Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri        

Fødevarestyrelsen, 6. kontor/SVSH

Den 25. februar 2009  

 

 

 

 

Samråd i Fødevareudvalget vedrørende neutralmarineret kyllingekød, den 25. februar 2009.

 

 

TALEPUNKT

 

Spørgsmål AI:  ”Ministeren bedes redegøre for, i hvilket omfang der anvendes proteintilsætning i det såkaldte neutral-marinerede kyllingkød for at øge vandindholdet i kødet?”

 

Spørgsmål AJ:  ”Ministeren bedes redegøre for, hvilke tiltag ministeren vil tage for at undgå vildledning af forbrugerne om vandpumpet kyllingekød, der benævnes neutral-marineret?”

 

Det talte ord gælder

 

Svar:

-         Jeg vil besvare de to spørgsmÃ¥l samlet.

 

-         Det er ret udbredt at anvende ingredienser til vandbinding i neutralmarineret fjerkrækød.

 

-         Hvis man ikke vil have marineret kød, skal man købe fersk ubehandlet kød.

 

-         Hvis kødet er marineret, skal det altid fremgÃ¥ af mærkningen.

 

-         Ifølge oplysninger fra Fødevarestyrelsen anvendes der ikke svineprotein i fjerkrækød. Oplysningerne bygger pÃ¥ udtagne prøver, der er foretaget bÃ¥de før og efter Operation X programmet – og i øvrigt tidligere.

 

-         Der bruges i stedet ingredienser af anden herkomst end svin, som er i stand til at binde vand, blandt andet salte og carrageenaan blandinger. Carrageenaan er et stivelsesprodukt af gummi arabicum typen, som stammer fra tang.

 

-         Ifølge lovgivningen mÃ¥ man gerne tilsætte vandbindende proteiner til fjerkrækødet, sÃ¥længe de er angivet i ingredienslisten.

 

-         Forbrugerne skal kunne vælge deres produkter pÃ¥ et oplyst grundlag og have sikkerhed for ikke at købe fødevarer, hvor mærkningen vildleder med hensyn til blandt andet vandindholdet.

 

-         Hvis der er tilsat vand til kyllingekødet, skal det fremgÃ¥ af mærkningen, hvor stort kødindholdet er i produktet.

 

-         Det er producentens ansvar, at det deklarerede kødindhold stemmer overens med det faktiske.

 

-         Det skal desuden fremgÃ¥ af varebetegnelsen, at produktet har undergÃ¥et en behandling, f.eks. ”neutralmarineret kyllingefilet”, for at undgÃ¥ forveksling med et fersk produkt, som til forveksling ligner det marinerede.

 

-         Der findes ikke nogen definition i lovgivningen af, hvad en ”marinering” dækker over.

 

-         Ved vurderingen af sÃ¥kaldte ”marinerede” produkter lægges der først og fremmest vægt pÃ¥, at alle ingredienserne og mængderne heraf er deklareret korrekt. Selve metoden hvorved marineringen er foretaget, er sÃ¥ledes af mindre betydning i mærknings- og vildledningssammenhæng.

 

-         Problemstillingen om vand i kyllinger er langtfra ny, og Fødevarestyrelsen har løbende stor fokus pÃ¥ omrÃ¥det.

 

-         Udover den almindelige kontrol kører der i løbet af 2009 et landsdækkende laboratorieprojekt, hvor vandindholdet i sÃ¥vel ferske som marinerede kyllingeprodukter kontrolleres.

 

-         Resultaterne af projektet forventes offentliggjort i begyndelsen af 2010.

 

-         Der var et tilsvarende projekt i 2005, hvor resultaterne viste, at nogle virksomheder havde problemer med at fÃ¥ kødindholdet til at stemme overens med mærkningen.

 

-         Fødevarestyrelsen fulgte op pÃ¥ de konstaterede overtrædelser, hvorefter forholdene blev bragt i orden.

 

-         Udover selve kontrollen af produkterne, har Fødevarestyrelsen pÃ¥ sin hjemmeside - som et yderligere tiltag for at undgÃ¥ vildledning af forbrugerne - informeret om forskellen pÃ¥ fersk og marineret fjerkrækød.