Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2008-09
FLF Alm.del
Offentligt
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og FiskeriFødevarestyrelsen, 6. kontor/SVSHDen 16. marts 2009
Samråd i Fødevareudvalget den 25.marts 2009 vedrørende neutralmari-naderSpørgsmålet er stillet efter ønske fra BennyEngelbrecht (S)
TALEPUNKTSpørgsmål AL: ”Hvilke tiltag vil ministeren tage for atinformere forbrugerne bedre om neutralmarinader påbaggrund af rapporten ”Let at tygge, men svært at sluge” fraInstitut for Human Ernæring og Center for Bioetik ogrisikovurdering, der blandt andet anbefaler en mere præcis ogforklarende betegnelse for at tilfredsstille ønsker om åbenhed ogklarhed omkring, hvad neutralmarineret kød er, hvorfor kødneutralmarineres, og hvilket kød der er neutralmarineret?”
Det talte ord gælder
Svar:- Forbrugerne skal naturligvis have de nødvendigeinformationer til at kunne vælge deres fødevarer på etoplyst grundlag, herunder oplysning om, hvad derligger bag et udtryk som ”neutralmarineret”.
1
- Allerede i dag oplyses forbrugerne om de fødevarer,de køber. Det sker ved hjælp af de regler, der gælderfor mærkning af fødevarer. Derudover kanforbrugerne via Fødevarestyrelsens hjemmeside fåyderligere oplysninger om neutralmarineretfjerkrækød.
- Af de generelle mærkningsregler fremgår det, hvordaningredienserne i et produkt skal deklareres. Desudengælder, at det skal fremgå af varebetegnelsen, atproduktet har fået en behandling. Disse oplysningerser jeg som de vigtigste oplysninger for, atforbrugeren kan træffe et oplyst valg.
- Når det drejer sig om neutralmarineret fjerkrækød, vilder således være et krav om, at indholdet af kød, vandog andre ingredienser er angivet, og at det fremgår, atkødet er neutralmarineret.
- På Fødevarestyrelsens hjemmeside findes enbeskrivelse af, hvad forskellen er på fersk ogmarineret kød, samt hvad der ligger bag udtrykket”neutralmarinade”.
2
- Selve udtrykket ”neutralmarineret” er en af erhvervetindarbejdet betegnelse, som har været anvendt i ca. 10år. Betegnelsen antyder, at kødet er blevet behandletmed neutralmarinade, bestående af vand, salt, sukkerm.v.
- Det vil derfor ikke være hensigtsmæssigt pånuværende tidspunkt at ændre på brugen af detteudtryk, da det blot vil føre til mere forvirring ogvildledning af forbrugerne.
- Desuden er ”neutralmarineret” et udtryk, der også ermeget udbredt i andre lande for samme typerprodukter, f.eks. ”neutral marinated” på engelsk og”neutral mariniert” på tysk.
- I rapporten fra Institut for Human Ernæring og Centerfor Bioetik og risikovurdering nævnes der både,hvilke fordele og hvilke ulemper de adspurgteforbrugere har påpeget ved neutralmarineret kød. Derer helt klart et behov for, at forbrugerne oplyses omden fødevare, de køber. Det mener jeg allerede blivergjort i dag ved hjælp af de regler, der gælder formærkning af fødevarer. Derudover kan forbrugere viaFødevarestyrelsens hjemmeside - som nævnt - fåyderligere oplysninger om neutralmarineretfjekrækød.3