Folketingets Udvalg for Fødevarer,
|
København, den 31. marts 2009  |
Spørgsmål 271:
â€Ministeren bedes redegøre for, hvorfor ministeriet ikke mente, at reduktion i husdyrholdet burde inddrages som et særligt interessant virkemiddel til at reducere landbrugets CO2-belastning pÃ¥ en samfundsøkonomisk effektiv mÃ¥de og hvilke analyser og undersøgelser, der ligger bag denne beslutning.â€
Svar:
Konklusionerne i rapporten â€Landbrug og klima†har Fødevareministeriet ikke haft indflydelse pÃ¥, hvorfor jeg henviser til den forklaring som fremgÃ¥r af rapporten og som forskerne bag rapporten i flere omgange har fremført i dagspressen og som ligger i notatform pÃ¥ Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultets og Fødevareøkonomisk Instituts hjemmesider.  Â
I rapporten â€Landbrug og klima†fremgÃ¥r det sÃ¥ledes pÃ¥ side 21:
â€Reduktion af husdyrproduktionen fremtræder ifølge beregningerne som et omkostningsmæssigt interessant virkemiddel. For svineproduktionen er de beregnede reduktionsomkostninger sÃ¥ledes negative. Der knytter sig dog væsentlige problemer til disse beregninger. Den kraftige strukturudvikling i kvæg- og svineproduktionen betyder, at mindre effektive producenter opgiver produktionen i betydeligt omfang, mens de mest effektive udvider. De effektive producenter mÃ¥ sÃ¥ledes antages at opnÃ¥ en positiv aflønning af kapital og arbejdskraft. Det er vanskeligt at opfange disse forskelle i økonomiberegninger baseret pÃ¥ regnskabsstatistik. Der knytter sig yderligere det problem til beregning af CO2-effekten, at frigørelse af arbejdskraft i husdyrproduktionen og de tilknyttede erhverv kan forventes at give øget aktivitet – og dermed øget drivhusgasudledning – i andre sektorer i økonomien, hvor den frigjorte arbejdskraft vil finde beskæftigelseâ€.
I notatet â€Usandheder om Landbrug og klima†der er tilgængeligt pÃ¥ www.agrsci.dk og www.foi.life.ku.dk/Udredning.aspx fremgÃ¥r det:
â€Det er nemlig ikke første gang, svineproducenterne oplever en længere periode med dÃ¥rlig økonomi. Gennem de sidste 25 Ã¥r har svineproducenternes indtjening svinget kraftigt, men i gennemsnit har de haft en væsentlig bedre indtjening end landbruget som helhed. Derfor vil det pÃ¥ længere sigt heller ikke være gratis at reducere svineproduktionen i Danmark, men rapporten viser, at det samfundsmæssigt er en særdeles god ide at gribe ind over for svineproduktions udledning af drivhusgasserâ€.
â€Derudover er der et globalt perspektiv. Det er urealistisk at tro, at en isoleret dansk nedsættelse af husdyrproduktionen vil føre til nævneværdig nedgang i det globale forbrug af animalske fødevarer. Reduceret dansk eksport af animalske produkter vil derfor i det store hele blive opvejet af produktionsstigninger i andre dele af verdenâ€.
Eva Kjer Hansen
/Janne Birk Nielsen