Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2008-09
FLF Alm.del
Offentligt
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og FiskeriDen 23. marts 2009
TALE TIL SAMRÅD 25. MARTS 2009SPØRGSMÅL AM-AT(Det talte ord gælder)Spørgsmål AM”Ministeren bedes redegøre for, hvad forklaringen er på den eksplosive vækst i antallet af dødsfald pågrund af salmonella samt oplyse om, hvilke initiativer ministeren vil tage på baggrund af, at dendanske salmonella-handlingsplan reelt ligger i ruiner”.Spørgsmål AN”Ministeren bedes redegøre for, om stigningen i salmonelladødsfaldene i Danmark stammer fra danskproducerede fødevarer eller fra udenlandsk producerede.”Spørgsmål AO”Ministeren bedes redegøre for, hvilke konsekvenser væksten i salmonella får for de danskebestræbelser for at opnå en særstatus for salmonella i EU.”Spørgsmål AP”Vil ministeren redegøre for de to nye udbrud af salmonella, som har medført, at fire ældre danskere erdøde?”Spørgsmål AQ”Vil ministeren redegøre for status for opklaring af salmonella U292-udbruddet og det arbejde, sominternationale eksperter skal bidrage med?”Spørgsmål AR”Ministeren bedes oplyse, hvilke initiativer ministeren agter at tage vedrørende kulegravning ogomlægning af fødevarekontrollen, så salmonellainficeret kød kan tilbageholdes, inden det når ud tilforbrugerne”Spørgsmål AS
1
”Vil ministeren give tilsagn om at holde møde med detailbranchen med henblik på at få branchen til atforpligte sig til at tage prøver for salmonella?”Spørgsmål AT”Vil ministeren redegøre for de danske regler, der kan medføre, at salmonellainficeret kød kan sælgespå det danske marked, hvis kødet er i hele stykker, og bakterien ikke er multiresistent i modsætning tili Sverige, hvor der er nul-tolerance for salmonella, og vil ministeren tage initiativ til at ændre reglerne,når det nu fremgår, at salmonellainficeret kød, der skulle have været afsat på det svenske marked,bevidst blev solgt til danske forbrugere og senere resulterede i fire dødsfald.”
Svar på AM-AT
Indledende- Af hensyn til sagens og fremstillingens sammenhængsvarer jeg samlet på spørgsmålene AM til AT.
- Overordnet set handler dette samråd om tre emner.Det handler om:Den aktuelle situation med sygdomsudbrud pågrund af salmonella,om indsatsen overfor salmonella, samt omde svenske regler for salmonella set i forhold tilde danske.Svar på AM-
De danske salmonella-handlingsplaner er en succes.Vi har set, at de har virket. Skiftende regeringer harsiden 1995 arbejdet målrettet mod at reducereforekomsten af salmonella, og vi er kommet langt.2
- På basis af videnskabelig rådgivning og medudgangspunkt i, at virksomhederne har ansvaret forderes produkters sikkerhed, har vi løbende vurderet ogjusteret handlingsplanerne. Vi har hele tiden et kritiskøje på udviklingen.
Stigning i sygdomstilfældene- Vi kan være stolte over, hvor langt vi er kommet, ogover den dagsorden for fødevaresikkerhed fra jord tilbord, som vi har sat i Europa. Men den aktuellesituation er på nogle områder bekymrende. I 2008 harvi set et stigende antal salmonellatilfælde.- Det skyldes først og fremmest det store salmonellaU292 udbrud, hvor der var over 1200 sygdomstilfældei 2008. Der har imidlertid også været andresalmonellaudbrud i 2008, og udviklingen i 2008 hargjort, at jeg har besluttet, at vi må have en grundigevaluering af vores indsats. Det vender jeg tilbage til.Svar på AQ og AP- De alvorligeste udbrud i 2008 var det store udbrud afsalmonella type U292, og derudover to større ogalvorlige udbrud af salmonellatyperne U288 og U312.U292 udbrud
3
- Der arbejdes stadig på at spore kilden til U292udbruddet. Der er på nuværende tidspunkt registreretknap 1300 smittede personer.- Antallet af nye patienter ligger nu på omkring ti omugen.- Der arbejdes fortsat med opsporingen – også ad nyekanaler. Derudover er der også igangsat en ny rundeinterviews af patienter, for om muligt at finde frem tilnye hypoteser om kilden til udbruddet.- Kilden til dette udbrud er som sagt ikke fundet, mendet er sandsynligt, at der er tale om endanskproduceret fødevare. Der er ikke noget, der medsikkerhed peger på en bestemt fødevare.U312 udbrud- Det andet udbrud skyldes salmonellatypen U312 – etudbrud, der tæller 56 personer. 13 af personerne blevsyge i maj-juni 2008, mens resten blev syge i periodennovember 2008 til januar 2009. De flestesygdomstilfælde var i januar 2009.
