Folketingets Udvalg for Fødevarer,

Landbrug og Fiskeri

 

København, den 17. november 2008

Sagsnr.: 13750

 

 

 

 

 

 

 

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 20. oktober 2008 (Alm. del - spørgsmål nr. 31) udbedt sig min besvarelse af følgende:

 

Spørgsmål 31:

”Har ministeren, på baggrund af en mulig salmonellarisiko fra rotter i landbruget, overvejelser om igen at udarbejde en gnaverbekendtgørelse?”

 

Svar:

Der er fastsat regler om forebyggelse og bekæmpelse af skadedyr i fødevarelovgiv­ningen. Reglerne findes i Hygiejneforordningen[1] og gælder for såvel primærproducenter som for ”almindelige” fødevarevirksomheder. Den supplerende vejledningstekst findes i vejledning om fødevarehygiejne. Det er Fødevarestyrelsens opfattelse, at ovenstående fuldt ud dækker emnet for så vidt angår primærproducenter og fødevarevirksomheder.

 

Det kan afslutningsvis oplyses, at den generelle rottebekæmpelse ligger i Miljøministe­riets ressortområde. Bekendtgørelse om bekæmpelse af rotter m.v. er senest ændret den 13. december 2007 og den tilhørende vejledning i 2005. Endelig har Miljøministeriet, By - og Landskabsstyrelsen, netop sendt en ny vejledning i høring om rotter, mus og fødevarevirksomheder.

 

 

 

 

Eva Kjer Hansen

 

/ Thomas Elvensø

 



[1] Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 852/2004 af 29. april 2004 om fødevarehygiejne.