Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2008-09
FLF Alm.del
Offentligt
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 14. maj 2009Sagsnr.: 15901
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 20.04.2009 stilletfølgende spørgsmål nr. 327 (Alm. del) som hermed besvares.Spørgsmål 327:
”Ministeren bedes redegøre for status i sagen om fritagelse af skolekøkkener frafødevarelovgivningen i forbindelse med hjemkundskabsundervisning i den form, somman praktiserer på Nyborg Heldagsskole”Svar:
Jeg har, som tidligere angivet i svar på Udvalgets spørgsmål nr. 2 i forbindelse medudvalgsbehandlingen af L 67, bedt Fødevarestyrelsen foretage et serviceeftersyn afreglerne for offentlige institutionskøkkener, herunder skolekøkkener. Formålet medserviceeftersynet er at identificere mulige lettelser i fortolkningen af reglerne påområdet.Jeg har bedt Fødevarestyrelsen om en redegørelse for projektets status, og de harmeddelt følgende:”Projekt ”Serviceeftersyn af offentlige institutionskøkkener” omfatter blandt andetdialogmøder med interessenter og besøg i institutioner og på skoler. Endvidere er derforetaget en rundspørge hos andre medlemsstater i EU om deres fortolkning af de fællesEU-retlige regler vedrørende afgrænsningen af privatsfæren overfor fødevareaktiviteteromfattet af fødevarelovgivningen. Dette skal bidrage til at klarlægge det juridiskeråderum i forhold til fødevareaktiviteter i institutionskøkkener.Projektet forløber planmæssigt. Styrelsen er i gang med at besøge skoler for at fåindtryk af organiseringen af madordningen og brugen af hjemmekundskabslokalerne.
Besøgene vil give inspiration til det videre arbejde med vejledningsmaterialet tilskolerne.Næste led i projektet er dialogmøder med relevante interessenter. Fødevarestyrelsen harindbudt interessenter til et møde d. 12. maj 2009. Styrelsen har lagt op til en dialogvedrørende salg og servering af mad i skolekantiner og –boder, madlavning iforbindelse med hjemkundskabsundervisning og eventuel benyttelse af lokalerne ianden sammenhæng, samt madordninger på efter- og heldagsskoler. Deltagerne erblevet bedt om at komme med input til eventuelle andre områder, der ønskes belyst ivejledningsmaterialet. Bidragene vil supplere de tilbagemeldinger, styrelsen får somfølge af fødevareministerens brev til landets borgmestre med en opfordring om at meldeuhensigtsmæssige regler for offentlige institutionskøkkener.Projektet skal munde ud i mulige lettelser og bedre information samt vejledning til deforskellige brugere. Fødevarestyrelsen vil sørge for at sende vejledningsmaterialet iekstern høring, når et udkast foreligger, og forventer at have det endelige materiale klartil offentliggørelse i forbindelse med skolestart.”Jeg henholder mig til Fødevarestyrelsens svar vedrørende status for projektet.
Eva Kjer Hansen
/Lisbet Nielsen
2