 

 

 

 

 

 

Eva Kjer Hansen

 

 

/Nanna Marklund