- Salmonellatypen U312 er fundet i rutineprøver af kødfra et enkelt slagteri, som i samme periode havdeproblemer med salmonella i fersk kød.Fødevarestyrelsen arbejder i øjeblikket på at finde ud4
af, om der er en sikker sammenhæng mellem deberørte personer og kød fra dette slagteri.-
Slagteriet har i samarbejde med SlagteriernesForskningsinstitut gennemgået processerne påslagteriet, og der er lavet en handlingsplan, somslagteriet følger for at rette op på forholdene.Fødevarestyrelsen er i tæt dialog med kontrollen påslagteriet om dette.
-
Fødevarestyrelsen betragter ikke dette udbrud, somafsluttet.
U288 udbrud- Det tredje sygdomsudbrud var i efteråret 2008, hvor37 personer blev syge af salmonella type U288, ogfire af personerne døde. Det er en højere dødelighed,end normalt. Det er sandsynligt, at salmonella U288har været medvirkende årsag til dødsfaldene. Vikender ikke årsagen til det usædvanlige og tragiskeforløb på nuværende tidspunkt. Det kan skyldes, atpersonerne havde indtaget rigtig mange bakteriereller, at personerne var meget modtagelige for smitte.Sidste sygdomstilfælde var i midten af december.
- Den Centrale Udbrudsgruppe, som er sammensat afeksperter fra Fødevarestyrelsen, Statens Serum Institut
5
og DTU, Fødevareinstituttet, har lokaliseretsmittekilden for udbruddet med U288 til svinekød.
-
Fra starten af oktober 2008 trak flere virksomhederderes produkter af svinekød tilbage, fordi de som led iegenkontrollen fandt salmonella U288.
- Der blev fundet salmonella U288 i 10 prøver afsvinekød - 6 ferske og 4 produkter (rå medisterpølse,rullesteg og hakket svinekød). Virksomhedenvarmebehandlede den rå medisterpølse, inden denkom på markedet, så det var sikret, at alle bakterierblev dræbt.
- Der må ikke være salmonella i produkter som råmedisterpølse, rullesteg og hakket kød. Imidlertid erdet ikke ulovligt, at der er salmonella i fersk kød iDanmark, heller ikke salmonella U288.
- På det tidspunkt i november 2008 hvor Statens SerumInstitut erfarer, at en patient er død af salmonellaU288, har virksomhederne således - i forlængelse afderes egenkontrol - for længst trukket de mistænkteprodukter, hvor der ikke må være salmonella i,tilbage fra markedet.
6
- Når der alligevel er nogle mennesker, der er blevetsyge af salmonella U288, kan det skyldes, at de harkøbt og håndteret for eksempel fersk svinekød, hvorder ikke er krav om salmonellafrihed.
- Fødevarestyrelsen betragter udbruddet medsalmonella U288 som udredt og overstået.Svar på AN- Samlet set må vi formode, at en stor del af stigningen iantal syge af salmonella i 2008 kan tilskrivessalmonella i danske fødevarer.Svar på AR og AT- Desværre kan vi konstatere, at vi i 2008 ikke har haftde fremskridt, vi havde håbet på for salmonella idansk produceret svinekød. Vi er nu på vej med en nyog forbedret handlingsplan for salmonella i svin.
- Samtidig har vi behov for at foretage en systematiskgennemgang af den danske indsats ”oppefra og ned”.Vi skal have identificeret, hvor der kan være brug forjusteringer i den samlede danske strategi modsalmonella.- Vi skal se på hele indsatsen fra jord til bord. Vi skalforetage en kritisk vurdering af virksomhedernesproduktion, og vi skal i dybden, både medprodukterne og med produktionsprocesserne.7
- Vi skal se på, om vi overvåger de rigtige steder og påden mest hensigtsmæssige måde.- Arbejdet med det kritiske eftersyn er sat i gang. Detvil involvere relevante aktører fra erhverv, forskningog myndigheder.- På baggrund af de anbefalinger, som det kritiskeeftersyn vil komme frem til, vil jeg tage stilling til, omder er nye initiativer, der kan sættes i gang for atforbedre den danske salmonellastatus. Jeg regner medat få anbefalinger, inden sommeren er ovre.Svar på AS- Samarbejdet med erhvervet er en meget væsentlig delaf forklaringen på den succes, som de danskesalmonellahandlingsplaner har haft. Det samarbejdeskal vi bygge videre på. Også i forhold til detailleddet.
- Når vi taler om prøveudtagning, synes jeg, vi skallytte til Fødevarestyrelsens klokkeklare anbefalingom, at prøver skal tages i bedrifterne og påslagterierne. Prøver taget i butikkerne er hverkenfagligt eller økonomisk effektive.
