Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri       ÂFødevarestyrelsen, 6. kontor/SVSH
|
Samråd i Fødevareudvalget vedrørende neutralmarineret kyllingekød, den 25. februar 2009.
|
TALEPUNKT
SpørgsmÃ¥l AI: â€Ministeren bedes redegøre for, i hvilket omfang der anvendes proteintilsætning i det sÃ¥kaldte neutral-marinerede kyllingkød for at øge vandindholdet i kødet?â€
SpørgsmÃ¥l AJ: â€Ministeren bedes redegøre for, hvilke tiltag ministeren vil tage for at undgÃ¥ vildledning af forbrugerne om vandpumpet kyllingekød, der benævnes neutral-marineret?â€
Det talte ord gælder
Svar:
- Jeg vil besvare de to spørgsmål samlet.
- Det er ret udbredt at anvende ingredienser til vandbinding i neutralmarineret fjerkrækød.
- Hvis man ikke vil have marineret kød, skal man købe fersk ubehandlet kød.
- Hvis kødet er marineret, skal det altid fremgå af mærkningen.
- Ifølge oplysninger fra Fødevarestyrelsen anvendes der ikke svineprotein i fjerkrækød. Oplysningerne bygger på udtagne prøver, der er foretaget både før og efter Operation X programmet – og i øvrigt tidligere.
- Der bruges i stedet ingredienser af anden herkomst end svin, som er i stand til at binde vand, blandt andet salte og carrageenaan blandinger. Carrageenaan er et stivelsesprodukt af gummi arabicum typen, som stammer fra tang.
- Ifølge lovgivningen må man gerne tilsætte vandbindende proteiner til fjerkrækødet, sålænge de er angivet i ingredienslisten.
- Forbrugerne skal kunne vælge deres produkter på et oplyst grundlag og have sikkerhed for ikke at købe fødevarer, hvor mærkningen vildleder med hensyn til blandt andet vandindholdet.
- Hvis der er tilsat vand til kyllingekødet, skal det fremgå af mærkningen, hvor stort kødindholdet er i produktet.
- Det er producentens ansvar, at det deklarerede kødindhold stemmer overens med det faktiske.
- Det skal desuden fremgÃ¥ af varebetegnelsen, at produktet har undergÃ¥et en behandling, f.eks. â€neutralmarineret kyllingefiletâ€, for at undgÃ¥ forveksling med et fersk produkt, som til forveksling ligner det marinerede.
- Der findes ikke nogen definition i lovgivningen af, hvad en â€marinering†dækker over.
- Ved vurderingen af sÃ¥kaldte â€marinerede†produkter lægges der først og fremmest vægt pÃ¥, at alle ingredienserne og mængderne heraf er deklareret korrekt. Selve metoden hvorved marineringen er foretaget, er sÃ¥ledes af mindre betydning i mærknings- og vildledningssammenhæng.
- Problemstillingen om vand i kyllinger er langtfra ny, og Fødevarestyrelsen har løbende stor fokus på området.
- Udover den almindelige kontrol kører der i løbet af 2009 et landsdækkende laboratorieprojekt, hvor vandindholdet i såvel ferske som marinerede kyllingeprodukter kontrolleres.
- Resultaterne af projektet forventes offentliggjort i begyndelsen af 2010.
- Der var et tilsvarende projekt i 2005, hvor resultaterne viste, at nogle virksomheder havde problemer med at få kødindholdet til at stemme overens med mærkningen.
- Fødevarestyrelsen fulgte op på de konstaterede overtrædelser, hvorefter forholdene blev bragt i orden.
- Udover selve kontrollen af produkterne, har Fødevarestyrelsen på sin hjemmeside - som et yderligere tiltag for at undgå vildledning af forbrugerne - informeret om forskellen på fersk og marineret fjerkrækød.