Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2008-09
FLF Alm.del
Offentligt
698042_0001.png
698042_0002.png
J.nr. 2009-238-0062Dato: 12. juni 2009
TilFolketinget – Udvalget for Fødevarer, Landbrugog Fiskeri
Hermed sendes svar på spørgsmål nr.326af20. april 2009(Alm. del).
Kristian Jensen/LeneSkov Henningsen

Spørgsmål:

Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 6. april 2009 om AviKKING-GENET JCSr Dansk Jersey om fedtafgift, jf. FLF alm. del – bilag 223.

Svar:

AviKKINGGENET JCSr Dansk Jersey anfører i deres henvendelse, at det er medstor undren, at mælkeproducenterne erfarer, at man i regeringen overvejer introduktion afen fedtafgift, samtidig med at der opstartes 6 forskningsprojekter vedr. mælk og mælke-komponenter med en budgetramme på 68,9 mio. kr. – Seriøs og efterspurgt forskning somkunne give svar på mælkens sande ernæringsmæssige værdi.AviKKINGGENET JCSr Dansk Jersey anfører videre hvad konsekvensen for folkesundhe-den og mælkeproducenterne bliver, hvis følgen af afgiften bliver, at forbruget af mejeripro-dukterne falder?På den baggrund indstiller Dansk Jersey (raceafdeling i Kvægavlsforeningen VikingGene-tics), at man afventer stillingtagen til en fedtafgift, indtil resultaterne af igangværende mæl-keforskning og konsekvenser er fuldt belyst.

Kommentar:

Det skal indledningsvist præciseres, at den afgift på fedt som indgår i ”For-årspakke 2.0” kun omhandler mættet fedt. Herudover er mælk undtaget fra afgiften såledesat det kun er mættet fedt i ost og osteprodukter, smør og margarine mv. samt vegetabilskeolier og fedtstoffer, der som udgangspunkt omfattes af afgiften.Derudover er der, som det f.eks. fremgår af Forebyggelseskommissionens Rapport: ”Vi kanleve længere og sundere”, forøget risiko for udvikling af forskellige sygdomme forbundetmed et stort indtag af mættet fedt. En reduktion i forbruget af mættet fedt vil derfor kunnebidrage til opfyldelsen af regeringens målsætning om, at den gennemsnitlige levetid skalforlænges med 3 år.På den baggrund mener jeg ikke, at afgiften på mættet fedt er i modstrid med den igangvæ-rende mælkeforskning.
Side 2