Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2008-09
FLF Alm.del
Offentligt
Danmarks BiavlerforeningAtt.: Bjarne SørensenMøllevej 154140 Borup
København, den 4. maj 2009Sagsnr.: 15726
Kære Bjarne Sørensen,Tak for dit brev af 26. marts 2009 om den nordiske biavlskonferencen i januar, som jegkan forstå var en stor succes.Jeg kan konstatere, at mange af de konklusioner og synspunkter, der blev rejst påkonferencen stemmer rigtigt godt overens med de initiativer, der er beskrevet iFødevareministeriets nye strategi for biavl, som jo også Binævnet, hvor du selv harsæde, har været med til at udarbejde. Strategien omhandler bl.a. landskabernesplantediversitet med henblik på at skabe et tilstrækkeligt fødegrundlag for honningbier,hvilket jeg kan se af jeres brev, også var et emne for biavlskonferencen.Ifølge bistrategien vil Fødevareministeriet understøtte biavlernes initiativer ved bl.a., at:Arbejde for at sikre tilstrækkeligt store og sammenhængende habitater med enflora-variation, som kan sikre biernes ernæringsbehov hele sæsonen.Medvirke til at øge samarbejdet mellem statslige, regionale og kommunalemyndigheder samt landbrugs-, skovbrugs- og biavlsorganisationer med henblikpå at understøtte øget udsåning og plantning af planter, der kan give føde tilhonningbier og andre nytteinsekter.Arbejde for, at Fødevareministeriets støtteordninger vedr. f.eks. plantning,landdistrikter og innovation tilgodeser et øget antal af bivenlige afgrøder ogstadepladser.
Jeg vil i det følgende kort kommentere nogle af de synspunkter fra konferencen, som duredegør for i dit brev.Jeg kan forstå, at der på biavlskonferencen herskede nogen usikkerhed om, hvad det vilbetyde for biavlen når dyrkning af GM-afgrøder i Danmark bliver en realitet. Jeg eropmærksom på, at Binævnet har drøftet forholdet mellem GM-afgrøder og biavlen vedflere møder, hvor også fagfolk fra Fødevarestyrelsens og Plantedirektoratet har deltaget.For så vidt angår risikoen for skader på bier (eller andre insekter) ved dyrkning af GM-afgrøder kan jeg oplyse, at denne risiko rutinemæssigt bliver undersøgt i den samlederisikovurdering, der ligger forud for en dyrkningsgodkendelse af insektresistente GM-afgrøder. Dertil kommer, at adskillige uafhængige videnskabelige undersøgelser af GM-afgrøders mulige effekter på bier og andre insekter hidtil ikke har påvist negativeeffekter på bier og andre insekter under naturlige forhold.
Økonomiske skadevirkninger for biavlen på grund af afsætningsproblemer for honningville teoretisk kunne forekomme i de tilfælde, hvor indholdet af GM-pollen i honningoversteg 0,9 %, der er grænseværdien for mærkning af honningens GM-indhold. Men daindholdet af pollen i honning generelt er lavere end 0,9 %, vil situationen næppe opstå ivirkeligheden.Hvad angår pollen fra ikke-fødevaregodkendte GM-afgrøder i honning harFødevarestyrelsen, på Binævnets opfordring, for nyligt rettet henvendelse til EU-Kommissionen for at få de fælles retsregler belyst. Spørgsmålet er formentlig afklaret,før det bliver aktuelt at dyrke ikke-fødevaregodkendte GM-afgrøder i Danmark.Du henviser også til, at der bør indføres regler, som sikrer sameksistens mellemdyrkning af GM-afgrøder og biavl. Jeg kan oplyse, at de gældende regler forsameksistens er indført for at sikre, at GM-indholdet i ikke-økologiske og økologiskenaboafgrøder ikke overstiger de 0,9 %, som er tærskelværdien for mærkning af GM-indhold i fødevarer og foder. Da indholdet af pollen i honning ikke overstiger 0,9 %, serjeg derfor ingen grund til at indføre særskilte regler, som sikrer sameksistens mellemdyrkning af GM-afgrøder og biavl. I den forbindelse, har biavlerne mulighed for atorientere sig om GM-markernes beliggenhed på den hjemmeside, som netop er oprettettil formålet. Den nøjagtige placering af GM-forsøgsudsætninger vil fremover kunnefindes på Miljøstyrelsens hjemmeside.Endelig blev der på konferencen udtrykt behov for yderligere forskning, udvikling oguddannelse. Ifølge Fødevareministeriets strategi for biavlen vil ministeriet understøtteinitiativer i forbindelse med forskning, udvikling og internationalt samarbejde, dermedvirker til at skaffe og udbrede ny viden om skadegørere, genetik og metodik ibiavlen. Det er også indeholdt i strategien, at Fødevareministeriet praktisk ogadministrativt vil understøtte rekrutterings- og uddannelsesinitiativer iværksat afbiavlerforeningerne.Som du kan se, har vi fokus rettet imod biavlens betingelser og vilkår i Danmark, og deter derfor endnu mere glædeligt, at der er stor overensstemmelse mellem konferencenskonklusioner, og det strategiarbejde, der er gennemført i Fødevareministeriet isamarbejdet med bl.a. Binævnet. Et samarbejde, som jeg ser frem til at fortsætte.
Med venlig hilsen
Eva Kjer Hansen
2