- Det er for sent at tage prøver, når produkterne er nåetfrem til køledisken. Alene af den simple grund, at det8
ofte ikke kan lade sig gøre at få analyseresultaterne,inden holdbarhedsfristen udløber.
- Vi kontrollerer i primærleddet, i slagteleddet og iforarbejdningsleddet, og vi bør også fremover tageprøverne så tæt på kilden, som muligt.- Detailbranchen kan alligevel bidrage til at reducererisikoen for at få salmonellainficeret kød ud på detdanske marked. Det gør branchen bedst ved at stillekrav til deres leverandører.
- Case-by-case resultaterne viser, at det er muligt attilskynde leverandørerne til at levere mere sikreprodukter. Detailhandlen bør lægge samme pres på dehjemlige leverandører, som de gør på de udenlandske.
Svar på AT
- I Danmark er det EU reglerne for salmonella i kød,der gælder. Ifølge EU reglerne er det tilladt at sælgefersk kød med salmonella i, så længe kødet ikke kankarakteriseres som farligt.
- Vi kan ikke i Danmark forbyde omsætning affødevarer med indhold af salmonella, som man kangøre det i Sverige. Vi har ikke særstatus og nul-9
tolerance. Det betyder dog ikke, at vi acceptererfarlige fødevarer, så det er trods visse avisers påstandeherom ikke tilladt at sælge fødevarer, der er farlige pågrund af salmonella.
- Hvis et produkt er farligt, må det hverkenmarkedsføres i Sverige eller i Danmark. Salmonella-inficeret fersk kød, som Sverige kan afvise atmodtage, fordi man i Sverige har særstatus, kan ikkeuden videre afsættes på det danske marked.
Svar på AO- Vi har set en svag stigning i forkomsten af salmonellai dansk svinekød. Det samme gælder ikke forfjerkræproduktionen. For fjerkræ er der et fald iforekomsten af salmonella.
- Der er ikke set en stigning i forekomsten i deprodukter, nemlig æg og fjerkrækød, som er omfattetaf de danske ansøgninger om særstatus for salmonella.Svar på AT- Danmark er kendt for at være i front, når det drejer sigom opsporing af fødevarebårne sygdomsudbrud.Danmark er også kendt for at have et uniktsamarbejde mellem relevante myndigheder ogforskningsinstitutioner. I udbrudssager som dem, jeghar nævnt i dag, samarbejder myndighederne i Den10
Centrale Udbrudsgruppe, og man når i fællesskabfrem til de faglige anbefalinger for opklaring afudbruddet.- Vi har i lyset af udbruddene i 2008, herunder specielt ilyset af U292-udbruddet, planlagt en faglig evalueringog en evaluering af processen. Den faglige evalueringgår på, hvordan udbruddet har været håndteret. Måleter at påpege styrker og svagheder i de valgte tilgangeog metoder og til dels i arbejdets organisering.Evalueringen skal også munde ud i forslag til,hvordan det nationale udbrudsberedskab kanforbedres.- Vi har derudover behov for at få eksperter uden forden fødevarefaglige verden, men med særligekspertise og erfaring inden for krisehåndtering til atvurdere samarbejdet og indsatsen. Jeg ved, atFødevarestyrelsen arbejder på at sammensætte et holdaf uafhængige nationale og internationale ekspertermed stor faglig indsigt i udbrudseftersporing såvelsom med kompetencer indenfor generelkrisehåndtering - og med kendskab til danske forhold.- Evalueringen af processen og den organisatoriskeindsats vil have fokus på det fremadrettedeudbrudsarbejde. Det er vigtigt, at evalueringen tagerhøjde for andre aspekter i arbejdet, som for eksempel11
struktur og organisation, krisehåndtering samtfunktioner og kompetencer i de involveredeinstitutioner.
Sammenfattende/konklusion- Efter min opfattelse er sagens kerne, at vi i 2008 harset en tendens i retning af en række sygdomsudbrudmed salmonella. Det er en ny situation, og vi skalundersøge, om der er et mønster i denne udvikling.
- Derfor har jeg igangsat en gennemgribendeundersøgelse af vores samlede salmonellaaktiviteter.
- Udbruddet med U292 er endnu ikke udredt, og vileder stadig efter kilden. Samtidig har vi nu igangsaten evaluering for at gå procedurerne efter i sømmene.- Med hensyn til indsatsen overfor salmonella isvinekød er jeg på vej med en ny handlingsplan.Planen indebærer blandt andet en øget overvågning afsvinebesætningerne og en styrket indsats påslagterierne. Bekæmpelse af salmonella er et langt,sejt træk, og her vil den nye salmonellahandlingsplanfor svin blive et vigtigt redskab.
12