Folketingets Udvalg for Fødevarer,

Landbrug og Fiskeri

 

København, den 31. marts 2009

Sagsnr.: 15513

 

 

 

 

 

 

 

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 13. marts 2009 stillet følgende spørgsmål nr. 265 (Alm. del) som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Per Clausen (EL).

 

Spørgsmål 265:

 

”Ministeren bedes redegøre for, hvor langt ministeriet var kommet med projektet ”Konsekvensanalyse for landbruget af EU’s klima- og energipakke” før den endelige kontrakt om projektet blev underskrevet”

 

Svar:

 

Fødevareministeriet havde et idéudvekslingsmøde med Fødevareøkonomiske Institut, Københavns Universitet den 21. februar 2008 om en kommende klimaanalyse på landbrugsområdet. Herefter udarbejder Fødevareøkonomisk Institut en projektbeskrivelse i dialog med Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet, Århus Universitet og Fødevareministeriet. Den 4. april foreligger en grundskitse for projektet som danner baggrund for Fødevareministeriets anmodning af 9. april 2008 til Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet om at bidrage med viden og data vedr. virkemidler, deres reduktionspotentiale og sideeffekter. Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultets bidrag skal anvendes af Fødevareøkonomiske Institut til de økonomiske analyser. Fødevareministeriet modtager fra Fødevareøkonomisk Institut den 16. juli 2008 den endelige projektaftale bestående af endelig projektbeskrivelse, tidsplan og opgørelse af projektudgifter. Projektaftalen underskrives samme dag af Fødevareministeriet.   

 

Fødevareministeriet modtager den 7. august 2008 et notat fra Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet om de undersøgte virkemidlers potentiale, klima- og miljøeffekt. Det der i den endelige rapport bliver del I. Fødevareministeriet modtager den 25. september 2008 et foreløbigt notat fra Fødevareøkonomisk Institut med økonomiberegninger for virkemidlerne. Det der i den endelige rapport bliver til del II.  

 

På det tidspunkt, hvor kontrakten med Fødevareøkonomisk Institut underskrives, har Fødevareministeriet således alene holdt møder med Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet og Fødevareøkonomisk Institut med henblik på, at fastlægge rammerne for projektet og Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet og Fødevareøkonomisk Institut har indledt et samarbejde om projektet. 

 

 

 

 

 

 

Eva Kjer Hansen

 

 

/Janne Birk Nielsen