Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2008-09
FLF Alm.del
Offentligt
664675_0001.png
664675_0002.png
664675_0003.png
FolketingetUdvalget for Fødevarer, Landbrug og FiskeriChristiansborg1240 København K
Civil- og Politiafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
2. april 2009Dyrevelfærdskontoret2009-151-0272MJO41352
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 262 (Alm. del), som Udval-get for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har stillet til justitsministeren den11. marts 2009.
Brian Mikkelsen/Jens Teilberg Søndergaard
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 262 fra Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

(Alm. del):

”Vil

ministeren i forlængelse af besvarelse af FLF alm. del –samrådsspørgsmål AG og AH den 11. marts 2009 om pluk-ning af levende gæs oversende en faglig vurdering af smerte-niveauet ved plukning/høst af fjer fra levende gæs?”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen indhentet en udtalelse fraDet Jordbrugsvidenskabelige Fakultet v/ Århus Universitet, der har op-lyst følgende:”Det er ikke er lykkedes at finde videnskabelige undersøgel-ser, der omhandler smerter forbundet med fjernelse (pluk-ning/høst) af fjer fra levende gæs.Den eksisterende viden om smerter hos fugle er begrænset.De relativt få undersøgelser, der er, har beskæftiget sig mednæbtrimning hos høns eller har bestået af basale neuroanato-miske studier på duer og kyllinger. Ingen af disse fugleartertilhører samme familie som gæs – anatidae (de egentlige an-defugle). Man ved, at fugle har nerveceller, som er følsommeover for vævsskade og smerte (nociceptorer) i huden og ifjerfolliklen, som fæster fjeren til kroppen. Det har ikke væretmuligt at finde sådanne beskrivelser af nerveanatomien hosgæs, men generelt beskrives fjerstruktur som værende relativtens på tværs af forskellige fuglearter.En enkelt tilgængelig undersøgelse fra 1990, hvori høns gen-nemgår plukning af enkeltfjer, viste, at dyrene reagerer bådeadfærdsmæssigt og fysiologisk på en måde, som sandsynlig-vis skyldes smerter. Det er desuden vist, at det kræver et trækpå 400-750 g, at fjerne fjer fra hønsenes overside, og at detkun kræver et træk på 2-5 g at aktivere smertefølsomme ner-ver i hud/fjerbasis.Det har ikke været muligt, at finde systematisk gennemgangaf de procedurer, der anvendes ved plukning af levende gæs.Det hævdes, at det er lettere at høste gåsedun, når dyrene fæl-der. Hos fugle er fældning resultat af en kompleks interaktionmellem forskellige hormoner, som betyder, at der igangsættesdannelse af nye fjer, som gradvist skubber de gamle fjer affuglenes kroppe. Hos vilde gåsearter betyder fældning, atfuglene taber de ydre vingefjer og derfor ikke kan flyve, førde nye er vokset ud.
2
Hvis fjerhøstning fra levende gæs fører til skader i dyreneshud og underliggende væv, sådan som det har været beskre-vet i pressen, må det ud fra kendskabet til de neuroanato-miske forhold hos andre fugle og pattedyr forventes at væreforbundet med smerte, men dette er ikke videnskabeligt do-kumenteret.”
3