Folketingets Udvalg for Fødevarer,
|
København, den 17. november 2008  |
Spørgsmål 30:
â€Vil ministeren oplyse, om fødevareministeriet i jagten pÃ¥ kilden til de mange
salmonellatilfælde har undersøgt muligheden for, at smittekilden er rotter ‑ enten
i primærlandbruget eller pÃ¥ slagterierne?â€
Svar:
Det er korrekt, at skadedyr, herunder gnavere, kan udgøre et potentielt problem for introduktion og vedligeholdelse af salmonella i husdyr- og fødevareproduktionen. Derfor er der i Danmark krav om effektiv skadedyrsbekæmpelse i såvel besætninger med produktionsdyr som i fødevarevirksomheder.
I det igangværende udbrud er der tale om en meget specifik salmonellatype. Det peger på, at der er tale om en enkelt smittekilde, formentlig på en fødevarevirksomhed, der bevirker, at fødevarerne løbende kontamineres med netop denne type.
Det vurderes ikke sandsynligt, at rotter udgør den primære kilde i det igangværende udbrud.
Eva Kjer Hansen
/ Thomas Elvensø