Folketingets Udvalg for Fødevarer,

Landbrug og Fiskeri

 

København, den 7. november 2008

Sagsnr.:  13847

 

 

 

 

 

 

 

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 8. oktober 2008 (Alm. del - spørgsmål nr. 3) udbedt sig min besvarelse af følgende:

 

Spørgsmål 3:

 

”Ministeren bedes med henvisning til Udenrigsministerens brev af 23/6-08 til Folketingets formand, jf. 2007-08, 2. samling, FLF alm. del - bilag 346, tilsende udvalget en generel orientering om det internationale arbejde og eventuelt kommende aftaler inden for ministerens sagsområde”.

 

Svar:

 

Det kan oplyses, at Fødevareministeriet ikke for nuværende eller i nærmeste fremtid (2009) forventes at blive involveret i internationalt arbejde, der kan munde ud i multilaterale aftaler, der skal godkendes af Folketinget. Det internationale arbejde pÃ¥ Fødevareministeriets omrÃ¥de foregÃ¥r først og fremmest i EU-regi, hvor Folketinget løbende orienteres og inddrages i forbindelse med forhandlinger om disse emner. Det gælder blandt andet i forhold til bilaterale eller multilaterale aftaler mellem EU og tredjelande, regionale fiskeriforvaltningsorganisationer og internationale organisationer for specifikke landbrugsprodukter.

 

I den forbindelse kan det nævnes, at for så vidt angår dansk deltagelse i FAO, da orienteres Folketinget i forbindelse med større og væsentlige sager, som det eksempelvis var tilfældet i forbindelse med FAO’s internationale tekniske konference om husdyrgenetiske ressourcer i september 2007.

 

For så vidt angår dansk deltagelse i Codex Alimentarius (selvstændigt organ under FAO/WHO, som har til formål at udarbejde globale standarder, retningslinjer m.v. for fødevarer og fødevareproduktion) modtager Folketinget en årlig orientering om arbejdet i det forgange år i forbindelse med orienteringen fra Udenrigsministeriet vedrørende arbejdet i WTO. Danmark har deltaget i Codex Alimetarius-samarbejdet siden organets oprettelse i 1962.

 

Et sidste eksempel er IPPC (International Plant Protection Convention) under FAO, som Danmark tilsluttede sig allerede få år efter konventionens fødsel i 1952. Der afholdes ét årligt partsmøde, primært med henblik på vedtagelse af internationale plantesundheds-standarder (som bl.a. lægges til grund for SPS-samarbejdet). Forud for partsmødet etableres gennem en række møder i EU-regi fælles EU-holdninger til partsmødets emner. Folketinget orienteres i forbindelse med sager af særlig dansk interesse, som eksempelvis i marts 2006 i forbindelse med et IPPC-forslag om ændring af specifikationerne for metylbromid-behandling af træemballage.

 

 

 

Eva Kjer Hansen

 

 

/Jesper Wulff Pedersen